Да напишем заедно коледната кулинарна книга на BG-Mamma

  • 31 492
  • 517
# 165
Печено пиле, пълнено с ориз и зеленчуци
Виж целия пост
# 166
Супа топчета с мента

500 г кайма
200 г ориз
3 бр. картофи
2 глави лук
2 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
по 1/2 връзка копър, магданоз и зелен лук
30 г масло
черен пипер, сол, дафинов лист, сушена мента

Каймата се омесва с черен пипер, сол, половината ориз, 1 глава ситно нарязан лук и щипка от ментата (стрита). Правят се топчета (по-големи) и се пускат в тенджера с вряща вода заедно с 1-2 дафинови листа. Когато изплуват на повърхността, се добавят обелените и нарязани картофи, останалата част от ориза и сол. В отделен съд се запържва 1 глава ситно нарязан лук с олиото. Добавя се доматеното пюре, разредено с малко вода. Запръжката се добавя към супата, след като омекнат картофите и оризът. Оставя се да поври още 5 минути. Слага се маслото, черен пипер, нарязаните магданоз, копър, зелен лук и щипка стрита мента.
Виж целия пост
# 167
Пилешки задушени с масло, стават много бързо и са страхотно сочни и вкусни.

Необходимо е само пилешко филе, масло и сол. Може да се добави и черен пипер, но аз не слагам заради децата.

Филето се начуква леко, посолява се и се задушава в тиган с разтопено масло докато хване коричка. Това е.

Снимки и гарнитурата: http://www.krasimi.com/2017/07/pileshko-file-cheren-oriz.html

Виж целия пост
# 168
Месото го ядем основно печено с подправки и зеленчуци или пък готвено в тенджера или гювеч. Последното ни е любимо - със зелен боб или грах, морков, лук, тиквичка, зелена и червена чушка, бамя ... мммм Simple Smile
Виж целия пост
# 169
Печено пиле
Виж целия пост
# 170

Капама
Ред зелеви сърми
Ред пилешко
Ред лозови сърми
Ред луканка
Ред зелеви и за финал свински вратни пържолки
Виж целия пост
# 171
Печени свински ребърца с подправки и бира. Много лесни и вкусни - втривам подправките (сол, черен пипер, сладък и лют червен пипер) в месото, заливам с чаша бира и пека под фолио около час, след което махам фолиото и допичам за десетина минути, за да хване златиста коричка. Любими са вкъщи. Blush
Виж целия пост
# 172
Да дам и аз едно предложение, което е много подходящо за студените снежни зимни вечери в компанията на чаша червено вино, а ако сте и през запалена камина, то идилията ще е пълна Wink

Шопска кавърма



около 1 кг свинско месо - за предпочитане по-шарено (врат/ плешка)
около 1-1,5 кг сурова туршия (нарязани на дребно зеле, моркови, зелени домати, карфиол, целина)
2-3 сухи чушки
1-2 с.л.червен пипер
олио/мас около 1/2 ч.ч.
черен пипер, чубрица, мащерка

Месото се нарязва на не много дребни парчета и се задушава с малко мазнина и 1 ч.ч.вода (или около 2 пръста над месото) в тенджера на котлона. Изчаква се водата да изври, добавя се останалата мазнина и се оставя месото леко да се запържи като се добавят и сухите чушки. Прибавя се червения пипер и малко след това и суровата туршия. Добавя се 1/2 ч.ч.вода и се оставя да се готви среден огън. Ястието е готово, когато остане на мазнина. Подправя се с черен пипер, чубрица и мащерка. Сол не се добавя, защото суровата туршия е солена.
Виж целия пост
# 173
Гювеч с поне два вида месо и много зеленчуци- пека го цяла нощ на ниски градуси. Винаги е различно и много вкусно!
Виж целия пост
# 174
Толстолоп в тавата
толстолоп изчистен и нарязан, олио, черен пипер, сол, доматен сос, скелидки чесън, лук нарязан наситно, магданоз- запичам във фурната докато рибата остане на само на мазнинка
Виж целия пост
# 175


Пържен шаран с картофена и млечна салата

Изчистваме шарана, нарязваме на шайби, пържим с царевично брашно! Поднасяме гарниран с картофена и млечна салата!
Виж целия пост
# 176
Свинско месо запечено с зеленчуци(картофи, моркови, броколи карфиол) овкусени с тарос розмарин и чесън.
Виж целия пост
# 177
От две години приготвям това пиле по рецепта на Г.Рамзи и става много  вкусно
 Кухня   Английска
 Време за готвене   2 часа
 Порции   

ПРОДУКТИ
1,3 кг пиле (цяло)
1 ч.л. червен пипер (пушен)
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
За плънката:
2 с.л. зехтин
420 г боб (зрял, от консерва)
1 гл. лук (червен)
1 гл. лук (кромид)
2 ск. чесън
300 г свински гърди
1 бр. червена чушка
1 бр. лимон
150 мл бяло вино
150 мл бульон (пилешки)
сол
черен пипер
мащерка

Начин на приготвяне:
Почистете пилето и го намажете с кашичка от зехтин, сол, черен и червен пипер. Хубаво го натъркайте от всички страни.
Направете плънката, като сложите в тиган зехтина, загрейте на котлона и добавете нарязаните на дребни парчета свински гърди. Гответе до златисто. Почистете и нарежете на ситно двата вида лук, чесън и червена чушка.

Добавете ги в тигана при месото и запържете до омекване на зеленчуците. Отцедете консервата варен боб и го добавете в тигана.

Подправете със сол, черен пипер и мащерка. Гответе минута и махнете от котлона. Обърнете пилето с шията надолу, сложете плънката в отвора му, напълнете го хубаво.

Почистете и измийте лимона много добре с четка под течаща гореща вода. С нож направете няколко бода по кората му, колкото да се надупчи леко и с него запушете отвора на пилето, така че да не излиза плънката.

Сипете в тавичка виното и бульона, поставете пилето и покрийте тавата с алуминиево фолио. Ако случайно ви е останала от плънката, я сложете в тавата.

Загрейте фурната на 180 градуса и поставете тавата. Печете пилето за час, след което извадете тавата, махнете фолиото и допечете още 15 минути до получаване на златист цвят на пилето.

Поднесете пилето, разделено на порции с част от плънката.
Виж целия пост
# 178
Празнична салата-торта

6 бр. картофи
8 бр. яйца
300 г кашкавал
сол
50 г масло
копър
чери домати
За соса:
300 г кисело мляко
400 г майонеза
300 г шунка
копър

Картофите се сваряват и обелват, яйцата - също.
В купа се разбъркват млякото и майонезата. Добавят се нарязаните шунка и копър и всичко се разбърква.
Топлите картофи се намачкват на пюре. Добавя се масло и сол. Сместа се разстила във форма с падащо дъно. Слага се малко от соса и се разнася с лъжица. Поръсва се с рендосаните яйца, посолява се и отново се полива със сос. Отгоре се прави слой от рендосания кашкавал и върху него отново се слага сос. Покрива се със стреч фолио и леко се притиска. Слага се в хладилника за 24 часа. След това се освобождава от ринга. Отгоре се поръсва с кашкавал и се украсява с чери доматчета.

Виж целия пост
# 179
Вкъщи важен гост на масата винаги е месото!
В последно време хапваме пилешко и предпочитана рецепта е следната:
Пилешко с праз и сметана.
В йенска тавичка редя на дъното праз. Нарязан на кръгчета. След това подреждам пилешко филе, предварително мариновано със зехтин с вкус трюфели, сол, черен пипер. Понякога запичам пилешкото филе на тиган. Заливам със сос от сирена по избор - синьо сирене, моцарела, кашкавал, пармезан, може и настъргано бяло краве сирене, забъркани с готварска сметана. Пека до готовност на пилешкото, на 180 градуса. Поднасям поръсено с пресен магданоз.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия