Препоръчайте ми абсорбатор

  • 39 412
  • 522
# 15
Аз, от скоро /месец и половина/ съм с Фабер, за пълно вграждане /писала съм по-назад/. Изключително доволна съм. Мощен и тих. Ползвам го в холокухня. ММ прави шишчета на грил тигана и в "холната" част не се усещаше. Да си призная, че това ми беше голямо притеснение, че хола ще ми мирише на манджи имного съм щастлива, че не е така.
Здравейте, какъв модел е?
Виж целия пост
# 16
Ето този е:
http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=9&c=22&pid=1995
Виж целия пост
# 17
Привет на всички Вас!
Предстои ми закупуване на аспиратор за хол с кухня около 65 куб.м (около 24 кв.м), НО ....
Никъде по темите не видях да се коментира класа на филтриране на мазнините, което е важно за мен.
По продуктовите фишове на всеки аспиратор/абсорбатор са записани 4 категории за оценяване, а именно:
- Енергиен клас (които се изписва на енергийния етикет с голямата буква), и по-долу в икони са дадени
- Клас ефективност на осветление;
- Клас ефективност на филтриране на мазнини;
- Клас ефективност на флуидодинамика.
Та въпроса ми е, дали някои е попадал на клас "А" за филтриране на мазнини? Намерих само един - на Gorenje - BHP643ORAB https://www.gorenje.bg/produkti/golemi-domakinski-uredi/aspirato … bhp643orab/728091
Има ли други подобни?
Виж целия пост
# 18
Този е с филтри с активен въглен, сигурно затова. Според мен обаче всички имат такава опция, но май никой не ги ползва, ако има комин за извеждане на въздуха. Но ако си вземеш такива филтри като опция, тогава всеки аспиратор ще е така. Но основно правило на филтрирането е, че колкото по-добро филтриране, толкова по-трудно преминаване на въздуха, респективно толкова по-нисък дебит при константна мощност на вентилатора. Или с други думи супер филтрирането ще ти струва пари за филтри от въглен (те само се сменят) и ще ти намали дебита.
Впрочем защо ти е толкова важно?
Виж целия пост
# 19
Впрочем защо ти е толкова важно?
Обикновенно хората не го знаят и не се замислят върху това, НО...
Може да се каже, че е професионално изкривяване и превантивно - пожарникар съм. Много добре знам до какви последици води отлагането на мазнини по въздуховодите рано или късно - ако не е пожар, най-малко миризмата на гранясало след някоя и друга година. А начина на изпълнение на комините/въздуховодите в жилищните сгради не позвлява тяхното разглобяване за почистване, като в едно заведение, примерно. Та за това е важно за мен и съседите ми.
По отношение на обявяваните от производителите параметри, мисля че са указани най-добрите им показатели, т.е. максимално достижимите. Примерно: максимален капацитет на изсмукване (без допълнителен филтър, който би намалил коефицента на изсмукване, но ще пдобри филтрацията), но и максимален капацитет на филтрация (с допълнителен филтър, които би завишил коефицента на филтрация, но при намален дебит).
Намерих и един модел на Тека, но е 120х60 см.
Виж целия пост
# 20
Да, предполагах, че е това, обаче отлаганията от готвене са минимални. А и даже ти да сложиш нещо супер филтриращо, ако съседите са с нормални - кел файда. Та, според мен, гледай си големия дебит и ниския шум, останалите параметри са бошлаф работа.
Виж целия пост
# 21
Ами съжалявам, че разсъждавам в полза на общото благо, но съм си такъв. Simple Smile
А по въпроса ми - има ли някой с аспиратор/абсорбатор с клас на филтриране на мазнините "А"? И за впечатленията му от ползването питам.
Виж целия пост
# 22
Повечето абсорбатори на NEFF са клас Б или около 85- 89% ефективност при филтрирането на мазнини. Имам такъв и Тека, която е клас С. И на двата им се случва да прокапят (зависи коло пъти съм пържила или включвала скара отдолу), и на двата корпусите на моторите се омазняват за около половин година.
Какво е из въздуховодите високо нагоре-незнам, но знам че и при двата във въздуховдите, които излизат от уреда, се трупа солидно количество мазнина. Мъжът ми ги подменя миналата година.
Виж целия пост
# 23
.... Какво е из въздуховодите високо нагоре-незнам, но знам че и при двата във въздуховдите, които излизат от уреда, се трупа солидно количество мазнина. Мъжът ми ги подменя миналата година.
Аха. От това се притеснявам - което се трупа на горе в комина. То за това май и клас "А" за задържане на мазнини няма да помогне, а?
Виж целия пост
# 24
.... Какво е из въздуховодите високо нагоре-незнам, но знам че и при двата във въздуховдите, които излизат от уреда, се трупа солидно количество мазнина. Мъжът ми ги подменя миналата година.
Аха. От това се притеснявам - което се трупа на горе в комина. То за това май и клас "А" за задържане на мазнини няма да помогне, а?
Не мисля, че трябва чак толкова да се "втелясваш" в тези цифри, които не е ясно при какви условия са изчислени и дали можеш да ги постигнеш в ежедневието. Още повече, че ако живееш в многоетажна сграда, не е ясно и абсорбаторите на съседите какво бълват. В края на краищата ще хвърлиш няколко стотака повече, а ефектът ще е нулев.
Най-добре си чисти редовно своя абсорбатор и веднъж на 2-3 години му сменяй въздуховода, че да няма какво да пламне директно в кухнята ти и това, според мен, е достатъчно.
Виж целия пост
# 25
Може ли мнение за този абсорбатор?

https://www.tehnomix.bg/absorbator-za-vgrazhdane-teka-cnl-6815-plus

Нужен ми е за 21 квадрата помещение, искам да има запас от мощност и ми харесва цената.

При тези телескопичните как може да се регулира височината на монтаж?
Виж целия пост
# 26
Надявам се знаеш, че за да му използваш пълния капацитет и да не го ошумяваш допълнително, е добре да го свържеш с твърд въздуховод, а не гофре, с Ф150  на входа и изхода.
Виж целия пост
# 27
Надявам се знаеш, че за да му използваш пълния капацитет и да не го ошумяваш допълнително, е добре да го свържеш с твърд въздуховод, а не гофре, с Ф150  на входа и изхода.

Аз не съм наясно, но предполагам, че майстора който ще го инсталира знае(ще си запиша)
Това за всички абсорбатори ли се отнася, за по-мощните или?
Виж целия пост
# 28
При тези телескопичните как може да се регулира височината на монтаж?

Ми никак, не се регулира. Слагаш го на колкото решиш и там си стои.

Диаметър 150 е абсолютно задължителен за големите мощности, а 120 е минимумът. Неясно защо в НС масово ги правят 110, някакъв стар стандарт е. Разширете си дупката докато е време.
И за гофрето е вярно - намерете си ПВЦ тръби. Майсторите знаят, без съмнение, ама още повече без съмнение не им се занимава. Има и една тънкост - хоризонталното рамо на въздуховода трябва да не е водоравно, а със съвсем лек наклон към комина. Иначе кондензът ще се връща във вентилатора.
Виж целия пост
# 29
Ако не спазиш нещата, които ти написахме, се губи смисълът от мощния абсобатор. Майсторът може и да се прави на луд, но ти настоявай и не му се връзвай. Дупката в комина или където е , трябва да е 150. Никакви гофрета!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия