Кафеавтомат - заслужава ли си? /тема 2/

  • 40 712
  • 729
# 480
И аз ще засека утре, но без да съм засичала е над 3-5 секунди, поне 10 за късото кафе.
Виж целия пост
# 481
На тези, на които им тече отдолу - почиствате ли в едно зад контейнера с утайките. Не знам как се казва - достъпва се, като се отваря страничния панел. На моята машина няма индикатор, че трябва да се чисти, както има - за контейнера с утайките.



Това с жълтите неща.

Голямо благодарско! Видях го, почистих го - имаше огромна нужда.
Виж целия пост
# 482
А има ли начин да се регулира по някакъв начин това време?
И при мен е някъде около 10сек
Виж целия пост
# 483
Аз измерих тази сутрин - времето, в което аз виждам да тече кафето, докато спре, без капенето накрая - около 12 секунди за късо кафе. Сега не се сещам в какво мога да измеря колко мили литра е, но някой спомена назад, че е 60-70 мл, виждайки чашата - припомням - малка чашка тип напръстник:

Скрит текст:

Може би да има още 1-2 секунди за времето, в което тръгва - преди аз да го видя, че тече.

Колко бавно да тече - май не съм виждала такава настройка на моята машина.
Виж целия пост
# 484
Ето една статия за мерки, теглилки и време за приготвяне на съвършеното еспресо, както и някои съвети. Разбира се това е за кафемашини и за автомат няма как да се получат точно, но са някакъв ориентир.

Кои са задължителните елементи на идеалното италианско еспресо?
Виж целия пост
# 485
Artemis за да тече по-бавно , трябва да е ситно смляно .Намали мелачката до най-ниска степен и пробвай Blush
Виж целия пост
# 486
Точно, с едрината на смилане + количеството кафе се определя дебита на екстракция. Според мен за кафеавтомат трябва да е 2-3 мл в секунда, иначе за ръчна 0.8 - 1мл/сек.
Виж целия пост
# 487
CFBG, ти какво кафе пиеш?
Виж целия пост
# 488
За чистенето - не ми се смейте, обаче бях хванала винарки. Заради една дупка най-отзад. Не знам защо съществува, но е много гадно за чистене.
Виж целия пост
# 489
CFBG, ти какво кафе пиеш?
Аз обичам плодови, цитрусови, да има изразена киселинност, защото с нея идват и добрите за мен вкусове, на Дъбов ми харесва много Коста Риката, която е анаеробна, обаче я пия рядко защото ми е скъпа Simple Smile. Ето последното зареждане с кафе от преди няколко дни:
https://www.facebook.com/www.coffeeforums.bg/photos/a.2730861536 … /759348161643133/
Виж целия пост
# 490
За чистенето - не ми се смейте, обаче бях хванала винарки. Заради една дупка най-отзад. Не знам защо съществува, но е много гадно за чистене.

Ааа не ти се смеем. В моето контейнерче където машината изхвърля употребеното кафе, имаше малки бели червеи живи. Направо онемяхме. При положение че се чисти на всеки 2-3 дена с четка, сапун, подсушава се и така се слага....Ум не ми го побира от къде се взе това чудо. По едно време купувахме някакво органик кафе, вече си мисля че от него е дошло. Но то нали е печено, обработвано. Кухненския ми плот е абсолютно празен. Нямам нищо край машината, да препълзи нещо от някъде. Голяма мистерия.
Виж целия пост
# 491
Времето освен от количество и смилане зависи от степента на изпичане на кафето - по-изпечени или препечени кафета обикновено искат по-едро смилане. Дъбов сигурно ще се сърди, обаче ако смесите неговото 4/1 или 3/1 с някоя по-препечена арабика може би ще постигнете по-добри резултати в автомат или крема-диск. Пийте само арабики, за да не предозирате с кофеин.
По-ниската температура иска още повече време.
Степента на смилане може да влияе и върху количеството кафе ако последното се определя по време, а плътността на бучката зависи от него. Тоест при настройка макс количество/сила трябва да пробвате най-ситно и средно смилане.
И като ви се счупят автоматите да си купите истински машини, да не се мъчите така.
Виж целия пост
# 492
Извинявай, ама машините за 2000 са истински.
   На алена също много добра.
   Друго интересно. През 1997 година моя баща си купи първия автомат. Мио стар: Саеко.
   От него съм пил, най-хубавото кафе. Не с някаква тъпа пяна, а с истински плътен каймак.
Виж целия пост
# 493
1997 година нямаше спешълти кафе.
С препечено кафе вероятно няма проблем дори с евтин автомат, много дами са доволни. Но по-суровите кафенца искат много ситно смилане, което с пластмасова мелачка и керамични ножове няма как да се случи. А в автомат и да искат не може да сложат метална, понеже бойлер, група, отпадъчен контейнер всичко е вътре и от парата ще се образува конденз.
През специализирана мелачка и ръчка може да прекараш всякакво кафе, свободно да избираш количество кафе - и сухо, и готово, да регулираш времето в много широки граници и винаги да получаваш пълния профил на кафето.
Виж целия пост
# 494
Извинявай ама тоя автомат беше с метална мелачка. Групата се вади на всички. Извинявай, ама малко от неопит говориш. Вносно кафе колко искаш те години. Дори и тук в малкия Шумен. Сега новата Гаджия е с керамична мелачка. Ама материална няма значение.
   Той има заведения от 30 години, смятам не лъжи. А и аз съм купувал кафе.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия