Веселите чугунки и чугуни! Отчетна тема за борбата с тежкия тиган - 2

  • 21 336
  • 266
# 255
Суровият чугун винаги е черен и стои леко зърнист и груб. Има емайлиран, който отвътре е черен, например на Лава, но той отвън е гладък и лъскав, разни цветове. За палачинки, омлети и яйца бих взел суров.
Виж целия пост
# 256
Моят тиган за палачинки, омлети и яйца е точно от суров чугун. Марката е Lodge, купих го от онлайн магазина на Lava.
Виж целия пост
# 257
Моят тиган за палачинки, омлети и яйца е точно от суров чугун. Марката е Lodge, купих го от онлайн магазина на Lava.
И моят е такъв, но от Амазон. Освен палачинки, омлет, яйца, пека гюзлемета, пърленки, бърза вечеря патешко/пуешко/пилешко филе със зеленчуци, сьомга и телешки стек пека и какво ли още не. Имам емайлирана тенджера, но ми е по удобно със суровия чугун, нищо не залепва.
Виж целия пост
# 258
Здравейте! Подариха ми чугунен тиган за палачинки на Lodge, няма емайл, но пише seasoned и искам да попитам - преди да го ползвам какво да направя? Измиването е ясно, но добре ли ще е да го изсуша на котлона и да го прибера в шкафа да е готов за ползване? Трябва ли да се омасли, въпреки че пише seasoned?
Вие с какво олио омаслявате?
Виж целия пост
# 259
Да, измий го само с вода и го изсуши на котлона. Няма нужда да го мажеш. Аз използвам ленено масло.
Виж целия пост
# 260
Да, измий го само с вода и го изсуши на котлона. Няма нужда да го мажеш. Аз използвам ленено масло.
Много благодаря!
Виж целия пост
# 261
Вие с какво олио омаслявате?
Лененото масло пуши повече и има аромат на риба. Ако се ползва с тази цел, трябва да е при по-ниска от температурата на сезониране  при другите олиа. Ползвал съм този вид мазнина в началото, когато се интересувах и на места я препоръчваха, а на други я отричаха. Като довод едните изтъкваха неприятният аромат и по-нетрайното покритие. Какъвто и вид мазнина да е, трябва да се нанася тънък слой на сух и горещ тиган. При лененото масло, ако не се забърше предварително, за да се отстрани излишната мазнина, по-лесно се излющва сезониращият слой.
Лененото масло го съхранявайте в хладилник, за да забавите процесът на окисляване. Най-добре го приемайте към храната си сурово, за да имате здравословни ползи. Ако само за сезониране ще го ползвате, може и да не го държите в хладилник, но ще  граняса по-бързо.  За жените е полезно, за мъжете една идея по-малко.
Слънчогледовото олио е може би най-достъпен вариант. Има го във всеки дом. Цената е в пъти по-ниска. Периодично правя палачинки на плоския чугунен тиган и задължително намазнявам с хартийка, натопена в олио преди всяка нова доза с черпака. Палачинките са най-вкусният за поддържане на плоските чугунени тигани в добър вид.
Препоръчват и рапично олио като добър вариант на омасляване и изпичане, но този вид масло е с по-лоши показатели като Омега 6 и не е добре да се ползва за готвене и пържене. Затова се губи смисъл да се купува единствено за омасляване, тъй-като разходната норма е твърде ниска и ще ви граняса в един момент.
Голям кеф е да се ползват чугунени съдове въпреки тежестта им. Имам неемайлирани плосък и грил тиган на Lodge, две емайлирани тенджери с различна вместимост от други марки. Комбинирам силиконовите ръкохватки и силиконовите стъргалки. Голямо облекчение са и си заслужават инвестицията. Силиконовата стъргалка за грил тигана на практика е задължително пособие. Значително облекчава почистването. Ако по-нататък решите да вземете чугунен грил тиган (препоръчвам ви го), то се ориентирайте към кръгла вместо квадратна форма. Удобството е, че може да поставяте капак, който да пасва по-добре и да ограничите пушекът, парата и мазните пръски. С поставен капак готвите по-бързо и пестите енергия, месото се готви и от горната страна и също се запечатва. Пробвах със стъклени капаци за тенджера, но не пасваха добре. От Метро преди време по други причини взех стоманени тигани и допълнително стоманени капаци към тях от същата серия, но предлагани за закупуване отделно. Единият капак направо заспа на чугунените тигани и преоткрих ползите от ползването им. Включително яйцата стават по-добри и въздушни. Винаги ползвам капак и за грил тигана. Намалявам и температурата в този случай. Резултатът е винаги сочно месо.  Независимо какъв е тиганът ви като форма, помагат онези кръгли цедки срещу пръски за тиган и тенджери. Голямо облекчение са за по-чист готварски плот.
Виж целия пост
# 262
Здравейте! Взех си чугенен тиган на Lodge, ,но забелязах тази малка дупчица колкото топлийка. Да го връщам ли или е нещо нормално?
Виж целия пост
# 263
Не е изцяло пробит, а е като трапчинка?
Виж целия пост
# 264
имаш право да го върнеш ако е в гаранция. възползвай се.
Виж целия пост
# 265
Да, като трапчинка е. Съвсем плитка е
Виж целия пост
# 266
Не е проблем.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия