Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

МОН - промените продължават (4)

  • 59 187
  • 754
Първа тема
Втора тема
Трета тема

Тема с продължение за проектите на документи в сферата на образованието, както и за вече утвърдените такива след приемането на Закона за предучилищното и училищното образование.
Добре дошли и нека да не превръщаме темата в образователен спамо-чат.
Виж целия пост
# 1
Като продължение на предходната дискусия - "отдъхналите" след първи гимназиален етап биха могли да се обучават в задочна, вечерна, самостоятелна или индивидуална форма на обучение. Предполагам, че ако има интерес, повече училища биха ги предложили.
Виж целия пост
# 2
Още не мога да се ориентирам в промените. Пак май само ще ви следя и дано схвана.
Виж целия пост
# 3
Мисля ,че би било добре тези, които спрат след 10 клас да се насочат към учебни заведения, където биха овладели професия. Например електротехници и други разни. Но не виждам такива места. МОН сложиха каруцата пред коня. Така обричат млади хора на шляене и работа само по заведения.
Виж целия пост
# 4
До 10 клас, когато според министерството трябва да се покрити знанията за средно образование,би следвало да има друга степен на образование. В някои страни - това са колежите - професионални или специални ,които дават и съответно някаква степен, с която можеш да се предлагаш на пазарът на труда. Нещо, което предполагам са искали да копират, ама са го направили по възможно най-неадекватният начин, деформирано до противопложност на ефективността си.
 Тъпчене две години в някаква никаква степен, дето хем уж давала някакви над-средното знания, ама завършваш средно, без в нашия случай да имаш кой знае какъв свободен избор на профил. Хем това, което учиш никой няма да ти го признае за научено.Хем са на 19 години, дето е тъпо да се подписваме и да ходим на родителски срещи.
Виж целия пост
# 5
Поне така твърдяха в началото - на втори етап да ходят да се квалифицират за занаят.
Виж целия пост
# 6
А професионалните гимназии за какво са?
Виж целия пост
Реклама
# 7
И в професионалните гимназии обучението по професията е предимно в 11 и 12 клас, със съответните му там канегории и умения. Та за какво им дава зелена светлина в 10 клас с таз фиктивна диплома. Нито са обучени да работят, нито имат съответната възраст.
Виж целия пост
# 8
Да, но на когото не му се учи, след десети клас има идеалната причина да се откаже. Досега ги бутаха зорлем за тройка до дванайсти клас, та чак ме е яд като си помисля как им се подаряват дипломи. Нищо чудно и сега да стане същото, защото всяко училище се нуждае от парите от делегирания бюджет, може и да започнат да организират томболи като един университет преди години с колата.
Виж целия пост
# 9
И какво ще прави след 10 клас ,питам. Нямат 18 години. Но им дават Дипломи. Вакуум.Училището си измива ръцете и ги изхвърля, не че досега не можеше.
Виж целия пост
# 10
Нищо няма да правят, ще пълнят кръчмите и ще си търсят белята. В най-добрия случай ще станат общи работници по строежите.
Училището не ги изхвърля, просто официално се регистрира това, което става в действителност - младежи напускат училище след 16-годишна възраст. То и като се замисля, на когото не му се учи няма нужда зорлем да го държат в училище, защото полза няма, само ще бяга от часовете. Проблемът става пак за децата, които искат да направят нещо смислено с живота си, да постигнат нещо хубаво.
Виж целия пост
# 11
Не е така. Държавата е длъжна да подсигури образование или професионална подготовка до 18 години. За непристващите да си търси отговорност . Ама да вдигне ръце и да изхвърля просто деца съзнателно, е неприемливо. Не съм изнанадана от отношението на професионалистите.
Виж целия пост
# 12
Училищното образование е задължително до 16-годишна възраст. А формално държавата не може насила да образова  след тази възраст. Държавата осигурява възможност за всеки да се образова до 18-годишна възраст.
Какво означава да изхвърля децата съзнателно? Тези деца си имат родители, а след 16-годишна възраст могат да напуснат училище без обяснения. Младежите сами се изхвърлят от образователната система, често с благословията или незаинтересоваността на родителите си.
Виж целия пост
# 13
Даването на диплома и застилането на килима навън, за непълнолетни без  съответните образователно професионални структури аз го наричам така. Пък всеки друг може да си го нарича както си иска.
Виж целия пост
# 14
Никой тук не дава диплома в десети клас.
И не е нужно да имат професия в десети клас. Който иска такава, продължава още 2 години или си плаща за курсове.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия