Коледата чука на вратата, ЮЛЧЕТО подарък чака под елхата! - Тема 3

  • 19 614
  • 763
# 750
Ние сме явно по-назад, аз в момента въвеждам глутен, след това тепърва млечни продукти.

Няколко въпроса относно храната. По колко плодово пюре давате, колко е нормално да приема на ден? Кашите ги правя задължително с плодово пюре, защото иначе не ги яде и не знам дали не става много.

Въведохте ли вече и някои пресни(сурови) плодове или кога мислите да ги въвеждате? В някои готови пюрета виждам, че има ябълков сок, портокалов сок, сок от ананас, а се водят за след 4 месец, аз още не смея да давам такива.
Като цяло порциите на дъщеря ми са около 200 грама, но когато давам чисто плодово пюре, то е с около 20 - 30 гр отгоре. Другият вариант, който ми предложи педиатърът, е да добавя 1 лъжичка АМ към пюрето, за да стане по - засищащо.
От суровите плодове давам само банан. Много се харесва. Друго не мисля, че е удачно да предлагам за момента. За банана знам, че е единственият плод, който няма нужда от термична обработка, но и аз много се чудя кога мога да давам свежи, настъргани плодове. Ще питам като стигнем да консултация.
Виж целия пост
# 751
Аз съм чела в книгата на Маги Пашова, че освен банан, манго и авкодо също може да се дава сурово. Аз авокадо не съм давала още, просто не съм се сетила да купя. Манго съм давала сурово само в гризалката, иначе и него го преминавам през термична обработка. Банан яде отдавна. Аз не съм въвела още сирене, само кисело мляко.
Виж целия пост
# 752
Аз пък манго не съм давала, понеже и ние не го ядем вкъщи. Иначе авокадо съм давала в комбинация с банан.
Относно млечните - не се ли почва първо със сирене, а след това кисело мляко? Аз в момента въвеждам глутена и сме във втората седмица с ръжени ядки и след това ще почвам млечните.
Виж целия пост
# 753
Аз пък манго не съм давала, понеже и ние не го ядем вкъщи. Иначе авокадо съм давала в комбинация с банан.
Относно млечните - не се ли почва първо със сирене, а след това кисело мляко? Аз в момента въвеждам глутена и сме във втората седмица с ръжени ядки и след това ще почвам млечните.
От млечните се въвежда първо масло, а след това сирене, извара, кисело и прясно мляко, а май някъде след 1.5 години и кашкавал. Което ме навежда на мисълта, че е странно да се предлага т. нар. плодов дует с извара и плодово пюре на бебета на 7 месеца(съгласно препоръките на производителя). Thinking На мен ми казаха да започна с масло и сирене от 8-мия месец, та логиката ми е, че извара би трябвало да е поне от 9-ти. Някой давал ли е подобно нещо?
Виж целия пост
# 754
Понеже не ми позволява да копирам линк, копирах самия текст. Малко ще стане дълъг пост, но който иска да чете, ето:

Млечните продукти е добре да въведем в следния ред:

1. СИРЕНЕ –  НА 9 МЕСЕЦА
От млечните продукти най-щадящо е сиренето и именно с него е добре да започнем запознаването на бебето с млечни продукти. Сирене можем да предложим на бебето на ориентировъчна възраст 9 месеца (Виж статията Захранване (част 4): Нови храни в 9-ти и 10-ти месец). Сиренето трябва да бъде добре обезсолено (изкиснато във вода), зряло (в никакъв случай НЕ прясно!) и с дневна дажба парче с размера на кибритена кутийка. Натрошено сирене можем да добавим към пълнозърнеста каша, зеленчуково пюре или попара.
 
2. ИЗВАРА – НА 10-11 МЕСЕЦА
Изварата е следващият млечен продукт, който можем да въведем в менюто на бебето на ориентировъчна възраст 10 – 11 месеца. С извара можем да приготвим чудесни млечно плодови десерти за бебето като я съчетаем с плодово пюре и бисквитка, а също може да добавим изварата и към зеленчуково пюре. До навършване на 1 годинка предлаганата доза извара трябва да бъде не повече от 40гр.

3. КИСЕЛО МЛЯКО – НА 11 – 12 МЕСЕЦА
Киселото мляко, което в миналото широко е ползвано за захранване още в ранните месеци на бебето в последните десетилетия се сочи за един от най-честите причинители на алергии в бебешка възраст. Поради тази причина, аргументи от сорта „Аз на времето като съм ял кисело мляко, та да не ми е било лошо. И моето дете ще яде кисело мляко!” са не само неправилни, но може да се окажат и опасни. В миналото алергии нямаше или поне не бяха толкова разпространени. Сега, когато всяко трето дете страда от алергия, да даваш на малко бебе силно алергизираща храна е като да си играеш на руска рулетка при това със залог здравето на собственото си дете! Никой не би го причинил съзнателно на детето си! Лично познавам дете, което и до днес страда от астма и ежедневно приема силни лекарства и живее с инхалатор, защото на 3 месечна възраст родителите му решиха да заменят кърмата с кисело мляко. Подобните примери за съжаление са много. Кравето мляко е с много трудно разградим белтък, който се явява причинител на широкоразпространени и сериозни алергии, някои от които за цял живот.
Киселото мляко освен това не съдържа нужните за развитието на бебето вещества, защото кравето мляко е предназначено за телета и съдържа нужните на едно теле хранителни съставки за правилно развитие на неговия мозък, мускулатура и скелет. Човешкото дете има структура твърде различна от кравешката, за да очакваме да получава от кравето мляко всички нужни му хранителни съставки за правилен растеж и развитие. За това природата е отредила човешките бебета през първата година от живота си да се хранят с  човешко мляко (кърма), което съдържа съставки в специално съчетание и пропорции, така че да покрият всички хранителни нужди на бебето. В случай, че поради някаква причина кърменето е невъзможно, то алтернативата е адаптирано мляко. Адаптираните млека също се правят от краве мляко, но млечният белтък при тях е предварително разграден, така че да не доведе до хранителна непоносимост или алергии, а и съдържат добавени множество витамини, минерали и ензими, нужни за правилния растеж на бебето.
Ако киселото мляко бъде въведено на достатъчно късна възраст, когато детския организъм е вече в състояние да го преработи без странични отрицателни реакции, то не само няма да бъде вредно, но е един полезен богат на множество хранителни съставки продукт за деца над 1 годинка. Киселото мляко може след отбиването на бебето да се превърне в лека и питателна вечеря, както и да бъде предлагано за закуска с предварително омекнали във вряла вода овесени ядки или натрошени бискити, а също и с плодово пюре по желание.  Давайте на детето пълномаслено мляко (3-4%) с гарантиран произход. От предлаганите марки на пазара можем да препоръчаме био млеката, киселото мляко по БДС („На баба”), ЕлБи и Верея. За предпочитане са натуралните млека. Избягвайте млечни продукти с добавени оцветители, аромати и т.н. Подобни продукти макар да се рекламират като “създадени специално за деца” почти винаги съдържат вредни химически съставки. Ако искате да дадете на детето си плодово мляко най-добре не купувайте готово плодово мляко, а смесете натурално мляко с пасирани плодове или плодово пюре. Така ще сте сигурни, че няма добавена захар, изкуствени аромати, изкуствени оцветители и овкусители.

4. ПРЯСНО МЛЯКО – НА  18 МЕСЕЦА
Прясното мляко е най-трудно усвоимият от всички млечни продукти и за това се въвежда най-късно в менюто на бебето. Според изследванията прясното краве мляко е трудно усвоим продукт дори и за възрастни и не бива да се консумира в големи количества. При хора, които пият прясно мляко в големи количества се наблюдава нетипична слузеста субстанция в стомаха, която липсва у хората, които предпочитат киселото мляко. Прясното мляко при бебетата трябва да бъде въведено първоначално като съставна част на кремчета, грис, мляко с ориз, тестени десерти на възраст над 12 месеца и след захранване с кисело мляко и чак след навършени година и половина  да бъде предлагано самостоятелно.
Дори след навършване на една годинка кърмата си остава най-добрата млечна храна за бебето. Ако поради някаква причина кърменето е невъзможно алтернативата е адаптирано мляко и кисело мляко, след въвеждането му, а прясното мляко при малките децата трябва да бъде предлагано предпазливо и в малки количества.
 
5. КАШКАВАЛ – НА 18 МЕСЕЦА
Кашкавалът както и жълтото сирене, синьото сирене и други деликатесни сирена се препоръчват след навършване на 18 месеца тъй като съдържат високо съдържание на сол и за разлика от бялото саламурено сирене, което може да се обезсоли във вода, кашкавалът и деликатесните сирена не могат да бъдат обезсолени. Ако обаче намерите традиционен кашкавал с ниско съдържание на сол няма никакви пречки да го предложите на детето след навършване на една годинка.
Виж целия пост
# 755
Sunny, аз от средата на 8-ми давам извара като я комбинирам с плод. Така разнообразявам менюто за СЗ Simple Smile Аз въвеждам млечните храни в следната последователност - масло, сирене, извара и сега въвеждам киселото мляко 😊
Виж целия пост
# 756
little_princess по колко извара даваш за СЗ?
Виж целия пост
# 757
Josse, давам около 40-50 гр извара и 120 гр плодчета Simple Smile

Цитат на: Josse
link=topic=1162371.msg40579555#msg40579555 date=1587098278
little_princess по колко извара даваш за СЗ?
Виж целия пост
# 758
Аз пък не смятам, че има и кой знае какви строги правила за захранването. Кисело мляко на 1 годинка? Да бе да. Това е традиционно за нашите земи, за разлика от модерните мангота, чии-мии, авокада и прочие киноа простотии. 😃 даже ме е яд че по-рано не въведох кисело мляко.
Виж целия пост
# 759
Аз пък не смятам, че има и кой знае какви строги правила за захранването. Кисело мляко на 1 годинка? Да бе да. Това е традиционно за нашите земи, за разлика от модерните мангота, чии-мии, авокада и прочие киноа простотии. 😃 даже ме е яд че по-рано не въведох кисело мляко.
Донякъде си права. Аз дадох домашно кисело мляко още на 6 месеца на дъщеря ми и й допадна. Сега не смея понеже нямаме възможност да взимаме закваска, а не ми се иска да й давам мляко от магазина. Поне не в началото. Манго, авокадо и другите екзотики може и да се понасят добре от бебета, но не възнамерявам да й давам за момента.
Виж целия пост
# 760
Фурми давали ли сте?
Виж целия пост
# 761
Време е за нова тема. 😊 Има ли желаещи да ни направи?
Виж целия пост
# 762
Не знам как се прави иначе ще направя..
Виж целия пост
# 763
https://m.bg-mamma.com/?topic=1207297.new#new не знам дали така се прави, ако нещо не съм направила както трябва ще я изтрия
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия