Замисли се и ти колко "вредни" храни ядеш. или пробвай попара без захар - еми отврат си е аз щото пробвах и така знам от опит
Тъй като се оказа, че и аз съм извратена, ето малко цитати:
"Попара със сирене и масло, 200 г
Необходими продукти:
1 малка филийка леко препечен бял хляб или сухар
1 малко парченце обезсолено сирене
1-2 ч. л. захар
1 непълна ч.л. краве масло
1 чаша гореша вода или шипков чай....." (стр.114)
из ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО (пето издание) автор проф.д-р Лиляна Трифонова
д-р Спок не дава попара, но и той дава захар
"146. Какво представлява млечната смес, приготвена по рецепта?
В нея няма нищо тайнствено. Това е смес от краве мляко, вода и захар. (Понякога лекарят не препоръчва захар.) Водата й захарта се използуват, за да се направи сместа по-близка по състав до майчиното мляко...."
"ВИДОВЕ ЗАХАР
Лекарят ще предпише такава захар, която е най-подходяща за вашето бебе. Тук са дадени по-употребяваните видове захар.
159. Обикновена кристална захар (от захарната тръстика) масово се използува при приготвянето на млечни смеси, защото е евтина, навсякъде се намира и обикновено е подходяща. Тъй като е напълно рафинирана, в нея няма нищо, което да разхлабва, ако бебето е склонно към запек. Най-голямото количество захар, което се прибавя към млякото, е 2-3 пълни супени лъжици.
160. Кафявата захар е нерафинирана тръстикова захар. Тя е полезна, когато изпражненията на бебето са твърди и сухи. По хранителна стойност тя се равнява на кристалната захар.
161. Царевичната гликоза широко се използува при приготвянето на млечни смеси. Тя съдържа захар и декстрин. Декстринът е нещо средно между захар и скорбяла. В червата гликозата бавно и постепенно се превръща в захар. Така организмът поема необходимото количество захар, без тя да попада в червата наведнъж, което би предизвикало обилно отделяне на газове. Ето защо декстриновата смес се счита като по-подходяща за бебе, което отделя много газове и е склонно към разхлабване. Може да се дава и на бебета с добро храносмилане.
Тя е евтина. Използуваните количества за денонощието са същите като при кристалната захар - 2 до 3 супени лъжици. Обикновено се използува светлата гликоза. При склонност към запек се дава тъмната, която е по-малко рафинирана и действува слабително...."
Според една друга майка се оказа, че е престъпление да слагаш към сиренето АМ.
Та може би трябваше да практикувам рецептата на една майка: вода+сухари (нали и тя е човек, а капучинорто в кафето струва пари )
За съжаление синът ми на 1г. 7 м. все още обича сладката попара и не признава друга закуска сутрин