Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Университети в Германия и други държави с немски език 13

  • 41 881
  • 746
# 720
Роки, изгледайте това видео, то дава отговор на въпроса ти, мисля че го бях пускала и преди.
https://hochschulstart.de/fileadmin/media/videos/priorisierung.mp4
За желаещите медицина има и допълнително клипче, разясняващо Priorisierung-а и на ниво подредба  на желания за една и съща  специалност с  национални квоти на различни места. Ако кандидатът се пробва освен за медицина и за други специалности, примерно BWL, медицината му е като една единствена позиция в листата от първото клипче. А в тази една позиция вече има подпозиции - опции за подредба на желанията за отделните унита с медицина, като и там съществуват възможности за разместване.


Роки, не си го предстaвям много да стане исканото от вас, ако и двете специалности са под шапката на dosv. Да кажем съвсем условно, че получи оферта  от Карлсруе, който му е на втора позиция , а от Аахен на първа  - още не. Всичките му позиции надолу (след КИТ) се  изтриват автоматично от платформата. В очакване на оферта от по-желания Аахен няма да е натиснал бутона за приемане на  Карлсруе, тоест  за там няма дори да има още Zulassung.  На какво основание ще иска общежитието от тях? Само с оферта от унито в общия случай не става.. не че човек не може да се пробва, ама се съмнявам да сработи. А натисне ли бутона  за  Карлсруе,  окончателно  ще получи Zulassung  от KIT и RWTH ще отпадне. Тоест дори и да е напред като позиция  в листата им с чакащи и да  е имал големи шансове за общежитие в Аахен, вече  няма да има  значение, понеже ще е избрал друг университет. Но... всичко това е при положение, че става дума за специалности, кандидатстването за които се управлява от dosv. hochschulstart.  Има и други специалности  с квоти, за които се минава през уни асист.За там нека кажат хората с деца в ТУМ примерно дали нещата стоят по сходен  начин. Вероятно не, понеже уни асист, доколкото знам, преглеждат документацията и ако е пълна и точна, препращат електронно кандидатурата на съответния университет и той сам си решава, респективно пуска оферти.  Но дори да е така и човек да получи  паралелно оферти от две -три такива унита, пак си стои въпросът с липсата на Zulassung, който да се представи пред централата с общежитията като повод  за искане на стая.

Само не се опирайте на упоменатите в клипчето срокове  за Priorisierung. Написали са си хората на сайта, че тези срокове са валидни при нормални обстоятелства,  заради променената ситуация покрай короната  обаче са качили и съответните срокове за тази година.
https://hochschulstart.de/startseite/informieren-planen/terminuebersicht
Виж целия пост
# 721
Здрвейте, тази година ще кандидатствам и съм се насочил към TU Dortmund ще се радвам, ако има с кого да разменим малко информация, защото имам малко неясноти при кандидатстването. Искам също да Ви попитам дали знаете какво представлява ,,tabellarischer Lebenslauf", защото в някои Унита го изискват. Не съм на ясно дали Унитата имат готови бланки или е на принципа на СV и трябва да си го изготвя сам. Освен това се интересувам дали имам още време за кандидатстването- Вие докъде сте стигнали? Пратили ли сте документи? Много ще съм Ви благодарен, ако обърнете внимание на моите въпроси.

П.П. Завършил съм Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия(ПГСАГ), което се превежда Berufsgymnasium für Bauwesen, Architektur und Geodäsie, Въпросът ми е когато попълвам какво училище съм завършил това ли да пиша или нещо друго? В уни асист ми дава да избера Diploma za sredno obrazovanie и Diploma za sredno specialno obrazovanie-На дипломата ми фактически пише Диплома за средно образование, та според вас кое трябва да избера? Другият ми въпрос свързан с уни асист е дали Haben Sie eine Feststellungsprüfung bestanden?
-JA или -NEIN Предполагам,че този Feststellungsprüg е равен на Матурата.
Предварително Ви благодаря за отговорите!
Виж целия пост
# 722
Най-добронамерен съвет - почетете първо малко из сайта на университета, който сте избрaли, на сайта на уни асист и т.н. И ако тогава нещо пак е неясно, питайте Simple Smile Иначе става чисто преразказване на неща, изрично описани на съответните места. Например: Fesstellungsprüfung = Abschluss-Prüfung des Studienkollegs, die zur Feststellung der Eignung internationaler Studienbewerber für die Aufnahme eines Studiums an Hochschulen in der Bundesrepublik Deutschland dient.  Ако не сте били в Щудиенколег и не сте държали такъв изпит, нямащ нищо общо с нашите матури, слагате отговор NEIN.

Какъв набор от документи се очаква да е изпратил някой  оттук (децата му) към настоящия момент, в който не разполага още с диплома за средно образование?  Какво остава вече да я е превел, легализирал в НАЦИД и Външно Министерство, че даже и в немското посолство. В петък излязоха резултатите от матурите. Има още време докато стигнете до момента с изпращането на документи, ако завършавате тази година. Но дори и да сте в групата на  така наречените Altabiturienten (тоест имате вече преведена и легализирана диплома предвид написаното "завършил съм" и вероятния набор 99), пак имате време, спокойно.

Само преди няколко поста пуснах примерен Tabellarischer Lebenslauf. Wink

По повод дипломата - ако имате съмнение какво да отбележите, най-добре пуснете запитване по мейла  на университета, на uni assist,  на hochschulstart ( в зависимост от това през коя платформа се кандидатства), със сигурност ще отговорят в  бърз срок, понеже все още не са обременени с работа покрай кандидатурите.  Ясно им е на хората, че между техните професионални училища и нашите, които се завършват  в 12 клас със същите ДЗИ като примерно в ЕГ, има разлика. Тоест те най-точно ще Ви кажат кой вариант за завършено средно да изберете.
Виж целия пост
# 723
Дъщеря ми миналата година кандидатства в 3 университета и попълнихме само това, което изискваше съответния университет, като четохме указанията. В Аахен дори беше само он-лайн. От документите - преведохме, легализирахме и заверихме в посолството дипломата + резултата от DSD.
За съжаление, заради моето упорство да кандидатстваме без "посредническа" фирма, не беше класирана за общежитие. Сега има квартира, просто е по-скъпа Wink
Виж целия пост
# 724
Дъщеря ми миналата година кандидатства в 3 университета и попълнихме само това, което изискваше съответния университет, като четохме указанията. В Аахен дори беше само он-лайн. От документите - преведохме, легализирахме и заверихме в посолството дипломата + резултата от DSD.
За съжаление, заради моето упорство да кандидатстваме без "посредническа" фирма, не беше класирана за общежитие. Сега има квартира, просто е по-скъпа Wink

Как посредническата фирма може да помогне за общежитие Anguished ? Нали се кандидатства електронно и вече ако ти дойде реда - ОК. Ако не Ви затрудява да ме запознаете, защото е важно. Може и на лични.
Виж целия пост
# 725
И аз се чудя как посредническата фирма урежда общежитие. Има си портал, кандидатства се във възможно най-ранен срок и се чака. Малко съмнително ми се струва в Германия посредническите фирми да си имат свои канали за получаване на места.
Teodora Tropcheva пишете в темата как фирмата гарантира получаване на място. Важно е за всички. Те ли подават от името на студента? Вие кога подадохте за общежитие в Аахен?
Виж целия пост
# 726
И аз се интересувам от фирмата с общежитието Simple Smile
Виж целия пост
# 727
И аз се чудя по въпроса с общежитията. Още преди време една приятелка сподели, че фирмата, която ползват била подала заявление за общежитие в Берлин за дъщеря й. Пък ние четохме, че за Берлин трябва да си приет, за да подадеш молба. Реших, че е някакво фалшиво трупане на точки от страна на фирмата, но сега ме накарахте да се замисля.
Виж целия пост
# 728
На нас фирмата ни обясни, че не могат да помогнат с настаняването.
Виж целия пост
# 729
Нищо подобно няма според мен. Състудентка на дъщеря ми в Аахен е със стая в общежитията ( хем е приета на втория тур, тоест по-късно на AdH), а е кандидатствала сама. Друга е с фирма , приета е още на абибесте, но пък е без стая.Тоест получило е оферта момичето в края на октомври, но след като вече си намерило  само квартира. Другата ми дъщеря в Манхайм е с миниапартамент (само банята е обща) към Щудиренденверк, а не е помирисвала фирма. Важно е навреме да се подаде заявлението и човек да не е карък, какъвто се оказа девойката ми в Аахен с тези неотразени потвърждения. И макар да не е била с фирма, щеше да получи стая, ако онези се бяха съгласили тя да ползва мноооого предните позиции на близначката си в листата с чакащи. Но уви, не дадоха. Всяко зло за добро. Сега си е сама и й е тихо и спокойно, макар и малко по-скъпо. Покрай короната хората са се заседявали по общежитията и е било голям шум по етажите,  нейна приятелка се е оплаквала, че не може да се концентрира във ВГ-то да учи за "гадното" целбио..
Преди две години на моя приятелка дъщерята бе приета БВЛ в баварски град. Фирмата  дори не й беше казала, че следва да си прати писмото за прием на Щудентенверк, за да получи евентуална оферта, какво остава да й беше осигурила жилище. Добре, че стана дума в разговор..  Те ако фирмите така гарантирано уреждаха, в Мюнхен щяха все българчета да са настенени  с лекота по общежитията.
Виж целия пост
# 730
Здравейте, благодаря за бързите отговори, много ми помогнахте, но сега имам още един въпрос. Ако Bewerbungsfrist на дадена специалност започва на 1.07 може ли документите да се пратят по-рано на уни ассист? Също така се чудя дали мога да изпратя на уни асист едновременно кандидатури с различен начален Bewerbungsfrist? Надявам се съм успял да задам въпроса си разбираемо. Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 731
Здравейте, благодаря за бързите отговори, много ми помогнахте, но сега имам още един въпрос. Ако Bewerbungsfrist на дадена специалност започва на 1.07 може ли документите да се пратят по-рано на уни ассист? Също така се чудя дали мога да изпратя на уни асист едновременно кандидатури с различен начален Bewerbungsfrist? Надявам се съм успял да задам въпроса си разбираемо. Благодаря предварително!

Здравей,
ако правилно съм разбрала въпроса ти,  ще ти дам пример от миналата година  с моя син  - през униасист кандидатства за две унита. Имаше два пълни набора от документи, всеки комплект съдържаше всичко което съответноти уни е описало като необходимо да се представи към униасист, всеки набор със своя страница Bewerbungsfrist. Всеки комплект опакова в плик с надпис към кое уни се отнасят, а двата плика сложи в пакет и го адресира до униасист. Дори да изпратите преди 01,07 документите, промяна на статуса в униасист ще се отрази след началото на кампанията - така мисля, защото аз платих сумата към униасист още май, и чак след 01,07 промениха статуса му на платено.  Вероятно отразяват получените по съответната кандидатура документи и суми след началото на кампанията.
Относно общежитията - кандидатствахме към щудентенверк в  два града още предната година, защото системата им го позволяваше. Получи  покана за стая в общежитие и в двата града,   но той избра да учи в  трети  град, в който кандидатстването за общежитие се извършва след 15,05. в годината на кандидатстване.   Получи стая.... тази година март, когато отдавна беше намерил стая на друго място. А за Берлин - сигурна съм, че там кандидатстването за общежитие е след прием.  Процесът с намиране на място за настаняване си е бил наша лична отговорност, консултантката не ни е помагала, а и как би могла...
Виж целия пост
# 732
Фирмата-посредник НЕ гарантира общежитие. Просто от моята скромна статистика всички деца, които кандидатстваха с фирма-посредник СА на общежитие. Нищо не казвам за начините, по които това се случва. Само си го мисля.
Виж целия пост
# 733
Задавам един въпрос, който може да ви се стори малко нелеп, но срам не срам, ще питам.
Спомням си, че в предишните теми съм чела ваши коментари относно подредбата на университетите и това, че някои имат изискване да бъдат посочени в челните места - първа позиция или до трета напр. Аз обаче условие в този дух досега не съм видяла на сайтовете на унитата, които следя /Берлин, Кьолн, Манхайм/. Може ли те да нямат такова изискване или пък аз не чета, където трябва? Или е казано завоалирано и явно го пропускам...
Виж целия пост
# 734
Тези постове  с коментари за  Ortspräferenz касаеха специалности като медицина и стоматология с национални квоти. Примерно Uni Leipzig можеше  миналата година да е само на първа позиция,  поради което  отпадна от желанията на дъщеря ми, въпреки че е добър, RWTH на първа или макс на  втора, при трети можеше до позиция 3  да се редят,  при четвърти (като Ерланген примерно) нямаше значение подредбата, можеше от 1 до 6..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия