Желанието на двойката да даде живот на своята любов не винаги се увенчава лесно с успех. Понякога дори утвърдена асистирана репродуктивна методика не е достатъчнa да се постигне така мечтаното бебе. Тогава се намесват високоспециализираните допълнителни техники, прилагани от опитни ембриолози и биолози. Предимплантационната генетична диагностика, ко-култивиране на ембриони и асистиран хетчинг с лазер са само част от допълнителната помощ, с която екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ си служи, за да даде сили на малките ембриончета да се превърнат в здрави бебета. Ето кои са някои иновации, срещащи съкровените мечти и достиженията на съвременната медицина и увеличаващи успеваемостта при инвитро.Рутинно прилагана методика е предимплантационната генетична диагностика (PGD). Тя спомага за откриването в ембрионите на носителство на различни мутации и предразположения към заболявания още преди тяхното имплантиране. За да бъде приложена PGD, е необходимо използването на асистирана репродукция и оплождане с инвитро или ICSI, за да се добият яйцеклетки и после от тях – ембриони за анализ. Ембрионите за трансфериране в матката на жената се селектират сред тези, които не са засегнати от генна мутация. По този начин рискът от загуба на бременност, както и от раждане на дете с генетично заболяване, е сведен до минимум.

Ко-култивиране на ембриони е процедура, при която се взима малко количество клетки от лигавицата на матката на жената един или няколко месеца преди стимулацията. Следва обработка и отглеждане на клетките с цел те да се размножат и съхранят. Преди пункцията на фоликулите и добиването на яйцеклетките, замразените клетки от лигавицата на матката се размразяват и отново се „посяват”, а малкото ембрионче се „отглежда“ върху тях, за да „свикне“ предварително с майчината утроба. Така се получават ембриони с по-добро качество и с по-голям шанс за имплантиране. Култивирането им заедно продължава до деня на ембриотрансфера, когато само ембрионите се поставят в матката на жената. Ко-култивирането спомага за подобряване на качеството на ембрионите и подготовката на тяхната „среща“ с мама след ембриотрансфера.

Така нареченото ембриолепило е вид специална среда, която съдържа голямо количество хиалуронан – специално разработено лепило, което да „закрепи връзката“ между ембриончето и майката за постигане на успешна бременност. Ембриолепилото спомага за образуването на контактите между клетките на ембриона и на матката. То съдейства и за образуването на кръвоносни съдове, по които ембрионът да се изхранва от майчиния организъм. В инвитро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев” ембриолепилото се прилага безплатно при всяка инвитро или ICSI процедура.Хетчингът (излюпването) е естествен процес, при който ембрионът излиза от многослойната обвивка, която го обгражда. Асистираният хетчинг е процедура, при която се изтънява или пробива тази обвивка, като целта е увеличаване на шансовете на ембриона за успешно имплантиране в лигавицата на матката. Техниката представлява поставяне на ембрионите в специална хранителна среда под микроскоп. Обвивката на всеки ембрион се оразмерява чрез софтуерна компютърна програма и лазерният лъч се позиционира върху нея. Чрез приложението на асистиран хетчинг с лазер обвивката може да се изтъни или напълно да се отвори, за да може през нея ембрионът по-лесно да се „излюпи”, когато настъпи времето му за имплантация. Това „излюпване“ е напълно естествен процес, който и в нормални условия предхожда имплантацията, но може да бъде затруднен поради удебелена, тъмна, много твърда обвивка на ембриона или други обстоятелства.

Ембриоскопията или time-lapse imaging осигурява постоянно 24-часово наблюдение на цялостното развитие на ембрионите посредством вградена микрокамера (т.нар. ембриоскоп) – „бебефон“ за ембриони. Наблюдението се осъществява в специален инкубатор, който осигурява всички необходими условия за развитието им, наподобяващи тези в маточното тяло. Микрокамерата заснема ембрионите на определени интервали по време на тяхното делене от първи до пети ден на оплождането им, без да ги уврежда или пречи на тяхното развитие. Така се получава наслагване на образ, подобен на филм. Специален софтуер позволява степенуването на ембрионите от най-добър за имплантация до най-неадекватен по отношение на динамиката на деленето. Ембриоскопията предоставя много ценна информация за действителното „поведение” на ембриона в процеса на деленето на клетките му, включително и за евентуални грешки в развитието. Това позволява да се селектират ембриони с възможно най-добър имплантационен потенциал, за възможно най-здрави бебета.

А какви са и другите допълнителни техники при асистираната репродукция, може да видите в специалното анимирано видео на Медицински комплекс „Д-р Щерев“: