Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кърмене и АМ - редуване

  • 511
  • 16
Здравейта, моля за съвет!
Кърмя, но кърмата стига да едно нахранване. Като се наяде бебчето заспива и няма как да дохраня с АМ. До следващото хранене чакам да ди напълнят гърдите за да има повече кърма за по-следващото хранене и затова редувам едно ядене кърма, едно АМ. Това правилно ли е? На 20 дни сме, ака 1 път на ден, но от вчера не се е изхождала. Има колики и давам Еспумизан..
Виж целия пост
# 1
Започнете да давате да суче на поискване, на всяко мрън давате гърда. Първо едната, после другата, после пак първата, докато бебето не заспи или не пусне само. Може да иска да иска да суче на всеки час и половина или час, давате му. Няма никакво значение дали усещате гърдите си "празни" или не. Това е просто рефлекса на потичане. За да стимулирате процеса на лактацията, трябва да има кърмения, за да се даде сигнал на тялото да произвежда още и още кърма. С даването на добавка в момента, се саботирате сама себе си и много скоро ще минете от смесено хранене към АМ.
Това чакане да се напълнят гърдите е пълна простотия. Процесът на лактация не работи така. Мляко се произвежда, когато се "маха" - тоест когато бебето суче или когато се цедите с помпа. Липсата на кърмения означават за тялото едно - няма нужда от мляко. Вижте първи пост на тази тема и прочетете поне закования текст https://m.bg-mamma.com/?topic=1145650
Дохранвате трябва да се случва след кърмене (след като е пуснало детето гърдата) и всеки ден мл АМ трябва да намаляват с по 5-10мл.
Сега е момента да стимулирате лактацията и повярвайте добавката ви пречи. Казаното е от опит.
Още нещо - нощнште кърмения са най-важни, може да си позволите една 4 часова пауза приз нощта,но само толкова. Ако следвате тези съвети ви гарантирам, че до седмица-две ще сте махнали изцяло добавката.Успех!
Виж целия пост
# 2
Подкрепям Кактус, също от опит с дохранване и цедене.
Виж целия пост
# 3
Имате абсолютно грешна представа с това как се стимулира увеличаването на количеството кърма.
Почнете ли да дохранвате или да редувате храненето с кърма и АМ- количеството на образувана кърма намалява. Детето трябва да се слага на гърдата когато поиска да яде. Това стимулира образуването на кърма.
Виж целия пост
# 4
Момичета много хубаво звучи на теория, но на практика не при всички работи тази схема.
Моето бебе се роди големичко и от ден 1-ви плаче за дохранване.В момента продължава да върви по-едричък, по-гладен и нетърпелив.Започне да суче и няма търпение да се появи струйката, ядосва се, плаче и така изнервя и мен.Чувствам се виновна всеки път, когато му давам АМ,  но детенцето се успокоява и заспива сладко.Не мога да го измъчвам и натискам на гърдата Confused
Когато му давам АМ винаги се изцеждам.
Виж целия пост
# 5
О, работи на практика и още как. Няма търпение, защото се е научило на готово на шишето, сукането от гърда е трудоемко и всяко бебе предпочита шишето, вмсто да трябва да прави вакуум и да суче. Въпрос на воля и желание е майката да бъде настоятелна.

 И да, изнервят се, реват, дърпат се,това не е основание майката да се откаже. Това е просто препятствие за преодоляване. И с това ми изказване не целя да съдя никого. Но една кърмачка, която има нужда от помощ, има нужда от подкрепа и точни стъпки какво да направи. И вашият коментар, че се изнервя бебето, от там  вие и затова не сработвало - съжалявам, но не само не помага, а е изключително демотивиращ за жена в подобна ситуация. За себе си сте избрали да не опитате тези съвети - ваш избор.
Моето дете не искаше да ми приближи гърдите, ревеше та се късаше. Е засука и махнах добавка за седмица. В дэлгосрочен план седмица нон стоп кърмене,ревящо и изнервено бебе, е по-добре от минаване на АМ или постоянно цедене.
Тук сме за да дадем съвет как да се получат нещата, а не да оправдаваме защо при някой не се, нали?
Виж целия пост
# 6
Именно съвет целях да получа как се процедира при гладно бебе което реве та се къса, не знам защо решихте че демотивирам майките.Голямо нападане в този форум ей.Ще си издерем очите да сме най-правилно отглежданите майки, най-дълго кърмили.Къде сте сложили трофея си в къщи?
Виж целия пост
# 7
Сменяте шишето с медела, защото при него бебето трябва да направи вакуум, за да пусне мляко.
Стъпка 2 - слагате на гърда, редувате, настоявате и не се отказвате, защото бебето нервничи. Контакт кожа в кожа ще ви е полезен.
Всичко друго вече е описано.

Не е имало нападане. Преекспонирате ситуацията. Казах ви,че решението ви да не правите нещо, защото е трудно поради някакви обстоятелства, не прави "схемата" неслучващата се на практика. Напротив. Никой не е казал, че е лесно. Ужасно трудно е, иска се много упоритост и инат, но става.

П.С.
Трофеи не ми трябват, нито се състезавам. Дадох конкретни съвети като човек с опит и познания. Ако искате ги пробвайте, ако искате - недейте. Но заключение на практика не става, при положение,че не сте пробвали, защото се изнервяте от ситуацията, не е валидно.

Няма да чуете от мен, спокойно,като се изнервяш, остави, давай си АМ-а.
Това не е мотивация и всеки, който ви го казва не ви прави услуга, напротив, демотивира ви.
Истината е,че е трудно, много, ще си поревете, ще мислите,че няма да стане,ще искате да се откажете,но ако го направите, бъдете настоятелна и тъпо упорита - ще се изненадате от напредъка.
Ако уточните кога храните (на поискване ли кърмите),какви пози, бебето на каква възраст е, колики има ли, всичко друго допълнително, което се сещате, картината ще се допълни и може да се окаже,че има още какво да бъдете посъветвана. Информацията е крайно недостатъчна. Бебе може да е нервно поради много причини.

Кърменто не се случва лесно и по презумпция. Изискват се доста усилия понякога. И много четене по темата.
Виж целия пост
# 8
С големина на бебе мен едва ли някой ще се изплаши. Синът ми се роди 4,500и сучеше нон стоп първите месеци, бяхме като скачени съдове. Първият месец качи 1,500. Следващите два по кило и двеста нощното хранене го махна чак след осми месец. Сам се грижеше да има мляко. Изключително кърмен е седем пълни месеца. И вода не е пил до година. И сега е доста едър и ящен.
Дъщеря ми пък не желаеше да суче затова се цедях и давах в бутилка със срязан биберон. Цедях се по 7пъти на ден и така добре бях разработила схемата че  можех да изцедя от двете гърди заедно половин литър, дохранвах няколко бебета наоколо. На4 месеца от стрес ми спря кърмата за два дена, но пак успях да си я върна с цедене и чай за лактация. Когато реших да спра, полека намали броя на цедене и кърмата намаля и спря.

Неуспехите в кърменето се дължат или на неразбиране на общия механизъм, липса на адекватен консултант или на нежелание от страна на майката, която чести търси някакво оправдание. Да кажеш - не се получава е най - лесно. С Ам може да го храни всеки. Но всеки кърмил на поискване ще ви каже че природата го е Измислила перфектно. Понякога просто изисква много усилие в името на детето.

П. С. Подкрепям. Бебето може да е нервно по редица причини. Примерно коликите изключително наподобяват чувството за глад.

П. С. С нося най-малък размер сутиенпо принцип. Като кърмачка имах 110. Сега пак е най-малък, като за сравнение е по-малък и отпреди първото дете. Всичко е въпрос на настояване и разработване.
Виж целия пост
# 9
Подкрепям горните мнение. Нещата се получиха, когахо махвах всички шишета и други способи за дохранване. Аз станах по-спокойна и нещата се случиха. Кърмих до 1.5г. Първите над 9 месеце синът ми сучеие на 2 часа, а до 6 месец сучеше по 40-60-80мин на кърмене. Много книги прочетох, филми изгледах докато го чаках да се наяде.

Но в крайна сметка е важно майгата да е спокойна и щастлива  Wink
Виж целия пост
# 10
А възможно ли е да нямам достатъчно кърма? Може би не всички жени имат по половин литър на цедене .... Повечето време кърмя, а АМ давам, като видимо вече няма достатъчно кърма..и детето реве
Виж целия пост
# 11
Да кажем нещата вървят по следния начин.
Вие един път кърмите, един път храните с АМ. Вие си мислите че така събирате повече кърма но всъщност с това казвате на гърдите си - НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ , кърма ще трябва след 6 часа. Гърдите си "почиват" и вие дефакто по този начин стопиране процеса на лактация. Вие не им казвате "ИЗПРАЗВАМ ВИ И ИМАМ
НУЖДА ОТ ОЩЕ КЪРМА". Гърдите имат някакъв обем и се мъчат да го запълнят с кърма. Когато не го пълнят ЗАЩОТО ОБЕМА Е ЗАПЪЛНЕН те си почиват и приемат този знак (НЕИЗПРАЗВАНЕ на гърдите) като показател че няма нужда от толкова кърма. Кърма се стимулира да бъде образувана  когато гърдите се празнят - с цедене или със сукане. Не знам как по друг начин как по -просто да го обясня. И смятам , и не само аз а и консултантите по кърмене от Лалече, че всяка жена има този капацитет стига да желае. Ако не желае просто казва няма да кърмя защото не искам , а не защото не мога. Както и вие сега няма да правите голямо количество кърма , защото бебето е малко и за сега няма нуждите на едно бебе на 4 месеца. Но полека лека ако кърмите упорито количеството незименно ще се покачва до някакъв оптимум от 250-300 гр,  заедно с нуждите на детето до момента ,когато решите да предприемете захранване.
Вие трябва да прецените искате или не да кърмите и според това,  да подходите към проблема. Ако не искате да кърмите никой няма да ви обвини  това е ваше право и решение. Ако искате все пак да кърмите спазвайте каквото са ви казали всички в тази тема. Слагайте бебето всеки два часа на гърдата ( по начина по който сте решили да кърмите -само от едната гърда или комбинирано) , никакви  почивки нощем ако бебето гладно , никаква вода ( стомахчето  няма нужда  от почивка  и това което са казвали на нашите майки  е било абсолютно изкривяване , то затова и ние сме кърмени  по един месец и после захранвани ...) Кърмене както се казва- на поискване.Ако не усеете смея да твърдя че няма да е  защото гърдите ви са виновни. Причините ще са в нещо друго.
Виж целия пост
# 12
Труди, за да има промяна в увеличаването на кърмата, са достатъчни 7 дни. Но през това време трябва да има кърмене на често 1.5-2  часа или цедене на същия интервал. Аз цедях на всеки час вечер, след като бебето заспеше (от 20 до 24 ч), а през деня след всяко кърмене. Както казах, имало е месеци, в които кърмя на всеки 2 ч по час и 40 мин, после по 10 мин на гърда с помпата.
Трябва и хубава храна, макар и малко - време и за почивка, и течности, като допълнение към стимулацията.
Иначе, както вече е писано, количеството кърма се определя на принципа тъпсене - предлагане.

Много е важно да знаете, че количеството, което изцеждане, е по-малко, отколкото ако бебето суче. Просто принципите на двете са коренно различни.

И все пак, ако решите да не кърмите това не ви прави по-малко майки.
Но Кактус също е много права, а и аз го изпитах на гърба си - масово тук няма подкрепа при кърменето, нито компетентни мнения от лекари и педиатри. Ако бях намерила Кактус, когато имах трудности и се измъчвах, много по-лесно щях да премина през тази ми драма.

И още нещо - кърмата не спира при стрес. При стрес каналите на гърдите се свиват и това оставя усещането, че кърмата намалява, а всъщност не е така.
Виж целия пост
# 13
То вече е написано, но и аз да се включа.
Принципа всъщност е много елементарен - "колкото повече, толкова повече", т.е. колкото повече суче бебето, толкова повече кърма се произвежда. Казано и по друг начин, търсенето определя предлагането. Кърмата се саморегулира според нуждите на бебето. НО гърдите няма как да разберат колко кърма трябва, ако бебето не се слага да суче. Толкова е просто... чак не знам как не могат да го схванат някои хора Rolling Eyes
Виж целия пост
# 14
Ами не могат, защото масово "събират кърма" по 6-8 часа, за да се съберяло повече, или цедят 20мл и педиатрите отсичат, че няма кърма. Толкоз.
Ако имаш глава на раменете четеш, информираш се. Ако нямаш  - тропаш като кон с капази и накъдето те насочи пастирът.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия