Електростимулация на бебе с тортиколис?

  • 830
  • 6
Здравейте, ако някой има опит с тортиколис при бебе, може ли да сподели опит как се е оправило? Ние ходим на рехабилитация, но имаме в програмата електростимулация (на главичката, слага се в онова кръгло нещо, не знам как се казва). Не разбирам защо ни е нужно освен самите упражнения и се притеснявам. Вредно ли е? Често срещано ли е или се предписва при определени сличаи?
Виж целия пост
# 1
Здравейте!
Синът ми беше с тортиколис. Физиотерапевт назначи гимнастика и компрес със затоплен парафин.
Водих го с направление една седмица в месеца, в продължение на 5 месеца.
На какви прегледи сте водили детето, за да се установи тортиколис?
Виж целия пост
# 2
Благодаря ви за включването! Всъщност при нас още никой не е казал официално, че е тортиколис. Единият лекар го спомена между другото и след като се разчетох ми звучеше достоверно. Но пък на рехабилитацията казаха, че не го напипват във врата й. Това ме обърка... Излиза, че дъщеря ми просто има предпочитания да спи на едната страна (?) Това е и проблема, защото й е плоска отзад и от едната страна, докато от другата има лека издутина и искаме да спи на нея. Гледа предимно на едната страна, особено като спи няма завъртане на другата главичката, постоянна "борба" е. Отделно леко килната на една страна е като е по коремче и това също ми звучеше като тортиколис. Тя постоянно прави някаква дъга направо на "грешната" страна и наистина не иска да стои на другата.
Поправям се с електростимулацията - май е магнитна терапия всъщност. И пак не разбирам защо ни е. Мислех че само упражнения да нужни, за да отпусне мускулите на шията.
Вие как мислите? Звучи ли подобно на това, което е имал синът ви? При вас каква гимнастика се правеше? Очаквах да е нещо, което предимно врата тренира, но засега са други упражнения..
Виж целия пост
# 3
Нас ни насочи ортопед, че може би има тортиколис. След това доста сбъркахме с посещения в една болница и ни отклониха от стандартното лечение с цял месец; намекваха, че има неврологичен проблем и правиха войта терапия. За да сме сигурни посетихме невролог - всичко беше наред.
Последваха прегледи при двама ортопеда - не стана ясно дали е тортиколис, защото и при него не се напипваше хематом.
Последният каза, че има пълен обем на движение на главата и му изглежда като проблем, който ще отмине с или без терапия.
Все пак започнахме терапията - гимнастика, масажи и затопляне с парафин.
Гимнастиката стимулира детето да постигне нови етапи в развитието си последователно.
Масажите бяха на врата, като терапевта също каза, че няма хематом; не му се струваше и че има скъсяване на мускула от едната страна, което е типично за тортиколис. Струваше му се, че трапецовидния мускул (извинявам се ако не се нарича така ) е малко напрегнат, затова концентрираше масажа там.
Той се будеше на 2-3 часа нощем и като го връщах в леглото, го слагах на другата страна - редувах ги постоянно.
На една приятелка дъщеря ѝ беше с леко сплескан череп от едната страна - при нея също е имало предпочитание на една страна. Мисля, че два месеца я води на физиотерапия . След това се е оправила.
Може да посетите ортопед - да си каже мнението.
Виж целия пост
# 4
Благодаря ви много! Припознах се в някои неща, които споделихте, защото при нас също е войта. Не съм медицинско лице, но не виждам логика в упражненията що се отнася до вратлето и мыскулатурата там. Тя третира цьлото цяло, доколкото видях досега. Не знам дали ми се иска да я доизкарвам клиничната пътека, честно казано. Не знам, но майчинксото ми чувство ми казва, че си губим времето и си навличам ужасен стрес аз.
Според вас тази войта все пак помогна ли дори и малко, навреди ли или просто нямаше никакъв смисъл? Как се казва терапията, която имахте после? В София ли беше? Ако е била тук и можете да ни препоръчате място за физиотерапия , ще съм благодарна. Имам чувството, че ни третират все едно е ужасен проблем, а според мен точно с масажи и други упражнениия може да се оправи. А аз все пак ще запиша преглед и при ортопед за второ мнение.
Виж целия пост
# 5
Честно казано се държаха непрофесионално, но в началото не забелязахме, а и болницата ни беше препоръчана от медицинско лице ( става въпрос за болницата за рехабилитация на деца с дцп - на д-р Чавдаров май се казва).
Лицето, което прегледа синът ми в началото се представи за невролог, а в последствие се оказа, че е физиотерапевт.
Водихме го цял месец - нямаше подобрение, но казаха, че докато проходи трябва да го водим. Започнахме да се съмняваме, че не е правилната терапия; записахме час при невролог, ортопед. Спряхме войтата.
Няколко пъти ми се обадиха с дежурния въпрос "Майче, кога ще носите документи за следваща терапия?". Съжалявам, че се отклонявам от темата, но освен, че бяха некоректни, ни причиниха ненужен стрес, че има неврологичен проблем (по техни думи).
След това педиатърът ни даде направление за  физиотерапия и ни препоръча детската поликлиника (чието име забравих- ще допълня след малко). Може би трябваше да я послушаме още в началото, когато ни каза, че с физиотерапия ще се оправи.
На много места се прави физиотерапия с направление или платено, така че може да попитате в лечебно заведение удобно за вас.
Гимнастиката , която правиха е подобна на тази, която педиатърът показва за прилагане в домашни условия, но е по-подробна и се прави от физиотерапевт. Съветват да се прави и вкъщи. Масажът се прави на врата, като на децата не им харесва особено, но не им причинява болка.

Водихме го в Медицински Център по детски болести:
http://www.mcdc-sofia.eu/contacts.html
 
Може би ще бъде добре да посетите ортопед - за да сте сигурни в диагнозата. И евентуално за насоки. Надявам се и педиатърът да ви подкрепя и насочва.
Виж целия пост
# 6
Здравейте отново, сега успявам да отговаря.
Със същото впечатление останах и аз от тази болница Св. София .  Наистина е било излишен стрес и при вас, и при нас. Много бързаха да ни запишат, но естествено, че като ти кажат, че нещо (даже не разбрах какво в началото, защото никой не седна да ми обясни) не е добре с детето ти ще бързаш и ти самия . Казваха, че изостава с многонеща, а се оказа, че не е баш така. Отделно веднага искаха документи и за втори прием..защо като не е минала и половината терапия..
Ще говоря с педито и ще искаме направление за да чуем второ мнение.
Благодаря за линка, ще го погледна, и че споделихте опита си. Flowers Four Leaf CloverFlowers Cherry Blossom
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия