Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имате ли спестени пари?

  • 24 568
  • 560

Анкета

Имате ли спестени пари?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

Това е въпроса-имате ли спестявания? Успявате ли изобщо да спестявате? Считате ли, че е важно да имате спестени пари? За какво?
Питам за себе си. Аз съм възпитана преди да изхарча за каквото и да е, да заделя пари и така всеки месец. Но сякаш повечето хора не са така. На мен понякога ми е много трудно да пестя и се чувствам виновна, ако не съм успяла.
Виж целия пост
# 1
Да, важно е да имаш спестявания. Това е една сигурност в тежки моменти. За съжаление аз няма как да заделям нищо засега.
Не трябва да се чувстваш виновна, когато не си успяла. Ако не този месец, другият ще заделиш. Важното е да имаш нещо настрани и колкото повече, толкова по-добре.
Виж целия пост
# 2
Подобно, но не съвсем.
Не заделям всеки месец. Чувствам се щастлива, когато успея да заделя. Абсолютно държа да имам спестени пари, защото мразя да разчитам на деня на заплатата, на стотинката. Искам да знам, че дори и да има нещо непредвидено ще оцелея, да кажем месец.
Сега ми е трудно да отделям всеки месец, откакто сама се грижа за детето и всички любимци и не сме получавали и издръжка. Сега съм щастлива, че успявам да се справя без да харча твърде много и спестяванията ми да се топят.
Миналия месец изработих малка сума извънредно, която считам за спестена.
Освен това получих малко увеличение на заплатата и се надявам, че ще мога да започна да пестя мъничко и също, ако някога получим някаква издръжка.
Виж целия пост
# 3
Задължително. И не само спестени, но и инвестирани. Ако само си стоят образно казано в буркана в мазето, те се топят ежедневно. Именно затова е добре да се инвестират, за да може времето да работи във ваша полза.
Виж целия пост
# 4
Да , но не трябва да се чувстваш виновна , че един месец не можеш да спестиш .
Виж целия пост
# 5
Тъкмо заделя и хоп нещо изникне непредвидено или пък аз реша, че е време нещо да се смени(хладилник, бойлер...)
В омагьосан кръг съм.
Виж целия пост
# 6
От няколко месеца сме си наложили да живеем само със заплатата на ММ, моята не се пипа. Засега е с конкретна цел, но се получава и май така ще си продължим.
Това беше малко нетипично за мен - свикнала съм да разполагам със свои пари и не обичам да "искам", но направихме пластики към дебитната и кредитната му карта, елегантно решение е на честолюбивия проблем.
Виж целия пост
# 7
Задължително. И не само спестени, но и инвестирани. Ако само си стоят образно казано в буркана в мазето, те се топят ежедневно. Именно затова е добре да се инвестират, за да може времето да работи във ваша полза.
А в какво инвестирате? Аз нямам хабер от финансови инструменти, а така ми се иска да вложа пари в нещо, което би ми носило някаква доходност (изключвам недвижимите имоти).
А за какво пестите пари? За да имате нещо, ако заплатата ви се забави и да изкарате още седмица-две до нея или за по-големи неща?
Бях слушала преди време някакъв дето обясняваше по телевизията, че спестявания били тази сума, с която ако останете без работа днес, ще можете (вие и семейството ви) да живеете нормално 6 месеца (явно се предполага, че това е горе-долу срока, в който да си намерите нова работа, знам ли).
Виж целия пост
# 8
Опитвам се да заделям коледни, великденски и увеличенията на заплатата също. Тоест да разполагам с една и съща приблизителна сума.
Не съм ги инвестирала досега, а трябва, с оглед на идващите промени във връзка с валутния борд и въвеждането на еврото.
Виж целия пост
# 9
Пари накуп си трябват. Пази боже, за лечение, а в хубавите варианти - за някоя голяма покупка, за инвестиция, или още по-добре - при увеличаване на семейството. От лошите варианти е и този, че единият или двамата згубят работа в идващата криза, за която никой не знае кога ще е, но все някога ще има криза.
В моя случай едни от нуждите за пари са в миналото (като жилище, образование), други обаче едва сега започват (като проблеми със здравето) и затова заделям несистемно, според възможностите.
Виж целия пост
# 10
Имаме спестени пари.

в кеш (истински хартиени банкноти) държим за живот/emergency около 8-10 месеца ако случайно и двамата останем без работа.

от там нататък спестяваме възможно най-много като се ограничаваме по ходеня на скъпи почивки или по ресторанти (освен ако няма повод)
спестяваме и от ненужни покупки или такиви на кредит.
единственото ненужно което купуваме е цигари и вафлички Grinning
и от двете неможе да се откажем.

като цяло всичко което спестим на края на месеца го разделяме като 50% пари в банка и 50% за инвестиця.
тези по сметката са ясни а другите 50% ги делим така
30% - акции
30% - инвестиционно злато
20% - крипто валути
20% - P2P

сега заради промените в закона за БНБ и други наши страхове,
решихме да инвестираме в апартамент.
така че съвсем скоро ще дадем всичко спестено като ще остане само "emergency" фонд-а в случай на безработица или други непредвидени неща.
и живот и здраве след това пак почваме всичко отначало
Виж целия пост
# 11
В брой не е ли прекалено опасно? Един обир и си 0:0, в трезор може би е някакъв вариант, но пак има такси и ограничения.
Виж целия пост
# 12
Да имаш поне буферни спестявания е много важно, но за съжаление повечето хора решават да започнат да спестяват баш когато им е най-трудно - когато създадат семейство. Е, тогава е трудна работа. Спестяването трябва да започне много по-рано , докато на човек му е широко около врата и ако се мине една критична граница после парите започват да си растат от самосебе си. За съжаление повечето хора, докато им е още широко около врата, харчат всичко за лайф и не мислят за после.
Виж целия пост
# 13
Имам спестени  над 5000 лева, но бързо ще изчезнат покрай закупуването и обзавеждането на апартамента. А и кредит ще се наложи да теглим. Но нали затова заделях. Общо взето успявам да заделя около 200 лева на месец средно , ако нямам извънредни ситуации, като например ремонт на колата, гражданска, винетка. Успяваме и около 3 пъти годишно поне да си организираме някакви евтини почивки за няколко дни в страната.
Виж целия пост
# 14
Не съм ги инвестирала досега, а трябва, с оглед на идващите промени във връзка с валутния борд и въвеждането на еврото.
То май цялата тема е във връзка с това. Да си сверим часовниците.
Да, да, хората изобщо не ги е страх и изгарят от желание да прием еврото...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия