Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Постоянни рефлукси при възрастен

  • 512
  • 30
Здравейте драги съфорумки,

Много рядко създавам теми. Наясно съм , че това е форум, а не болница все пак. Едва ли тук ще намеря решение на следния проблем. Може би не само аз, но и повечето потребители създават такива теми не за решение на здравословния проблем, а по-скоро да бъдат чути и да излеят мъката си, защото наистина вече сме отчаяни.

Благодаря за отделението на всеки потребител, който ще прочете този пост и се извинявам на модераторите, ако темата не е за тук Simple Smile.

Нашият проблем е следният: Става въпрос за моята майка на възраст 52 години. Преди година с нея започва да се случва нещо странно. Всичко започна с обикновени болки в гърлото. Тя ходи няколко пъти на различни доктори, но проблемът не се реши, а дори се влоши.

След време болките започнаха да бъдат нетърпими, появи се и силна кашлица, която завършваше с оригвания. По нейни думи хранопроводът я боли страшно много и тя го чувства сякаш изгорен.  Вече се появиха и болки в гръдния кош все едно има пневмония. Обиколихме няколко гастроентенолози в Пловдив, които твърдяха , че проблема не е в тази област, а по-скоро УНГ. След две срещи с УНГ специалисти се оказа, че проблемът не е и в тази част и отново ни върнаха на гастрото.

Майка ми смени доста лекарства, но нито едно не успя да я излекува. Имало и моменти на облекчение / като все още имаше болка/, но и по-често имаше /както в момента/ състояние на кризи, в които има моменти когато не може да си поеме въздух от оригания и кашлица, някой път завършващи с повръщане.

Преди време беше правила гастро и колоноскопия в "Каспела" и "Медлайн" Пловдив , но според изследванията й няма нищо освен обичайния гастрит, който тя има години, но никога не е бил толкова проблемен. Изследванията й също са в ред. Дори един доктор каза, че са като на младо момиче.  А факт е , че каквото и да сложи в уста, след това то е придружено с тези мъчителни болки и рефлукси.

Преди няколко дни се върна от гастроскопия в болница "Еврохоспитал" в Пловдив, която се смята за светило в тази област. Уви и там останахме разочаровани и без надежда.

Тези дни всички в къщи сме страшно притеснени, особено тя. Разочарована. Уплашена. Без надежда. Вече не знаем какво да предприемем и къде на идем на доктор.

Един от "елитните" специалисти ни казаха , че просто не могат да направят чудо, само могат да ни потупат по гърба  и да изпитват върху нея лекарства като на опитно зайче. Гледат я все едно е някаква медицинска загадка и заболяването й е нещо абсолютно невиждано.

Едва ли ще намеря  тук :"чудодеен " лек за проблема й.  Интересуваме просто някой попадал ли е в такава ситуация. Какви мерки предприехте? И може би нещо по-важно как да подкрепяме наши близки в такава ситуация, в която надеждата се губи, въртите се в един омагьосан кръг и изход не се вижда? Никой не иска да види как любим човек страда и се мъчи ден след ден.

Често недоумявам как има хора, които с години не ходят на лекар, но....После се връщам назад. Докторите при нас влошиха много повече ситуацията, отколкото да ни помогнат....Тогава къде е смисълът?  Започвам да се съмнявам, че хипократовата клетва става просто нещо количествено, а не качествено, не трябва ли да е обратното. Аз не мога да заспя, като знам че до мен майка ми се мъчи. Ясно ми е, че е една от многото болни по света. Но господин доктор Спокойна вечер.

Отплеснах се.

Бъдете здрави !
Виж целия пост
# 1
Aко има рефлукс ,лекартвото е нексиум ,диета и надигната възглавница. Психическото състояние много влошава положението.Имала съм познати с това състояяние ,преодоляха го .Хирург от столична клиника ни каза,че до преди около 15 години почти не са имали такива пациенти ,а сега има много и не знаят как да ги лекуват /преди 10 години/.Нексиум го нямаше в БГ ,от чужбина се набавяше .Сега вероятно има и други лекарства.
Мисля ,че състоянието е свързано и с хиатална херния .Прочети за ГЕРБ.
Можете да се консултирате с проф. Григоров в софия
Виж целия пост
# 2
Всичко е започнало от гърлото. Взимания ли е гърлен секрет за изследване за бактерии?
Виж целия пост
# 3
Симптомите са точно такива. И болките в гърлото, пресипналия  глас , тежест, оригване , това е в рамките на нещата.
Ако очаквате лечение , няма такова , има облекчаване . Спазване на постоянна диета, подходящи лекарства, начин на живот. При когото и да отидете проблемът не може да бъде решен. Аз съм на 50 с рефлукс от 30 години. Моят е по- чисто индивидуални причини ( висок ръст и изкривен хранопровод ). По времето когато ми поставиха диагнозата това беше  рядкост. Сега герб е ежедневие. Забелязвам че за съжаление  с възрастта този проблем може да се появяви.  Понастоящем е дори масов . Не винаги е свързан с хиатална херния. Но дори и да я има операцията не е съвсем за препоръчване по редица причини.
Препаратите  ( инхибиторите на протонната помпа )   биват доста, като нексиумът е един от тях но има хора на които не им помага ( примерно на мен) .Затова се опитват различни, в търсене на най'-подходящите за конкретен човек.

Съжалявам за непозитивния пост но истината е такава.
П.с. междудругото гастритът не е обикновено състояние, това е болестно състояние и ако е хроничен е нелечим. Оказва влияние върху храненето ви, начинът ви на живот, влияе се ,сезонно, влошава се на стресова основа. Това не е нещо за което има вълшвбно хапче.
Виж целия пост
# 4
При мен беше (в по-лека форма) и се оказа проблем с щитовидната.
Въвзможно е да не е това, но все пак си струва да се провери.
Виж целия пост
# 5
Симптомите при рефлукс са подобни. Трябва да намери добър гастроентеролог, който да предложи адекватно лечение. Предписан медикамент би могъл да потуши симтомире, но в основата на лечението стой диетата. За съжаление това е заболяване, което се лекува трудно, ако изобщо може да се каже, че лечението ще доведе до пълно възстановяване без рецидив. Стомаха е податлив на стрес и пролет и есен се обострят тези симтоми.
Виж целия пост
# 6
Майка ми много години беше с рефлукс.  Тази година установихме от опит, че се касае за непоносимост към храни.  Не консумира хляб, млечни ( вече опитва по малко козе сирене) , но нищо краве, пакетирани храни, захар съдържащи и мед. По чудо рефлуксът спря за около 4-5 дни, след започването на диетата.
Виж целия пост
# 7
Здравейте , благодаря за споделените мнения. Беше полезно да прочета, че не сме някакво медицинско чудо.

Относно гърления секрет всички беше чисто.

Посетихме ендокринолог, направихме необходимите изследванията, но там също не откриха проблем.

Моля за още подробности около диетата. Само картофи, пилешко и ориз ли се препоръчва?

Виж целия пост
# 8


Горното да долното не.
Виж целия пост
# 9
Ако искате със сигурност да знаете кои храни може да яде пускате тест за непоносимост към храни, но е доста скъп. Ако не пуснете,  много бавно въвеждате новите храни.
Виж целия пост
# 10
Можете да опитате със сок от Алое Вера от аптеката. Сутрин на гладно по една супена лъжица или спрямо упътването на опаковката. Има благоприятно въздействие срещу киселини. На мен много ми помогна.
Виж целия пост
# 11
И онова с мастиХа
Виж целия пост
# 12
Благодаря ви Дами/ ако има и господа/!

Гледам тази таблица. Тя си спазва така диета по принцип. Това е тревожно.

Можем да опитаме с този сок от алое вера, но тя толкова не се оплаква от киселини, а от болката в гърдите и хранопровода.

Утре сме на посещение при УНГ специалист. Ще видим. Аз мисля, че проблемът не е там.
Виж целия пост
# 13
В момента с това променливо време всички сме с есенна  криза. Диетата в по - строга, сънят - поввче. Храненето - по-малко и не късно вечер. Много вода, задължително.
Виж целия пост
# 14
В момента с това променливо време всички сме с есенна  криза. Диетата в по - строга, сънят - поввче. Храненето - по-малко и не късно вечер. Много вода, задължително.


Абсолютно всичко от това се спазва Simple Smile)
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия