Острите респираторни заболявания са най-честата инфекциозна патология в детска възраст. Много често родителите започват лечението самостоятелно и лекарите се сблъскват с усложненията, които се развиват впоследствие. За да не създават родителите заплаха за здравето на собствените си деца, нека да разгледаме най-честите грешки, които те допускат при лечението на ОРЗ.


Снимка: © Djedzura | Dreamstime.com

ОРЗ (остри респираторни заболявания, остри инфекции на дихателните пътища, простуда) обикновено не се развиват моментално. Първите признаци при децата се изразяват в безпокойство, липса на апетит, лош сън.
По-късно се проявяват и други признаци като хрема, кихане, кашлица, повишена температура. А тук вече идва ред и на лекаря. Проблемът е там, че простудните заболявания, когато не се лекуват адекватно, включително и при самолечение, често водят до хронични инфекциозни огнища, болести на стомашно-чревния тракт и бъбреците, благоприятстват развитието на алергични заболявания и задържат психомоторното и физическото развитие на детето.

Грешка 1: Сваляне на температурата
Повишената телесна температура може да възникне при развитието на остро инфекциозно заболяване, при обезводняване на организма, при прегряване, поражения на ЦНС и др. Затова преди да се пристъпи към свалянето на температурата, трябва да се установи причината, която е предизвикала нейното повишаване. А това може да направи само лекар. Не забравяйте, че понижаването на температурата може да накара детето да се чувства по-добре, но не влияе върху причината за заболяването.

Високата температура е първата защитна реакция на организма и понижаването ѝ не винаги е оправдано. Много вируси и бактерии престават да се размножават при температура, по-висока от 37-38°С, при треската се засилва поглъщането и преработката на бактериите, активират се лимфоцитите – тези кръвни клетки, които участват в борбата с инфекциозните агенти, стимулира се образуването на антитела – белтъчни вещества, неутрализиращи действието на микроорганизмите, както и на редица защитни субстанции, в т.ч. интерферон – белтък, притежаващ антивирусно действие, който се отделя само при температура, по-висока от 38°С. Затова лекарите настояват да не се използват температуропонижаващи средства, ако температурата на детето не надвишава 38,5°С.
В тези случаи е достатъчно да се подпомогне топлообменът:
- да се разсъблече детето
- да се обтрие с вода със стайна температура
- да се остави водата да изсъхне на тялото му (при изпарението топлообменът се засилва)
- да се наложи мокра кърпа на челото

Категорично се забранява обтриването със спирт или друг вид алкохол, защото е възможно той да се просмуче през кожата и да отрови организма на детето, дори да доведе до коматозно състояние.

Грешка 2: Редовен прием на антипиретици
Трябва да се избягва продължителният прием на температуропонижаващи средства заради опасността от странични ефекти и възможните затруднения при диагностициране на бактериални усложнения (отит, пневмония и др.). Редовното даване на антипиретици създава лъжлив вид, че детето е добре. Сигналите за развитие на усложнения са замаскирани и се пропуска ценно време за лечение. Затова повторна доза трябва да се дава само при ново повишаване на температурата. Едновременният прием на антипиретици и антибиотици затруднява преценката за ефикасността на последните.

Грешка 3: Безконтролен прием на билки и други алтернативни средства за лечение
Фитотерапията е широко застъпена при лечение на ОРЗ. Хората отдавна са открили силата на лечебните треви и са натрупали голямо количество знания за техните свойства. Но този опит трябва да се използва разумно. Обикновено лекарите препоръчват използването на лайка, невен, салвия, евкалипт, мента и др. за подпомагащи лечението процедури като гаргара, инхалации и чайове. Те са хората, които определят дозите, без да забравят противопоказанията. Опасно е родителите да предписват на детето си билки, без да са наясно с тяхното действие. Особено внимателно трябва да се използва фитотерапията от децата под 12 години и при тези с алергии. Всяка употреба на билки трябва да става само след консултация с лекар.

Грешка 4: Навличането с дрехи при повишена температура
Когато детето вдига температура, не трябва да се облича повече от обичайното. Процесът на образуване на топлина и топлообменът са тясно свързани, те подпомагат поддържането на постоянната температура на тялото. „Навличането“ на децата с повишена температура води до нарушения в топлообмена, което предизвиква рязко влошаване на общото състояние и даже може да причини загуба на съзнанието заради претопляне. При висока температура трябва да се обличат децата така, че да имат възможност да губят топлина – дрехата трябва да е свободна и лека.

Грешка 5: Страх от преохлаждане на детето
Болното дете се нуждае от чист въздух. Проветрявайте колкото се може по-често стаята, два пъти дневно правете влажно почистване на пода. Честото проветряване облекчава дишането и намалява хремата. В стаята на болното дете трябва да има постоянна температура (20-22°С ) и оптимална влажност (60%).

Грешка 6: Прием на антибиотици при всяко ОРЗ
Както е известно, повечето ОРЗ (над 90%) се предизвикват от вируси (затова често се наричат ОРВИ – остри респираторни вирусни инфекции), бактериалните ОРЗ са много малко. За разлика от бактериите (едноклетъчни микроорганизми), вирусите са устроени много просто. Те не са клетки, не могат да живеят и да се размножават самостоятелно, затова го правят само вътре в другите организми (в това число и човека) и по-точно – вътре в клетките. Затова антибиотиците не само не им действат, но и не предотвратяват бактериалните усложнения като пневмония, отит, синузит и др. Нещо повече, потискайки растежа на нормалната микрофлора, те откриват път за заселване в дихателните пътища на устойчиви към действието на антибиотиците микроорганизми. Безпричинният прием на антибиотици при ОРВИ често води до неприятни последици – увеличаване броя на лекарственоустойчивите микроорганизми, развитие на дисбактериоза на червата, понижаване на имунитета. ОРВИ без усложнения не изискват назначаването на антибиотици. Те са нужни само в случаите на бактериални усложнения, които се откриват единствено от лекар, който може да предпише и точния антибиотик.
Виж целия пост