МОН - промените продължават (4)

  • 60 421
  • 754
# 15
Предполагам, че професионалните колежи ще отворят широко врати за желаещи с удостоверение за завършен първи гимназиален етап.
Виж целия пост
# 16
Структури има колкото щеш, обаче младежите не искат да учат. Както се казва в поговорката, можеш да заведеш коня до водата, но не можеш да го накараш да пие. На 16 не са като на 6 и по закон могат да напуснат училище.

Ще отворят, разбира се, нали им трябват пари, иначе затварят!
Виж целия пост
# 17
На мен ми харесва идеята за профилирана подготовка в 11 и 12 клас, но това е така, защото предложената комбинация е ок. За сметка на това съм ядосана на материала по география и история в 10 клас - имена, дати, термини, числа, дефиниции, статистически данни - всичко това нагъчкано и в основния текст, понякога неразбираемо и несвързано написан, и във всевъзможни каренца, под и над илюстрации, изнесен вляво, вдясно, с различни шрифтове, цветове и пр. Всички тези неща с едно кликване се намират в интернет, а дори да се наизустят, бързо се забравят, не дават нито знания, нито умения, водят до антипатия към предмета. Същевременно, ако не можеш да си решиш задачата по математика, физика или химия, с едно кликване в гугъл изобщо няма да се справиш, а тези предмети са с по-малък хорариум. Така че ще изпратя с радост 10 клас, в който има толкова недомислици.
Виж целия пост
# 18
Поизбистри ми се идеята. Да ги отикат до 16 години с целия предвиден материал - тонове история, география и всичко натикано някак си за две години. Изтупват си рЪките . До 16 години са ги изучили. После, който не му се учи в тоз момент, хормони, бонбони - прав му път и тати да дойде с портфейла и да си плаща.
Виж целия пост
# 19
Не зная, аз и така не съм съгласна с новата система. Не бих ги бутала до десети клас, а бих запазила старата - като те мързи да учиш, си оставаш с основно. Не бих ги бутала нито до десети, нито до дванайсти.
Виж целия пост
# 20
ми не знам. Понеже по съвместителство съм учител в къщи да попълвам дефицити, мога да кажа, че някои не ги мързи толкоз, ама има доста , които не си вършат качествено работата в системата. Ама нали е най-лесно да се оправдаят с мързеливи непълнолетни.
Виж целия пост
# 21
Ако сега 90% от учителите, които учат децата ви са прости, тъпи и незаинтересовани, какви ли ще бъдат следващите виновници. Защото училището е само 12 години.

Само в тази тема пишат 5-6 учители. Ако и за тях важи правилото за 90те процента, значи тук няма нито един пишещ, който да е чел наредбите, да знае какво очаква неговите ученици и да му пука за децата.
Виж целия пост
# 22
Оффффф, кой пък каза, че учителите са "прости, тъпи и незаинтересовани"? Аман от тази нападателност!
Бг мама не е представителна извадка. Ако всички учители бяха информирани защо още има учители, които разпространяват грешни неща за балообразуването за прием в осми клас? Защо още има учители, които не са наясно с регламентите на олимпиадите? Защо още има дори училища, които не спазват регламентите? Защо има учители, които пишат дроби за срочни оценки по електронните дневници? Защо масово учителите не връщат контролните на учениците за информация на родителите, както е записано в Наредба 11? Защо ученици и родители масово не са информирани, че часовете фуч могат и да не се изучават? Мога още много защо-та да напиша, но няма да има смисъл.
Виж целия пост
# 23
Почти съм убедена, че това за 90те % е твоя реплика, сега не ми се връща да чета. Извинявам се ако не е така.
Бг мама не е представителна извадка, защото родителите, които пишат тук, са от тези, на които им пука за децата. Но дава ясна представа за това, какво мисли българският родител за българския учител.
Аз също мога много да напиша, но наистина няма смисъл.
Виж целия пост
# 24
Скрит текст:
Написах, че е недопустимо 90% от учителите да не си познават норматива, никъде не съм написала, че 90% от учителите са "прости, тъпи и незаинтересовани", както ти написа. Не ми слагай думи в устата!
С това уточнение разговорите ми с теб приключват. Аз имам навика, когато с някого не се разбирам, просто да спра да комуникирам с него. Нямам нужда от отрицателни емоции!
Виж целия пост
# 25
Ако сега 90% от учителите, които учат децата ви са прости, тъпи и незаинтересовани, какви ли ще бъдат следващите виновници. Защото училището е само 12 години.

Само в тази тема пишат 5-6 учители. Ако и за тях важи правилото за 90те процента, значи тук няма нито един пишещ, който да е чел наредбите, да знае какво очаква неговите ученици и да му пука за децата.

В тази тема май пишат шепа хора. Чета я от година, пишат едни и същи.
Лично моето дете живее абсолютно адекватно извън училище. Излезе ли извън пределите на училището вирее завидно добре и се справя достойно и без забележки, но престоя в училище му коства ужасно много. Ще постигне повече, ако престоят там е намален поне наполовина. Най-малкото ще има повече време за учене, защото, както разбрах не само при нас се налага всъщност да учиш наново като се прибереш, защото в училище не са преподали.
Виж целия пост
# 26
Амбър, не можеш да си представиш колко мързеливи непълнолетни има! Мързи ги, нямат идея защо се ходи на училище, и всичко това тръгва първо от родителите. Живееш в паралелната вселена на красивите и успешните. Заинтересованите родители са малцинство в сравнение с тези, които гледат на училището като на социална услуга.
Виж целия пост
# 27
Така де. Но тук коментираме не мързеливите, а искащите да учат. Нито родителите на мързеливите са се трогнали от промените, нито са писали в темата сякаш. Те не притесняват и не създават суматоха. Те идея си нямат даже, че има промени някакви въобще.
Виж целия пост
# 28
Аз също съм на мнение, че учениците са принудени да прекарват неоправдано дълго време в училище. Но съм от малкото родители, които се възмущават от това. За голяма част вземането от училище в 18 е рано.

На последните страници темата се измести от промените на МОН към отношенията ученици-учители-родители. А лозунгите "Ние сме от една страна" си остават само празни думи. И ще продължат да са такива, докато родителите не осъзнаят, че ако им се е случил злобен, дребнав, незаинтересован класен, това е така, не защото той е учител, а защото е такъв човек.

maria77bg,
Скрит текст:
никога не съм имала намерение да ти "слагам думи в устата", защото никога не съм търсела диалог с теб. Ти се разпозна в моите думи, така както не искаш аз да го правя в твоите.
П.П Казала си, че 90% от учителите не познават нормативната уредба, но не си казала само това.
Виж целия пост
# 29
Престани да се занимаваш с мен, казах и че не желая да комуникирам с теб! Темата е за промени, а не спамо-чат. Пиша много неща, вярно е, но "тъп" и "прост" не съм писала. Когато извадиш мой цитат, в който пиша, че учителите са "тъпи" и "прости", тогава публично ще ти се извиня. В момента се излагаш много здраво. Какво показваш: как можеш да нарочиш някого и да го тормозиш?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия