Чували ли сте за магарешко мляко?

ПОЛЕЗНОСТ НА МАГАРЕШКОТО МЛЯКО

- Укрепване на зъбите, кръвохрачене, язви, рани и асцит.
- Вируси като коклюш – магарешка кашлица.
- Насърчаване на растежа на бактерии, полезни за червата.
- Помага за унищожаването на вредните бактерии в червата и предотвратява чревни инфекции.
- Борбата с процеса на стареене.
- Подобрява имунната система.
- Показва силно антиоксидантно, антибактериално, антивирусно, противогъбично, хипогликемично, антипаразитно и антитуморно действие.
- При хора със заболявания като астма, екзема или псориазис.
- При деца с аутизъм, пациенти с рак и диабетици.
- При детоксикацията на черния дроб.
- Полезно за правилната минерализация на костната система на кърмачетата,
- Има естествено противовъзпалително и антихистаминово действие, което е отлично за алергична и проблемна кожа.
- Високо съдържание на Омега 3 и 6, които са необходими за здраво сърце, мозък.
- Има благоприятно въздействие върху сърдечносъдовото здраве.
- Има подхранващо и овлажняващо действие за кожата.

Магарешкото мляко е познато от хиляди години насам. Авицена е приеман за „баща на медицината“, заедно с Хипократ и Имхотеп. Той препоръчва използването на магарешко мляко за укрепване на зъбите и при лечение на кашлица, кръвохрачене, язви, рани и асцит.
Магарешкото мляко може да помогне за насърчаване на растежа на бактерии, полезни за червата. В някои страни, например Судан, се използва като народно лекарство за вируси като коклюш – магарешка кашлица.

Магарешкото мляко има забележителна прилика с човешката кърма, в допълнение към ценния си хранителен състав и съдържанието на множество имунни фактори. То е богато на витамини, включително А и Е, които са отлични за кожата и е със забележително 60% по-високо съдържание на витамин С от кравето мляко и заедно с основните мастни киселини, открити в магарешкото мляко, помага в борбата с процеса на стареене. В Индия магарешкото мляко се използва за лечение на чикунгуня (треска и силни болки в ставите), вероятно поради високото си съдържание на имуноглобулин. Във Франция и Италия – като заместител и в производството на козметични сапуни и кремове.

Магарешкото мляко е богато на различни защитни протеини (α-лакталбумин, лизозим, лактоферин, лактопероксидаза и имуноглобулини) и показва силно антиоксидантно, антибактериално, антивирусно, противогъбично, хипогликемично, антипаразитно и антитуморно действие. Магарешкото мляко може да се счита за функционална храна, като се има предвид, че мастнокиселинният му профил и съдържанието на есенциални мастни киселини са полезни за здравето на сърцето. По-голямата част от протеина в магарешкото мляко идва от казеин и суроватка. Казеинът е протеинът, към който повечето хора с алергия към краве мляко реагират.
От хранителна гледна точка, магарешкото мляко е много подобно на кравето и човешката кърма.

Известно е, че съдържа имуноглобулин – протеин, който действа като антитяло и подобрява имунната система. Доказано е, че естествените вещества, открити в млякото, повишават имунитета при хора със заболявания като астма, екзема или псориазис. Същто така се знае за високо съдържание на аминокиселина глутатион и селен – минералът, необходим за производството на глутатион. Глутатионът често е нисък при деца с аутизъм, пациенти с рак и диабетици. Тази аминокиселина помага за предотвратяване на увреждането на свободните радикали и е важна за детоксикацията на черния дроб.
Магарешкото мляко съдържа сходно количество лактоза като кърмата и повече от кравето - именно лактозата е отговорна за вкуса на продукта и улеснява абсорбцията му от червата. Това е полезно за правилната минерализация на костната система на кърмачетата, тъй като лактозата е причина за по-високата усвояемост на калция.

Богато е на различни витамини и минерали, въпреки че точният състав може да варира в зависимост от фактори като диетата на животното и обработката на млякото.
Магарешкото мляко съдържа разнообразни витамини:
 • Витамин А
 • Витамини от групата Б (Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), Б3 (ниацин), Б6 (пиридоксин), Б12 (кобаламин)
 • Витамин Ц (аскорбинова киселина)
 • Витамин Д (калциферол)
 • Витамин Е
Те играят съществена роля в различни телесни функции, включително имунната функция, енергийния метаболизъм и здравето на кожата.
Също и минерали:
 • Калций
 • Калий
 • Фосфор
 • Магнезий
 • Натрий
 • Цинк
 • Желязо
 • Селен
Тези минерали са жизненоважни за здравето на костите, мускулната функция, предаването на нервите, баланса на течностите и антиоксидантната защита.

Магарешкото мляко също има естествено противовъзпалително и антихистаминово действие, което е отлично за алергична и проблемна кожа.
Магарешкото мляко е с високо съдържание на Омега 3 и 6, които са необходими за здраво сърце, мозък и заздравяване на чревните тъкани. Освен това е богат на антибактериалния ензим, лизозим, който помага за унищожаването на вредните бактерии в червата и предотвратява чревни инфекции.
Някои проучвания показват, че магарешкото мляко може да има благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовото здраве. Липидният профил на млякото, който включва по-ниско ниво на наситени мазнини, може да допринесе за насърчаване на здравето на сърцето.

Приложения на магарешкото мляко
В козметиката
Магарешкото мляко се използва широко в козметичната индустрия заради своите хидратиращи и подмладяващи свойства. То е основна съставка в много кремове, лосиони и сапуни, които подхранват и овлажняват кожата.
В хранителната индустрия
Магарешкото мляко може да се консумира директно или да се използва за приготвяне на различни млечни продукти като сирена и йогурти. Неговият нежен вкус и хранителни качества го правят отличен избор за здравословна диета. Многофункционален продукт, който предлага редица здравословни ползи. От укрепване на имунната система и подобряване на храносмилането до поддържане на здрава и красива кожа, магарешкото мляко е истински дар от природата. Включете го в своята диета и ежедневна грижа, за да се възползвате от неговите уникални свойства и да подобрите своето здраве и благополучие.

Споменавам някои интересни исторически факти за употребата на магарешко мляко пред годините:
1. Полин, сестрата на Наполеон Бонапарт, се къпала с магарешко мляко. Тогава това се е смятало за скандално, тъй като по онова време млякото е било изключително рядко.
2. Римляните също са използвали магарешкото мляко заради неговите терапевтични свойства. Попея, съпругата на император Нерон, употребявала тази ценна течност, за да поддържа блясъка и еластичността на кожата си.
3. Месалина, римска императрица, съпруга на император Клавдий I (10 г. пр. н. е.-54 г. сл. н. е.) използвала маски за лице с магарешко мляко, напоени върху филийки хляб.
4. През 19 век магаретата се скитали по улиците на големите европейски градове и били водени от търговци, които подвиквали населението с викове
„Магарешко мляко, добро магарешко мляко!“
Елегантното висше общество редовно консумирало тази напитка, но бедните семейства го запазвали, тъй като го смятали за много ценен еликсир.
5. През същия този период магарешкото мляко започва да се използва редовно в родилните домове. Всъщност се е използвало за лесно за хранене на бебета, които пият директно от вимето.
6. Франсоа I, крал на Франция, изтощен от войни и ексцесии, последвал съвета на лекар, родом от Константинопол. Той направил лек от магарешко мляко, което било чудотворно за него, по думите му:
„Един ден от магаре млякото ми върна здравето.“
7. Магарешкото мляко се предлага на пазара до началото на 20-ти век за изхранване на бебета сираци и за грижи за болни деца и възрастни хора. В традицията на тази употреба на магарешко мляко се раждат асинерии в Италия, Франция, Белгия, Швейцария, Германия.
8. Настоящият успех, постигнат от тези конкретни ферми, експлоатиращи магарешко мляко, потвърждава репутацията на предците на продукта и важността на важната му роля.
Днешната научна общност признава предимствата на магарешкото мляко. Прието е като несравним заместител на кърмата и естествен продукт с хранителни и козметични свойства, толкова редки, колкото и ценни.

Препоръки за употреба
Консумира се в сурово състояние.
При включването на магарешко мляко в ежедневието си, е важно да избирате продукти от надеждни източници и да следвате препоръчаните дози.
За деца до 2 год.-100 мл/24 ч
За деца над 2 год. и възрастни -250 мл./24 ч.
След размразяване при съхранение на хладилна температура е препоръчително до 48 ч да се консумира.
СЪХРАНЕНИЕ:
Магарешкото мляко не е податливо на туберкулоза и може да се съхранява дълго време при замразяване.
Виж целия пост