Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Въпрос за наследство

  • 634
  • 4
Здравейте, извинявам се първо ако темата не е за тук. Питането ми е следното: как мога да разбера починал човек какви имоти/земи притежава (евентуалните такива са му наследство със сигурност). Има объркана семейна история, с която тези, които са наясно не споделят. В имотната справка излизат различни имоти. Има продажба на имот, който не фигурира напред в справката(вероятно е някакъв наследствен, не знам и аз), и това ме кара да мисля дали няма и други.
Другото, което искам да питам е, какво означава ако в същата тази справка фигурира следния текст: книга: вписвания, тип акт:договор за доброволна делба. Страни: ЕГН...... име.......(различни от лицето, на която е пусната справката). Имаме доброволна делба, т.е имота е в съсобственост на двете лица или имаме отказ от имота и той става собственост само на вписаното лице?
Виж целия пост
# 1
Най-добрият начин, по който може да издирите имотите, притежавани приживе от едно лице (ако сте негов законен наследник или наследник по универсално завещание, т.е. на цялото движимо и недвижимо имущество, останало от наследодателя след неговата смърт) е като отидете в Дирекция ОП - вече са възразани данните и поискате справка за всички декларирани на името на лицето недвижими имоти. Можете да изискате данъчните декларации, с които е придобит съответния имот и от приложените към тях документи  да видите номерата им и да си вземете препис от СВ.
Не Ви излиза придобиване на имот, с който е направено разпореждане в два случая:
1. Ако справката е правена чрез отдалечен достъп - тя може да се направи само по т. нар. нова програма на СВ. Тогава излизат сделките само за по-бризките години, в момента по памет не мога да си спомня от коя година, но някъде откъм 2000г.
2. Ако на място в СВ сте  пускали справка - ще ви излезат данни и по стара, и по нова програма, тоест от 91 г. насам, но ако имотът е придобит преди това  - няма да излезе. В такъв случай се търси по азбучник - едни големи ведхти изподрани книги с липсващи страници по тях... Но пък трябва да е деклариран по ЗМДТ и за това там е най-добрата информация.
Вписана съдебна/доброволна делба излиза по партидата на всички лица, участвали в делбата. Отваряте акта в СВ и виждате точно какво пише там. От справка в СВ не може само да се види каква точно е била делбата...

Надявам се да съм била изчерпателна, респ. полезна. Хубав ден!
Виж целия пост
# 2
Извинявам се, че използвам темата, за да питам...но..

Имаме съпруга Мария и съпруг Иван.

Мария умира.

Имат дете.

След време, бащата на Мария умира. Оставя апартамент и пари.

Кой наследява? И с какви дялове? Само детето от дядо си? Или и вдовецър съпрук наследява нещо?

Благодаря предварително за отговорите.
Виж целия пост
# 3
Само детето, Мария е починала преди своя наследодател, така че детето наследява по право на заместване като низходящ. Съпругът не наследява, защото не е наследството на Мария.

Спестихте 30 лева за адвокатска конуслатация ....
Виж целия пост
# 4
Само детето, Мария е починала преди своя наследодател, така че детето наследява по право на заместване като низходящ. Съпругът не наследява, защото не е наследството на Мария.

Спестихте 30 лева за адвокатска конуслатация ....

Благодаря, сторм. Ако трябва, пращам ти 30 лева одма Grin
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия