Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 13

  • 37 215
  • 686
# 645
ROKI_MAKI, ако можем с нещо да помогнем казвай. Имаме учебника вкъщи.  Имам и скенер, но понеже е на компютъра, който малкият е окупирал почти денонощно с това ДО, едва ли ще намеря време да го сканирам, прилично дебел е.
Виж целия пост
# 646
Поппеа, аз благодаря за поясненията какво се учи по статистика, беше ми много интересно, защото винаги съм знаела, че е търсена специалност за примерно риск мениджмънт областта, че е трудна, защото реално си е не много лесна математика, а пък все се чудя какво точно е това. Хората в моя кръг, учили това, независимо в Бг или в чужбина, са всички отлично реализирани и търсени специалисти и едни от най-добрите математици и аналитични умове, които познавам. За мен това би била вероятно твърде сложна математика, най-вече нямам интерес към нея, не сме и учили почти нищо като машиностроители, освен някакви разпределения и съответно кои процеси в света как са разпределени...

По повод подготовката по мат в българските училища - при нас изобщо комбинаториката я пропуснаха, понеже не влизала в канд-студ изпити... Няма що...
Виж целия пост
# 647
Liani, много благодаря! Ще пиша на лични.
Виж целия пост
# 648
Във връзка с предварителната подготовка на бъдещите студенти по математика -
 погледнете в модулхандбуха на унито за конкретната специалност , там са изброени дисциплините за всеки семестър, съответно има и кратко инфо какво се учи .
Синът ми така се готви предварително с учител тук в Бг, после се записа и на курс по математика към унито преди първия семестър
Виж целия пост
# 649
Роки, на мнението на Voxx съм. Отворете Modulhandbuch-a на избраната специалност в избрания университет и вижте какво точно е заложено да се учи по Анализ или линейна 1-вия семестър. Наистина  е информативно, човек добива представа за това колко часа лекции, туториуми и упражнения има по предмета, на какъв език се водят, от кой професор,  какъв материал е застъпен (при това доста детайлно),  какво се предполага човек да знае като основа (при дъщеря ми прмерно за Анализ 1 са дадени Mengen und Abbildungeн, reelle Zahlen, Zahlenfolgen und Reihen, Funktionen in einer reellen Variablen) , какво представлява изпитът в края на семестъра като продължителност и формат, има ли доп. условия за допускане до него (примерно домашни и минимално допустим брой точки, събрани от тях), кои следващи изучавани модули се опират на придобитите в този курс знания и умения  (примерно издържането на Анализ 1 при девойката ми  е дадено като условие за последващо усвояване на нещата от Numerik, Analysis II und III, Differentialgleichungen, Dynamische Systeme, Funktionalanalysis, Zahlentheorie, Optimierung,
Wahrscheinlichkeitstheorie I, Katastrophentheorie и др.),  каква литература може да бъде ползвана..
Във връзка с последното, Попея, ето ти веднага един показател за разминаване.  Казваш едно и също се учело по мат като в специалност "Статистика", ми не се. Във Wirtschaftsmathe има примерно  и Анализ 3. И не, не е с по-малък хорариум  от този в Statistik в ЛМУ, че да рече човек, че са го разделили просто условно нa 3.  По същество следването си е максимално близко до чиста математика и икономическите неща са за цвят само. Така че нищо толкова тясно специализирано няма всъщност, че да е под шапката на статистиката в цялост..
Виж целия пост
# 650
И какво е Анализ 3? Аз знам анализ 1 (диф смятане) и анализ 2 (обратното, интегрално смятане), за Анализ 3 като дисциплина не съм чувала. Какво включва Анализ 3, стана ми интересно. Намерих различни интерпретации, някъде включват вектори,  другаде частични производни и множествени интеграли, които ние сме учили като част от Анализ 1 (диф смятане) и Анализ 2 (интегрално смятане) съответно. Явно в някои курсове са разделени по някаква причина.

Русалка, ти можеш да смяташ каквото си искаш, това, което дъщеря ти учи по същество е  иконометрия, подразделение на статистиката. Статистиката е приложна математика, математика със стохастичен елемент (за разлика от теоретичната математика, която е точна, няма го случайният елемент), цялата, всеки неин клон, няма друго. Статистиката учи много теоретична математика (изброих кои клонове са важни за нея), както и много приложна математика, и тях ги изброих, това са видовете стат. методи за анализ. Всички те са чисто математически апарат, формули, в които е добавен стохастичният елемент.   Пък дали ти го приемаш или не, от това то няма да се промени. Повече не мисля да коментирам това, мисли си каквото си искаш.

Chrissy, радвам се, че е имало поне някаква полза от пространните ми (и може би не съвсем ясни за неспециалист) обяснения. Може и да съм пропуснала нещо, но общо взето това е. Навсякъде, където се работи с емпирични данни, независимо извадки или ген. съвкупности и без значение от сектора (и да, в риск менджмънта също, във финансите, , но и в макроикономиката, в отрасловите икономики, в медицината, в социологията, в психологията, в демографията, в биг-дейта) се използват стат методи за анализ,  а те са много и различни. Анализ на разпределенията е само малка част от тези методи.

Б.т.в, винаги съм мислела, че машинните инженери учат много математически анализ и дескриптивна геометрия, нали проектират машини, но не знам дали е така. Но на тях теория на вероятностите (ТВ) не им трябва, така че разбирам защо са я пропуснали. Ред. - ти говориш за БГ училищата, там  комбинаториката не беше част от програмата на средния курс, сега май искат да я вкарат с реформата. За статистик ТВ е просто незаменима, целият мат апарат на статистиката и цялата й логика се гради на ТВ.

А, сетих се, матрично смятане също се учи много, не си спомням вече дали като отделна дисциплина или като част от някоя по-широка като линейна алгебра.
Виж целия пост
# 651
Добре, щом ти казваш, значи е така. Край на дискусията и готово. Права си..  Kакво точно се учи по Анализ 3 -  когато дойде времето, девойката ще разбере сама. Споделих какво пише в Modulhandbuch-a на специалността  и толкоз. Иначе Анализ 3 се учи всъщност  на много места в Германия. Дори и да се окаже продължение/задълбаване след Анализ 2, пак е  един цял семестър повече учене на математика.

Сменям темата. Да попитам някой дали знае нещо по въпроса. Чета, че във Франция и Холандия са правили някакви отстъпки от наеми. Сега, когато девойката може да си отиде, а тя е решила да не го прави, отговорността си е  изцяло нейна, да, и не може да има претенции. Но за двата месеца, в които нямаше как да влезе в Германия, има ли някакъв вариант нещо да се върне от Щудиренденверк? Още повече, ако е вярно това (засега само слух от немци в групите  им разни), че хаусмайстерите имали инфо кой трайно  не е там и имали право при доказани случаи на корона в общежитието да дават точно  самостоятелните стаи на отсъстващи студенти на хора, които се налага да бъдат извадени от ВГ и съответно изолирани.
Виж целия пост
# 652
Едно време във ФМИ също се учеше Анализ 3 - водеше се Комплексен Анализ.
Виж целия пост
# 653
Цитат
Сменям темата. Да попитам някой дали знае нещо по въпроса. Чета, че във Франция и Холандия са правили някакви отстъпки от наеми. Сега, когато девойката може да си отиде, а тя е решила да не го прави, отговорността си е  изцяло нейна, да, и не може да има претенции. Но за двата месеца, в които нямаше как да влезе в Германия, има ли някакъв вариант нещо да се върне от Щудиренденверк?

Едвали ще ѝ върнат нещо. Договорът си е договор и по него е задължена да си плаща наема. Това, че не е в Германия, е по-скоро личен проблем. Има много FAQs по темата в различните щудентенверки и на повечето места са непоклатими.

За финансова помощ - в BaWü се отвори фонд, с който се подпомагат студенти с 2х450 евро, трябва обаче да докажат, че са във финансово трудна ситуация, например че, са си загубили работата заради кризата с Короната.

Цитат
Още повече, ако е вярно това (засега само слух от немци в групите  им разни), че хаусмайстерите имали инфо кой трайно  не е там и имали право при доказани случаи на корона в общежитието да дават точно  самостоятелните стаи на отсъстващи студенти на хора, които се налага да бъдат извадени от ВГ и съответно изолирани.

Това са фалшиви новини. Първо, в по-старите общежития (без карта/чип за вратата) как разбират кой е дългосрочно там или не? Няма как. Второ, идеята да вкарат здрав човек (хаусмайстерът) в контакт с потвърден положителен случай е меко казано тъпа.. Трето - по въпроса за карантината отговорен е Gesundheitsamta, а не Studierendenwerk. Четвърто, може да се спори дали карантирането на цялото ВГ не е по-ефективно от разкарването на заразен човек из сградата. Пето, като наемател с договор имаш право на лично пространство и неприкосновеност, попринцип влизането на хаусмайстъра в жилището без твое разрешение и присъствие не е позволено, освен ако няма авария (дори тогава, трябва да ти съобщят). Шесто, цялата акция ще изисква много бюрокрация и не вярвам да има желаещи да се занимават. И накрая - в момента все повече отпадат ограниченията, няма никаква логика чак сега да вкарват такава обособена карантина.
Виж целия пост
# 654
Аз съм учила четири Анализа: Анализ 1, Анализ 2, Комплексен Анализ и Функционален Анализ. Специалността ми е Приложна математика. Този третият Анализ най-вероятно е комплексният.
Виж целия пост
# 655
Благодаря, Грант, логично е да е така. Затова и се учудих на писанията в групата, за които ми сподели девойката. Макар че на другия край на света точно това са направили.
Скрит текст:
Нали се заговори  за ново огнище в Корея  в някакъв бар. Проследили са присъствалите там и един се оказал от общежитието, в което е дъщеря ми. Хем там са разделени на мъжки и женски блокове, въпреки това са сложили и момичетата в карантина.  Отчели са, че до момента  на намирането на младежа  (явно по телефон следят или не знам как) са били минали вече  7-8 дни  от престоя му в бара, та карантината е била  само 6-7 дни  до покрвиването на две седмици. По един в стая, носили са им даже храна, неколкократно са им правили тестове на всички. И до един са отрицетелни, дори на момчето от бара. Но ето, че е възможна все пак подобна организация при дори само съмнение за заразен, не за доказано такъв.
Виж целия пост
# 656
Б.т.в, винаги съм мислела, че машинните инженери учат много математически анализ и дескриптивна геометрия, нали проектират машини, но не знам дали е така. Но на тях теория на вероятностите (ТВ) не им трябва, така че разбирам защо са я пропуснали. Ред. - ти говориш за БГ училищата, там  комбинаториката не беше част от програмата на средния курс, сега май искат да я вкарат с реформата. За статистик ТВ е просто незаменима, целият мат апарат на статистиката и цялата й логика се гради на ТВ.

А, сетих се, матрично смятане също се учи много, не си спомням вече дали като отделна дисциплина или като част от някоя по-широка като линейна алгебра.

Учила съм анализ 1 и 2, имахме и май 1 семестър дескриптивна, но само заради българската диплома - немците не го включват в програмата. Иначе диференциали и интеграли имахме 3 семестъра, матрици н-мерни също по няколко предмета се явяват, само един е чиста математика, другите са описание на механични задачи в матрици/тензори. Някакво моделиране беше предвидено само по немската система, но по-скоро пак с конкретно приложение (примерно задача от Regelungstechnik, т.е. някаква електроника, не съм сиг как е този предмет на български). Но никакви спомени нямам от всичките тези математики, защото за нас основното са механиките, които описваме с математика, та математиката е само стъпка, за да можеш идните семестри да разбереш механиките като се появи някой интеграл.
Но откъм статистика е доста постно следването на машиностроителя попринцип.
Комбинаторика имаше в училищния курс още много отдавна, беше задължителна, но учителката реши да ни покаже 2 формулки, другото не било важно...

В крайна сметка обаче, дали си някаква информатика, някакво инженерство, някаква матрматика - тези предмети (извън пряко сттаистическите и програмистките) ги учат всички. Разпределението по семестри, номерации и т.н. може да имат разминавания, но нещата са си същите. И преди си беше така. Имаше само разлики примерно къде колко вида диф уравнения се учат и някой по-непопулярен вид може някъде да се пропусне, пък да се вкара друг... Или записванията на задачи -  всеки университет също си имаше особености. Иначе по същество е 80% същото, тя математиката няма как да се промени.

Русалке, мисля като Грант, а именно, че няма как да си върнете пари за жилището/наема, защото не е могла да пътува.
Виж целия пост
# 657
Аз не съм очаквала друго, а девойката никъде не е писала/питала/молила за възстановяване на сума, Chrissy. Просто попитах, понеже ми се стори  малко неправомерно това с ползването на стаите на отсъстващите (АКО е вярно, разбира се). Грант, няма значение дали си с чип или без всъщност конкретно в нейното общежитие. В нейното са със, но и да не бяха,  хаусмайстерът по мейла предупреждава новонастанилите се, че при по-дълго отсъствие от месец са длъжни да го информират, понеже влиза и прави някакви "гимнастики" с водата. Или  трябва да е известен, или трябва да оставиш ключ на някого да влиза да я пуска регулярно , а това  противоречи на договора така или иначе. Тоест той отдавна знае, че тя не е там. Simple Smile Както и редица други.
Виж целия пост
# 658
A, ок, значи не съм те разбрала, разбрах, че питаш дали има опция да си върне пари както е в Холандия.
Виж целия пост
# 659
Скрит текст:
Б.т.в, винаги съм мислела, че машинните инженери учат много математически анализ и дескриптивна геометрия, нали проектират машини, но не знам дали е така. Но на тях теория на вероятностите (ТВ) не им трябва, така че разбирам защо са я пропуснали. Ред. - ти говориш за БГ училищата, там  комбинаториката не беше част от програмата на средния курс, сега май искат да я вкарат с реформата. За статистик ТВ е просто незаменима, целият мат апарат на статистиката и цялата й логика се гради на ТВ.

А, сетих се, матрично смятане също се учи много, не си спомням вече дали като отделна дисциплина или като част от някоя по-широка като линейна алгебра.

Учила съм анализ 1 и 2, имахме и май 1 семестър дескриптивна, но само заради българската диплома - немците не го включват в програмата. Иначе диференциали и интеграли имахме 3 семестъра, матрици н-мерни също по няколко предмета се явяват, само един е чиста математика, другите са описание на механични задачи в матрици/тензори. Някакво моделиране беше предвидено само по немската система, но по-скоро пак с конкретно приложение (примерно задача от Regelungstechnik, т.е. някаква електроника, не съм сиг как е този предмет на български). Но никакви спомени нямам от всичките тези математики, защото за нас основното са механиките, които описваме с математика, та математиката е само стъпка, за да можеш идните семестри да разбереш механиките като се появи някой интеграл.
Но откъм статистика е доста постно следването на машиностроителя попринцип.
Комбинаторика имаше в училищния курс още много отдавна, беше задължителна, но учителката реши да ни покаже 2 формулки, другото не било важно...

В крайна сметка обаче, дали си някаква информатика, някакво инженерство, някаква матрматика - тези предмети (извън пряко сттаистическите и програмистките) ги учат всички. Разпределението по семестри, номерации и т.н. може да имат разминавания, но нещата са си същите. И преди си беше така. Имаше само разлики примерно къде колко вида диф уравнения се учат и някой по-непопулярен вид може някъде да се пропусне, пък да се вкара друг... Или записванията на задачи -  всеки университет също си имаше особености. Иначе по същество е 80% същото, тя математиката няма как да се промени.
Скрит текст:
Русалке, мисля като Грант, а именно, че няма как да си върнете пари за жилището/наема, защото не е могла да пътува.
Мерси, Chrissy, значи, правилно съм запомнила, имах приятели в МЕИ и от тях го знам, ама беше отдавна и си мислех, че може и да не помня добре. Ами на машинния инженер за какво му е статистика? Не му трябва.
Напълно споделям това, точно така е. Теоретичните математически дисциплини се учат в 80-90 % едни и същи във всички приложни мат специалности, независимо от това коя е и как се нарича точно специалността (дали ще е приложна мат или статистика, или машинно инженерство, или строително инженерство, или...). Може някъде да има повече или по-малко от някоя дисциплина, в зависимост от специалността и какво е нужно за нейното овладяване, но в основата си е едно и също. Останалото е много  офф, трия се.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия