Как да се организирам лесно да спестявам?

Капка по капка – вир става. Или с други думи – най-важно е постоянството.
Колкото и да не е привична за всекиго, спестовността е застъпена като мъдро и полезно качество от нашите семейства и родове. Никой не се съмнява в необходимостта от спестяване. Просто не на всекиго е лесно да започне да я прилага на практика. Да се усещат ползите от нещо, което ще се случи след години – това е трудно и непривично нещо за човека. Тук може да се добави и това, че, въпреки народната мъдрост, нямаме традиция в инвестирането, каквато има в западните общества – в САЩ половината от спестяванията са вложени на финансовите пазари, а пък в Европа – около 25%.  Спестяването не е привилегия на хора с пари и специални знания

„Нямам достатъчно пари, за да спестявам“. Аз също съм си казвала това. Смятах, че трябва да имам големи суми или да ми остава значителна сума в края на месеца, за да започна да правя нещо. А пък думата инвестирам ми звучеше като нещо за мъже с пури.
Това какви суми имаш, дали си финансист и голям играч, няма връзка задължително с ползите от спестяването. По този повод ще разкажа две истории, които научих от един блог. Историите на двама инвеститори, които са различни и не се познават.

Първата история е на Грейс Гроунър, която умира на 100 години през 2010 г. Оказва се, че тя е натрупала състояние на стойност 7 млн. долара, което оставя за благотворителност. Грейс била сираче от малка, нямала наследство от никого, цял живот е работила като секретарка. Имала малка къща, не е ползвала кола, нямала семейство и деца. Започнала е с инвестиция от 200 долара и в продължение на 75 години постепенно инвестирала на борсата.  

Другият случай пък е високообразованият Ричард Фускоун, който се издигнал до висш шеф в Мерил Линч. Бил е обявен за един от най-успешните хора още на 40-годишна възраст. Пенсионирал се е рано, доста заможен. И се оказва, че през 2010 г., точно когато Грейс умира на 100 години, той обявява банкрут. Остава без доход, дори след продажбата на огромното си имение в Ню Йорк и къщата си в Палм Бийч.

Така се случва на територията на парите: човек, който е постоянен с малко, стига до значително състояние, а друг – дори с професионални знания и висок доход, може да направи грешки и да стигне до фалит.

Изводът е, че ключът към спестяването е постоянството! И чудото се извършва от сложната лихва.  

Няколко психологически тактики, които ще Ви помогнат да спестявате лесно и да поддържате постоянство:

Отделяйте малка сума всеки месец.
Няма значение колко е, колкото можете. Но първото нещо, което трябва да направите в началото на месеца, е да отделите тази сума настрани. Когато първо изпълните обещанието си за спестяване, после няма да се притеснявате дали ще Ви останат пари, или не. Не е важна сумата, важен е навикът за спестяване, който всъщност ще даде резултат.  

Автоматизирайте вноските и процеса на спестяване.
За да не представлява тежест в ежедневието, спестяването може да бъде автоматизирано. След като изберете финансовия продукт, в който да влизат парите, просто можете да наредите автоматично да се превеждат от сметката Ви на една и съща дата всеки месец. Така изобщо няма да обръщате внимание на тези пари, докато не „пораснат“.

Разделете далечните цели на по-краткосрочни и се награждавайте при всяка постигната цел
Един от най-големите ни проблеми е как да приемем отлагането на изпълнението на желанията ни. Наясно сме, че трябва да съберем пари за образованието на детето, но този момент изглежда много далечен, а спестяването на крупна сума може да стане само за дълго време. Затова психологически ни е необходимо да виждаме постепенното изпълнение на по-кратки периоди. Експертите по поведенчески финанси препоръчват да разделим дългосрочните цели на по-кратки, за да виждаме, че нещата се случват по-бързо. И да празнуваме на всяка дата, на която сме постигнали цел.  

Мислете какво ще спечелите скоро, когато се натъжите, че се лишавате от нещо заради спестяване
Когато спестяваме, а в същото време искаме да си купим дрехи, да отидем на интересни ваканции, да купим, да купим, да купим… Това е демотивиращо за спестяването и много често, дори когато си започнал, можеш да спреш и да похарчиш парите, защото се чувстваш лишен от нещо. Но реалността е, че ние не можем да имаме пари за всичко, което ни хрумне – освен ако не станем милионери, милиардери (и тогава не е сигурно колко свобода имаме да харчим). Не спестяването е причината. То е единственият начин да стигнем до изпълнението на голяма цел.

• Визуализирайте целите си, за да се мотивирате всеки ден
Може да звучи глупаво, но понякога не е достатъчно само да си мислиш: „Ето, след 10 години ще имам това.“ Както снимките ни карат да потъваме в хубави спомени или да мечтаем за нови, по този начин визуализирането на целите ни помага да ги държим като жив образ пред себе си. Например, ако спестявате за екзотично пътуване, сложете гледки от мястото на компютъра си, на телефона си, закачете ги някъде на стена около Вас. Този образ ще потвърждава правотата Ви, че си струва да спестявате за това.

• Ако получите бонус, заделете една част от него към спестяванията
Трудно е бонусите изцяло да се спестяват. Все пак човек ги възприема като награда за труда си и не иска да се лиши веднага от възможностите, които му дават. Макар че, хладнокръвно погледнато, това е просто преместване на пари за бъдещето. Затова по-работещо за мотивацията на спестителя е да задели една част от бонуса към спестяванията, а другата да употреби за неотложните награди.  

Ако имате нужда от конкретни консултации как може да се спестява чрез инвестиране на малки редовни вноски, винаги можете да се обадите/пишете, за да помогнем. Консултациите са безплатни.

Включете се в консултативната ни тема или ни пишете лично съобщение, за да зададете всички свои въпроси!
Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
Информация за спестовни планове
Информация за взаимни фондове
#ELANAFundManagement

*Описаните в текста истински истории са от сайта https://investinganswers.com/.


 #ElanaFundManagement #Elana #Елана #спестяване #ВзаименФонд #инвестиция #инвеститор #ФинансовЕксперт #финанси #ФинансоваКултура #СпестовенПлан