За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 699
  • 743
# 15
Цитат
Какви салати правите с праз и ряпа?
Аз правя салата от варени яйца и праз. Нарязвам праза на колелца или полумесеци, омачквам го със сол, добавям нарязани яйцата и подправям с оцет и зехтин. Количествата са според вкуса и числеността на семейството.
Виж целия пост
# 16
Лозови листа за сърми  тази година за пръв път сложихме и във фризера. Този, който ми даде съвета твърди, че не  е нужно бланширане, защото омеквали от престоя във фризера и после им било достатъчно готвенето, за да стават за консумация. Малко недоверчиво подходих и сложихме само за 2-3 готвения във фризера. Останалите са в буркани. Скоро ще ги пробваме тези от фризера и може да споделя.
Може би аз съм го дала този съвет, защото от години само така правя с лозовите листа. Чудни са. Не им трябва след това предварителна подготовка, т.е. бланширане. Когато ги отвориш ще видиш, че са готови веднага да се свият сармите. Сега няма как да ти ги покажа, защото са във фризера и.... разбираш ме.
Виж целия пост
# 17
marchеva14, не беше ти. Мой приятел  ми даде този съвет. Сега обаче съм по-спокойна, щом вече имам потвърждение, че е работеща хитринката. Simple Smile
Виж целия пост
# 18
Нямаме блендер, а искам да направя карфиолен ``ориз``. Ренде или нутрибулет ще свърши по-добра работа?
Виж целия пост
# 19
Как да направя пикантни хрупкави картофи?
Не искам да правя от замразени полуфабрикати както ги правят по заведенията.
Виж целия пост
# 20
Баба от едно време ги слага във фризера без предварителна подготовка,и сармичките си стават страхотни.
Виж целия пост
# 21
Нямаме блендер, а искам да направя карфиолен ``ориз``. Ренде или нутрибулет ще свърши по-добра работа?
Не съм ползвала нутрибулета за целата, но по-скоро него може да ползваш, отколкото ренде, смятам аз. И на пулс действаш, да не стане на грис.  Wink

Как да направя пикантни хрупкави картофи?
Ако имаш предвид хрупкави отвън и меки отвътре... постига се с двойна термична обработка - 1во бланшираш (за около 5-6мин.) и после печеш/пържиш. Ако ще печеш, можеш и допълнително да ги поръсиш с царевично брашно/семолина/грис за повече хрупкавост.
Виж целия пост
# 22
Баба ти слага пролетни листа, но както и да  е...Тези са твърди, които купих в марината веднъж дори не се навиваха добре и не стана  красиво, бяха стари листа.Наистина не съм слагала такива, но  така мисля,пък всеки има глава да прецени.Това трудно ще се яде.
Виж целия пост
# 23
Как да направя пикантни хрупкави картофи?
Ако имаш предвид хрупкави отвън и меки отвътре... постига се с двойна термична обработка - 1во бланшираш и после печеш/пържиш. Ако ще печеш, можеш и допълнително да ги поръсиш с царевично брашно/семолина/грис за повече хрупкавост.

значи първо сварявам картофите - поизстиват - овалвам ги в подправки + царевично брашно - и запичам.

Благодаря Morena
Виж целия пост
# 24
...значи първо сварявам картофите - поизстиват - овалвам ги в подправки + царевично брашно - и запичам.
Не ги чакаш да изстиват, само изцеждаш, сипваш в тавата с олиото с падправките - овалваш,  ръсиш царевичното брашно и печеш.
Виж целия пост
# 25
още по-добре, че нама да изстиват
Виж целия пост
# 26
Бланшират означава да ги свариш четири  пет мин.  Не до готовност сварени
Виж целия пост
# 27
Как да направя пикантни хрупкави картофи?
Не искам да правя от замразени полуфабрикати както ги правят по заведенията.

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/03/blog-post_93.html


Можеш да пропуснеш овалването в майонеза. Всичко останало по рецептата.
Виж целия пост
# 28
Поне потопени в гореща вода , и аз заварявам за капачка  като краставички, дори по-малко.С овкусена вода за буркани , или потопени в нея , и аз не харесвам мирис на суров лист.Фризерът оправя  пролетни листа,млади ,крехки. Но сегашните си искат поне малко обработка..
Виж целия пост
# 29
Нашите са тъкмо пролетни. Тези дни ще ги опитаме.
Иначе ползваме и листа от липа. Малко по-жилави са и мисля, че без бланширане при тях няма да мине номера.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия