Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Моята възрастна котка - гериатрична тема

  • 5 036
  • 167
# 135
ПСР теста не пише никъде, че е ПСР, пише само, кога и къде е пратен и резултата с IgM и IgG. Представлява принтиран имейл адресиран до д-р Маринков (който въобще не познавам) на английски. Според IgG котката ми има антитела, яла е мишки с токсопламоза, но няма в момента активна такава токсоплазмоза, която да изисква лечение с антибиотик. Д-р Дернев потвърди по някакъв странен начин, че опашката ѝ е счупена, като каза "виждам го, ама не знам какво е това точно". Каквото и да било, обаче, проблемите ѝ според него не идвали от опашката. По-скоро опашката била се повлияла от проблема ѝ.
Така... От Провет вдигнаха ръце от нас. Не знаят какво ѝ е. Да съм се консултирала с други ветове за второ мнение. Sad
Викам му "препоръки? В стара загора някой доцент няма ли?" Клати главата, че нямало там никой опитен. Викам "добре, нали всички излизате ветеринари от стара загора?". Отговорът ме срази "там учим само крави и коне". Кучетата и котките почват да ги учат след като завършат... В ЦВК да съм ходела. Това било "златния стандарт". Laughing
Виж целия пост
# 136
Имаме следният проблем:
цял ден на Томас му текат лиги. Заведох го в Провет, не можаха да ми кажат причината. Предполагат, че е пил от вода +белина, с която синът ми чисти и е оставил. Мен ме съмнява, че Томас ще иде точно там да пие, ама дано да е било това.
Сложиха му няколко инжекции:

Направиха му изследвани
захар - 4,5 -май го няма в изследваниятаКак ви се виждат?
Освен това ми препоръчаха консултация с кардиолог, защото чу някакъв шум на сърцето.
Виж целия пост
# 137
Имах стар котарак преди години, на който му течаха лигите, мислех че е от възрастта, но при преглед при вета се оказа, че има много развалени зъби. Но това не става за ден. Извадиха му ги и престана.
Но ако е станало внезапно, вероятно си е нещо вътрешно, и само ветовете могат да се ориентират от къде идва.
Виж целия пост
# 138
Glikoza, днес стигнаха до този извод. Заради зъб казаха, че е. Във вторник ще го вадим.

Миличкият ми Том- днес има апетит, даже заради пилето застана до кучето и си чакаше ред - хапка на единия, хапка на другия. Само в тези моменти са муцуна до муцуна и няма набити.
Виж целия пост
# 139
В Провет от "лиги" не разбират, гарантирам ти. Дернев, като му показах тази снимка каза, че "сигурно" било нещо "метаболично". Гледаха ѝ устата, до колкото си спомням. Моята също няма много зъби и много чисти зъби, ама за зъбите нищо не ми е казал на мен. Simple Smile

Какво се случи след всичките тези лекарства боцнати?

Фуроземид е за сърцето, атропина за подтискане на слюнчената секреция, ранитидин - разреждане киселинността на стомаха, деган - против гадене и повръщане.

Това си е стрелба на "произвола" - мое мнение.

Аз бих направила един профилактичен преглед на сърцето (ехокардиография), преди да давам фуроземид. В Провет кардиолог няма, до колкото знам. Дернев прави "фаст скан" на корем, ама за сърцето ме съмнява да разбира нещо от шумове. Как го чу тоя шум?

Никоя котка не е толкова глупава, че да пие вода, миришеща на белина, според мен. Simple Smile

Освен лигите, някакви други симптоми? Повръщане, унилост, безапетитие?

Изследванията изглеждат отлични, като изключим леко-завишените лимфоцити. Но това не изглежда показателно за нищо към момента. Може да е от отслабен имунитет.

Кажи да видим като извадят зъба какво се случва... Следя с интерес.
Виж целия пост
# 140
В провет има една лекарка д-р Стоянова, която винаги ми е правила добро впечатление за котките. Но онзи ден бях се притеснила много и отидох по спешност, та попаднах на друга. Вчера въпросната Стоянова каза, че Томас няма шум на сърцето и посочи зъбчето, което прави проблем - имало оголена шийка.
Продължава да се лигави, но не толкова обилно.
Във вторник ще го махаме този зъб, ще чистим камък. Удоволствието ще ми струва най -малко 150 лв + 70 лв запрегледа, изследванията и инжекциите. Ужас направо.
Виж целия пост
# 141
Имах една възрастна котка, на която почти всички зъби й бяха опадали, ило счупени и лигавеше.
Виж целия пост
# 142
Никоя котка не е толкова глупава, че да пие вода, миришеща на белина, според мен.
Само според теб. Wink

Белината много ги привлича. Специално отиват да я лижат. Затова е добре да не се употребява много в дом с котки или поне да се затварят, докато има пресен препарат на пода или другаде.

Аминка, какво стана с котката майка? Наскоро ми писа жена от Хасково с две намерени новородени. Не знаех какво да ѝ отговоря.
Виж целия пост
# 143
Виждала съм да се въргалят на място, което мирише на белина, ама да лижат белина... Не съм виждала...

Котката майка се разгони вчера. За нейна радост, се възстанови бързо и физически и психически и не се наложи да й спираме кърмата. Ветката ни каза, да й слагам компреси с оцет и наистина това доста й помогна, облекчи я. Не получи мастит. От двете жени, за които ми бяхте писали с Бубалеса, нито една не се обади повторно. Докторката се отказа, още като се чухме, че нейните малки били показали зъбки вече, а другата жена от Ст. Загора не можа да ми потвърди, че нейните малки не са болни. Не знаеха от какво е починала майката и се бяхме разбрали да наблюдава малките няколко дни и тогава да се чуем пак, но не се обади повече.
Виж целия пост
# 144
Пиша и сълзи се стичат по лицето ми. Cry Cry Cry
Най-вероятно Томас е с карцином на коста на челюстта. Преди интервенцията му правиха рантген. Извадиха му всички долни зъби. Не можаха да вземат материал за биопсия, защото костта била много фина и това би довело до травматизъм.
Изобщо не знам какво ни чака, просто сме съсипани.
Той сега е като дрогиран, свил се е в един стол.
Д-р Стоянова каза да не го отписваме, но имам чувството, че го каза просто да повдигне духа ни.
Виж целия пост
# 145
Пиша и сълзи се стичат по лицето ми. Cry Cry Cry
Най-вероятно Томас е с карцином на коста на челюстта. Преди интервенцията му правиха рантген. Извадиха му всички долни зъби. Не можаха да вземат материал за биопсия, защото костта била много фина и това би довело до травматизъм.
Изобщо не знам какво ни чака, просто сме съсипани.
Той сега е като дрогиран, свил се е в един стол.
Д-р Стоянова каза да не го отписваме, но имам чувството, че го каза просто да повдигне духа ни.
Изчакайте все пак за окончателна диагноза. Нещо друго ще правят ли да установят със сигурност, или на основание на рентгена правят заключението? Все пак, може да се окаже нещо друго. Случва се често да се поставят неправилни диагнози. След като са му извадили всички зъби, него явно го боли, ще се затворят дупките във венеца и ще се успокои.
На Дуся й извадиха всички зъби с изключение на двата горни кучешки, казаха, че не можело да се спасят. Свикна с това, сега й давам само смачкан на пюре пауч, а от сухата - такава с малки гранулки.  Предишният ми котарак, като му махнаха зъбите, ядеше пастетчета. Домашна котка може да живее и без зъби.
Стискаме палци и лапички за Томас, и дано да се окаже нещо по-безобидно.
Виж целия пост
# 146
Glikoza, а защо ги извадиха?
Днес Томас отново е на морфин. Сложиха му подкожно физиологичен разтвор, защото лекарствата товарят бъбреците.
Имаме орални обезболяващи и антибиотик - направо ме е страх как ще му ги дам утре.
Опитах се да направя промивка със сребърна вода  - много ми е трудно да действам в устата. Страх ме е, че го боли.
Неизвестността ни ужасява. Толкова ми е мъчно за моето коте. Broken HeartCry Как за един ден нещата се обърнаха.
Виж целия пост
# 147
Иланг!! Fearful Как така, бе, човек?! От едно течене на лиги на какво състояние го обърнаха...! Направо съм в потрес! Защо всички долни зъби му извадиха?? Нали беше само един болен зъб?? Има нещо сгрешено тука....

Ти сигурна ли си за тази диагноза? И какво лечение предлагат всъщност на поставената диагноза??

Взимай снимката и отивай за второ мнение! Нещо не ми вдъхва доверие на мен нито диагнозата, нито лечението...

Думата "най-вероятно" за мен е по-скоро "нямам идея", но за нещо трябва да ти вземем парите все пак, така че давай да махаме зъби. Що не ти казаха преди да махнат зъбите, че е невъзможно да се вземе материал за биопсия?!?

Стискаме палци и лапи и ние, Томас утре да се почувства по-добре! Обаче никакво "разрешение" на проблема не са ти дали. Това не ми харесва... И на мен никакво разрешение на проблемите ни не ми предложиха. За мен тая клиника не става... Не им се мисли, като че ли, на ветовете там...

За Пловдив, имало добри отзиви за д-р Лалев и д-р Шишков. Виж им координатите, ти поне си в Пловдив, можеш да отскочиш със снимките за мнения. И търси някой да ти даде разрешение, а не предположение за диагноза. Диагноза не се постига чрез предположения, ами чрез диагностициране. Не вярвай на думи без доказателства.
Виж целия пост
# 148
Когато го оставихме за вадене не зъб са го упоили и са разгледали и останалите зъби добре. Преди да започне интервенцията ми се обади д-р Стоянова и каза, че е направила рентген и костта изглежда с променена структура. Описа ми разни ракови образувания, но аз бях в ступор и не можех да разбирам адекватно. В крайна сметка я попитах какво предлага.
Обясни ми, че по принцип може да се вземе кост и да се изпрати за хистология, но в такива случаи не винаги е възможно, защото това води до допълнителен травматизъм.
Дори и да го диагностицираме - лечение в бг нямало. Следвало да се отстрани цялата долна челюст, след това химио и лъчетерапия. Което удължавало малко живота на котето.
След като започнали установили, че костта и от другата страна е с подобна структура. Махнаха всички долни зъби с изключение на кучешките.
Със сигурност имаше болка при хранене преди това. Отстраняването на зъбите се прави, защото възпалителните процеси в тях и натиска водели до неконтролируемо делене на карцинома, проблеми при храненето.
Каза, че е почистила до здрава кост, но костта е била много фина и е преценила, че не е добре да взима от нея.
Каза, че трябва да дадем шанс на Томас и да не го отписваме. Според нея до две седмици ще се възстанови след премахването на зъбите. А после - не е ясно. Контролни прегледи често и да го следим - за проблеми при дишането, образувания и т.н.
Според мен е сигурна, че е рак, но не го казва директно. Но ако е - ракът в устната кухина при котки бил много агресивен.

Споделих и преди, че на тази лекарка имам доверие. А пък и в конкретния момент не бях много адекватна.
Дойде ми като гръм от ясно небе.

Сега мисля как да му удължим живота и да му спестим страдание. За гадното решение, което ще ми предстои - направо съм се подула от рев тази вечер. Знам, че трябва да се стегна, разстройвам и децата, и кучето дори.
Но аз съм такъв тип човек, трудно губя, трудно се предавам, драпам. И когато изгубя се сривам.
Самоназначих си промивки със сребърна вода.
Четох за канабиса при котките. Ще попрочета още малко, но знам, че трябва да се фокусирам върху Томас. А аз го оплаках докато е жив.
Виж целия пост
# 149
Недей, бе човек! Не се съгласявай само с едно мнение! Какво значи "с променена структура"? Какво значи "агресивен"? Fearful И пак не разбрах - какво им е имало на зъбите, че са извадени? За какви възпалителни процеси иде реч?
Тая Стоянова зъболекар ли е, каква е?
Според мен те заблуждава с диагностиката. Издрънкала ти е един куп противоречиви неща - нищо ясно. Не можело диагностика, ама и за какво, при положение, че нямало лечение... Дрън-дрън, според мен, но ти си знаеш...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия