(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 40)

  • 22 930
  • 766
# 30
...
в новата градинка и Горинич младши сади и сее. и даже поставихме рекорд - около 50 вида зеленчуци.
Simple Smile забавно е.
50 вида зеленчуци Simple Smile Супер!

Сигурно имате наблюдения, кои са най-интересни?

Тази година смятам да повторя миналогодишния експеримент, та ще благодарен на идеи какво да посадим.
Виж целия пост
# 31
Подобни неща и мен ме плашат, но виждам и друга тенденция: учат ги как растат, колко са полезни, но нищо няма вкус. На цвят и вид са супер, но иначе пластмаса.
Също ми е тъжно като ида на пазар или в магазина в Бг колко неща са внос.

Стюпид, всякакви дребни нещица са интересни: малини, ягоди, чери домати.
Те стават и директно да се опитат.
Аз имам момче и много му хареса царевицата за пуканки: първо се криеше из нея, после извади мамулите и накрая се сражаваше с царевичака 🤣
Също му харесва да вади неща: картофи, моркови, репички, червено цвекло, но при нас е песъчливо и много лесно се вадят.
Също и листни береше: салати, спанак и всякакви други.
При него обаче е водещо измерване, оразмеряване на лехи, ограждане, поливане, пръскане.
Вчера му показах диви ябълки и искаше да знае защо сега са толкова големи и кога се е появило първото плодно дърво... 🤪
Виж целия пост
# 32
...
в новата градинка и Горинич младши сади и сее. и даже поставихме рекорд - около 50 вида зеленчуци.
Simple Smile забавно е.
50 вида зеленчуци Simple Smile Супер!

Сигурно имате наблюдения, кои са най-интересни?

Тази година смятам да повторя миналогодишния експеримент, та ще благодарен на идеи какво да посадим.

задължително чери доматчета Simple Smile "жълти круши" и "червени топчета" Simple Smile - като малък сядаше на една макаричка от кабел и много старателно ги обираше. имаше 5-6 стръка, в повечето време не му трябваше съд за събирането, ако ме разбираш. Wink
от по-нормалния размер - тигирела. раирани като тигърчета, правят "клонка" от 3 - 7 доматчета, приятен вкус и не боледуват от нищо.
моркови от кръглите - приличат на репички, а вкусът е на истински морков.
шарени репички, но са за кратко пролетта, къдрави и/или червени  марули.
Горинич харесва екзотиките - садихме разсад от три цвята патладжан, броколи, червено цвекло, кейл и манголд. кейлът беше три вида, на единия листата бяха извити като кобра в нападение, другият беше целия на пъпки, а третият червен. Simple Smile
шарени декоративни кратунки - с брадавици, на чертички, жълти, зелени...

щях да забравя - червена бамя и лимоново жълти тиквички. Simple Smile
Виж целия пост
# 33
...малини, ягоди, чери домати, царевицата за пуканки, картофи, моркови, репички, червено цвекло, салати, спанак, ябълки...
Благодаря asyalein! Почти всичко от това имахме/имаме в двора. Само картофите съм пропуснал, но тя ги знае от селото на баба Simple Smile

задължително чери доматчета Simple Smile "жълти круши" и "червени топчета" Simple Smile - като малък сядаше на една макаричка от кабел и много старателно ги обираше. имаше 5-6 стръка, в повечето време не му трябваше съд за събирането, ако ме разбираш. Wink
от по-нормалния размер - тигирела. раирани като тигърчета, правят "клонка" от 3 - 7 доматчета, приятен вкус и не боледуват от нищо.
моркови от кръглите - приличат на репички, а вкусът е на истински морков.
шарени репички, но са за кратко пролетта, къдрави и/или червени  марули.
Горинич харесва екзотиките - садихме разсад от три цвята патладжан, броколи, червено цвекло, кейл и манголд. кейлът беше три вида, на единия листата бяха извити като кобра в нападение, другият беше целия на пъпки, а третият червен. Simple Smile
шарени декоративни кратунки - с брадавици, на чертички, жълти, зелени...

щях да забравя - червена бамя и лимоново жълти тиквички. Simple Smile
Страхотно, st. Dobri! Точно такива идеи търся Simple Smile
Записвам си в списък, и ще ги търся.
Благодаря!
Виж целия пост
# 34
при нас кейлът беше за декорация, никой не го хареса, но манголдът е друго нещо. Simple Smile
нещо като спанак, нещо като маруля, може да се готви, може и направо да се нареже на салата. и не започва да горчи още в началото на лятото. освен това има зелен с бели жилки, зелен с червени жилки, зелен с жълти жилки и чисто червен. Simple Smile 
Виж целия пост
# 35
Вкъщи е обратно: кейлът се изяжда, манголдът е за декорация.

Аз отглеждам типичните за страната сортове и те се консумират след сланите. Имам и италиански сорт, но листата са му по-дебели. Той миже да се яде и преди това, но и той издържа на минусови температури и най-големите растения ги оставям в земята и цяла зима имам прясна зеленина.

Ти кои сортове имаш? Кейлът е единствения зеленчук, който синът ми яде директно. Обаче тази година няма да имам къде да го сея. Място му трябва и силна почва.🙄
Виж целия пост
# 36
Аз бях писала май, че си купих аспержов зелен боб /става до 1 метър шушулката/ и кръгъл лилав боб. От интересните неща.
Босилекът ми расте със страшна скорост - за седмица само.
Виж целия пост
# 37
Вкъщи е обратно: кейлът се изяжда, манголдът е за декорация.

Аз отглеждам типичните за страната сортове и те се консумират след сланите. Имам и италиански сорт, но листата са му по-дебели. Той миже да се яде и преди това, но и той издържа на минусови температури и най-големите растения ги оставям в земята и цяла зима имам прясна зеленина.

Ти кои сортове имаш? Кейлът е единствения зеленчук, който синът ми яде директно. Обаче тази година няма да имам къде да го сея. Място му трябва и силна почва.🙄

вече никакви, но имахме три вида, а какъв сорт са не мога да кажа - взехме готов разсад и гонехме разнообразие и да пробваме.
не се харесаха, но сега отчитам грешката - опитвахме ги лятото, преди сланите. зимата останаха в двора за декорация .
червения (по-скоро винено лилавеещ) беше много красив на фона на снега. Simple Smile
Виж целия пост
# 38
Здравейте,
Как и кога се сеят сладки картофи? Някой има ли опит?
Виж целия пост
# 39
Аз знам, че се сади разсад и само толкова.
Виж целия пост
# 40
Аз досега чаках да ми изорат градината, та не бях сяла нищо
Направих си една леха с марула и лук за зелено, май е малко късно, ама каквото такова. Вкъщи в едни саксии сложих семена за няколко вида чери домати /черни,жълти, обикновени червени/, както и за някакви жълти домати. СЛожих си и физалис за разсад, да пробвам /миналата година за пръв път опитах у една приятелка и страшно ми хареса на вкус, та се надявам да отгледам/. Разсад домати и чушки ще си купим сигурно.  сложила съм си и семена чубрица, миналата година имах няколко корена, но пораснаха доволно и до сега я ползвах.Още някакви подправки ще си взема, краставици. Моркови взех както обикновени, така и някакви шарени. Тази година съм решила да търся и по-различни неща, от тези, с които сме свикнали да гледаме, за да им е по-интересно и на децата
Виж целия пост
# 41
Здравейте,
Как и кога се сеят сладки картофи? Някой има ли опит?

Когато минат сланите.

Аспержов боб имах и аз, два пъти пробвам, но не му харесва при мен. Иначе е вкусен.

Италианският сорт кейл, лятото го ядем
Виж целия пост
# 42
Flushed извинете ме за дългия пост
Скрит текст:











пъпешът, с размер на средна ябълка - разделен братски между нас тримата и съседката. Simple Smile






Виж целия пост
# 43
Здравейте,
Как и кога се сеят сладки картофи? Някой има ли опит?
Аз съм си записала това от един сайт и мисля да действам скоро с разсада -
https://hobi-semena.com/batati.html
А за самият разсад
Не се засаждат целите кореноплоди, те само се ползват за производство на разсад, което се извършва с рътене на топло във влажен пясък или почва. Някои сортове покълват лесно и образуват много кълнове, други трудно, бавно и са с малко кълнове. При промишленото производство когато кълновете израстнат поне 15 см. над почвата, те се изрязват на 1-2 см. над нея и в този им вид (без никакви корени) се разсаждат. В домашни условия е по-лесно да ги отчеснете от кореноплода и да ги разсадите на постоянното им място. По-този начин по тях вече има корени и се ускорява вкореняването, но дори и да няма лесно се вкореняват в почвата, ако е влажна и топла.
Правилният подход е да се изчака поне докато почвата на 10 см. дълбочина трайно се затопли над 18 градуса, което обикновено означава, че дневните температури на въздуха трайно се задържат над 24-25 градуса, а нощните над 12-13. Тук (Североизточна България) това най-често е след 15-20 май, някои години е по-рано, други - по-късно. За Южна България ще е след 10-15 май.
Мисля че си бях записала, че за да се получат кълнове е нужни около един два месеца, тоест за да са готови към средата на май, трябва да се заложат към средата на март-април.
Ето три клипчета -
https://www.youtube.com/watch?v=9cr2nFMFCzI
 https://www.youtube.com/watch?v=20QDjRDkaoM
https://www.youtube.com/watch?v=hXSSXP2Ptx0
Досега не съм отгледала сладък картоф, но съм решила да пробвам тази година.
Имам един сорт от който поръчах доста от една фейсбук страница и си купих от класическият сладък картоф от един магазин, мисля да пробвам с тези два вида.
Виж целия пост
# 44
Значи нещо като гулията ли? При нея  една пъпка да се отреже от главата и пуска корени, не е нужно цялата да се заравя.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия