Да печелим от Shutterstock и други сток сайтове?

  • 31 695
  • 112
Здравейте! Видях подобна тема, но беше доста стара и реших да пусна нова, тъй като имам и няколко въпроса.
Та като за начало нека да се представя. Относно фотографията съм любител/аматьор (фотоапарата ми е Nikon COOLPIX P610) и с Photoshop г/д се справям добре. Също така в момента уча графичен дизайн и като хоби се занимавам с дигитално рисуване.
Един от въпросите ми е мога ли да продавам едновременно снимки и илюстрации?
Другото, което не ми е ясно как стоят нещата с данъците, нещо на самия сайт трябва ли да се плаща? Разбрах само, че при всяка продажба се отдържат някакви проценти. Трябва ли да плащам за някакъв абонамент?
Знам, че за някои от вас въпросите ми ще са доста тъпи, но моля да ми дадете съвети като за начинаещ. Все още не съм се регистрирала, а ми е много любопитно да пробвам.
Разбрах, че трябва да се прикачи снимка на личната карта, това безопастно ли е?
Някой от вас има ли account в Shutterstock? Лесно ли се одобряват снимките/илюстрациите? Как/къде се изплащат парите (разбрах за PayPal,че може)?
Всякакви отговори/съвети/мнения ще ми бъдат от полза! Благодаря предварително!
Виж целия пост
# 1
Можеш да продаваш каквото имаш/можеш/искаш
За данъците се попълва данъчна декларация, която им се връща сканирана и те си оправят всичко сами.
От всяка продажба ти получаваш няколко цента (не бъркай с процента)- обикновено 25 или 50. Рядко някой купува нещо по-скъпо.
Не плащаш никакъв абонамент. Прикачваш снимка на личната карта защото получаваш пари все пак, не могат да ги пратят ей така във въздуха на някой си там. Трябва да удостовериш личността ти.
Не се одобряват лесно, на сайта си имат секция с въпроси и отговори, които могат да се прочетат за да стане по-ясно какви изображения са подходящи и какви са минималните качествени изисквания за качване. Парите се изплащат в пейпал, мисля че имаше и други опции, от сорта на чек по пощата.

Съвет - ако не смяташ да се занимаваш постоянно, да качваш всяка седмица/всеки ден нови неща, които се търсят сезонно/празнично/събитийно (обикновено се качват 1-2 месеца преди старта на съответния празник/сезон/събитие) - не се захващай. Няма да спечелиш нищо и ще чакаш с години да ти се акумулира минималната сума за теглене на парите.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за орговора и съвета! А да попитам за Artfinder някой има ли повече информация?
Виж целия пост
# 3
'Лесно' се одобряват качествените, професионални снимки. Simple Smile
Пробваш, качваш и се учиш от охвърлените снимки.

За снимки плащат стандартно 24 цента или 1,88 долара, има отвреме на време и по-високи продажби по 40-70 долара.

Не споделям изобщо това, че не трябва да се се захващаш ако не качваш постоянно, целта на майкросток сайтовете за много хора е пасивен доход, т.е. разработваш едно портфолио със снимки, за които има търсене и печелиш напред във времето...може да не качваш седмица, месец...но пари пак идват.. Естествено, ако снимките имат пазар. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Много благодаря! От някъде месец чета из разни форуми, гледам в YouTube клипчета по темата и все не мога да се престраша да опитам. Добре де, ако чакам да дойде правилния момент ще си остана с чакането... Grinning
Ще се регистрирам и ще рискувам, но остава въпроса кой сайт да избера? Кой бихте препоръчали?
Виж целия пост
# 5
spring_queen темата все едно съм я писала аз. Тъкмо навреме ми идва, да си задам и аз въпросите. От няколко месеца чета и се интересувам и мен ме интересува въпроса с данъците.
Има ли възможност тези данъци, които те плащат да не се признаят от НАП и да ми се търси отговорност. Трябва ли ако имам някакви приходи от продажби в такива сайтове, да ги декларирам в България.
Аз съм пълен любител и може и да не се стигне до приход, а като знам как затягат положението данъчните, се чудя дали изобщо да се занимавам да се пробвам в такива сайтове.
Ако може някой, който продава или има познати, за които знае че се занимават  и изобщо имали ли са някакви такива проверки и т.н.
Под проверки имам предвид примерно, като си декларирам доход за детски или справка към НАП ако си искам за стипендии, дали ще излезе превода към карта или Пей пал?

Нервен_Хамстер тази декларация в кой момент се попълва? Когато ще ти ги превеждат или...?

Така като гледам и моите въпроси изглеждат глупаво, но... благодаря предварително ако някой ми отговори?
Виж целия пост
# 6
Няма нищо страшно. Просто започни. Аз качвах едновремено в Shutterstock и Eyeem - приятел ме навиваше - така и така снимам - и да качвам. В рамките на няколко месеца в Shutterstok имам 42 продажби, a в Eyeem една. Той също. На други платформи не съм пробвала. В началото одобряваха на 100% всичко, което качвам. През юни нещо стана и започнаха масово да отхвърлят - мои, негови ... масово беше. Сякаш си промениха политката - цедката да е много ситна. Това ме демотивира, защото отнема време да опишеш, качиш .... пък не се изкарва кой знае какво.

Купували са се доста разнообразни снимки, от различни места. Бях снимала едно Панджиало в Spaghetti Company - снимката е закупена от София, и няма да се учудя, ако отида там и си видя снимката  Simple Smile

Сега качвам доста рядко. Преди качвах всеки ден. Пак се продава по нещо, но по-рядко.

Снимам само с телефон. Фотоапарат не съм имала никога.
Виж целия пост
# 7
Здравейте!

Много обичам да снимам, бих се равала някой да сподели повече информация, затова как по-тончо да качвам снимки и да печеля от това.
Виж целия пост
# 8
Скрит текст:
Здравейте!

Много обичам да снимам, бих се равала някой да сподели повече информация, затова как по-тончо да качвам снимки и да печеля от това.
Избираш си сайт, в който искаш да продаваш снимките си и се регистрираш. Всамия сайт има обяснение как се качват снимки. Ако ти се види трудно, в YouTube има много клипове на тази тема.
Скрит текст:
Няма нищо страшно. Просто започни. Аз качвах едновремено в Shutterstock и Eyeem - приятел ме навиваше - така и така снимам - и да качвам. В рамките на няколко месеца в Shutterstok имам 42 продажби, a в Eyeem една. Той също. На други платформи не съм пробвала. В началото одобряваха на 100% всичко, което качвам. През юни нещо стана и започнаха масово да отхвърлят - мои, негови ... масово беше. Сякаш си промениха политката - цедката да е много ситна. Това ме демотивира, защото отнема време да опишеш, качиш .... пък не се изкарва кой знае какво.

Купували са се доста разнообразни снимки, от различни места. Бях снимала едно Панджиало в Spaghetti Company - снимката е закупена от София, и няма да се учудя, ако отида там и си видя снимката  Simple Smile

Сега качвам доста рядко. Преди качвах всеки ден. Пак се продава по нещо, но по-рядко.

Снимам само с телефон. Фотоапарат не съм имала никога.
Ох, много добре си задала въпросите си. И мен ме интересуват същите неща. Ако някой е наясно, много ще съм му благодарна, ако съдейства!
Виж целия пост
# 9
Технически издържаните снимки нямат основание да ги отхвърлят, но естествено играе роля и човешкия фактор.
Понякога се случва да качиш снимка да я отхвърлят , качваш пак и я приемат.

Виж целия пост
# 10
ей на това му се вика чудна тема, третият човек съм с точно същите въпроси или поне да си обсъдим нещата Simple Smile

аз също качвам - в shutterstock и adobestock.

вълнува ме също въпросът с приходите и декларирането, да разбирам ли че приходите си ги декларирам в данъчна декларация? не съм попълвала такава от години. и към нея прикачвам някакво инфо за плащанията ли...

иначе, въобще не се чуди, просто започвай. аз засега не съм качвала лична карта и за данъците инфо, но и нищо не съм продала от каченото Simple Smile

алена, много е яко, че продаваш и то снимки с телефон Simple Smile

имам един голям, малко по-различен въпрос: по-хубаво обработвани и силни, да кажем, снимки, къде се продават, агенции други или лични си намираш, и те контактуват с издателства и списания за снимки към материали, книги?
Виж целия пост
# 11
arino  радвам се, че се включи, аз още не мога да се престраша...
А за данъчната декларация не знам дали мога да се справя, ще трябва ли да се осчетоводяват документите... Дори и като физическо лице в моя град счетоводителите вземат 150лв за попълването и.
И тук пак започвам да се питам има ли смисъл...
Четох за Пей пал, че можеш да получаваш до 2 пъти годишно доход и то с някакъв лимит преди, да те засекат като търговец... Ако може тук a.l.e.n.a да се включи с повече информация, по какъв начин и изплащат парите.
Абе много ми е мътно...
Виж целия пост
# 12
Ти сама можеш да я попълниш,без проблем,спокойно. Въпросът е как се действа с този вид приходи.
Виж целия пост
# 13
arino да разбирам и че може да не даваш лична карта докато нямаш приходи...?
Виж целия пост
# 14
Ами аз засега не съм давала и нямам приходи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия