Къща на плажа под наем за цяло лято - плюсове и минуси?

  • 6 018
  • 26
Здравейте,
Моят случай касае конкретно Гърция, но ще се радвам да прочета всякакъв споделен опит. Семейството ни има шанс да наеме къща на плажа за периода май - ноември. Тъй като имаме и други планове и ангажименти, можем да прекараме там приблизително 1/2 от целия този период, като през останалото време ще отстъпим къщата за ползване на свекър ми и двамата му синове от друга връзка. Съответно ще си разделим и финансите. Двете семейства няма да се засичаме по едно и също време, тъй като къщата е еднофамилна.
Това, което ме интересува е какви според вас са плюсовете и минусите на подобен тип ваканция, ако приемем, че сте доволни от цената, местоположението и условията в къщата. Ние сме с 2 деца (голямото е на 6 в момента, а малкото ще стане на 2 през лятото).

Аз горе-долу така ги виждам нещата:
Плюсове:
- Смятам, че с децата ще се чувстваме по-комфортно в къща, отколкото навряни 4-мата в хотелска стая. Отделно към момента те имат различен режим (малкото спи на обяд, голямото вече рядко, малкото става рано сутрин, голямото спи по-докъсно и т.н.), съответно няма да си пречат.
- Няма да зависим от хотелски режим - да се съобразяваме с часове за храна и др., което малко ни натоварва, когато сме на почивка с децата.
- Ще си имаме лично пространство. Децата със сигурност ще намерят приятелчета на плажа, в градчето или по съседните къщи, ние също сме доста контактни така че няма да бъдем "отшелници".
- Ще имаме възможност да прекараме дълга ваканция на морето, каквато не знам кога пак бихме имали възможност да повторим, тъй като въпреки че съпругът ми има възможност да работи от разстояние, аз нямам, а в момента съм в майчинство, което приключва през ноември.

Минуси:
- Няма басейн, но пък реално сме на плажа.
- Отсъстват някои от удобствата на хотела - ежедневно почистване, осигурена храна и т.н., но аз смятам да се уговоря за периодична хигиенна поддръжка, а готвенето не ни е проблем, тъй като и двамата с мъжа ми обичаме да го правим, отделно предпочитаме децата да ядат домашна храна, без да изпадаме във фанатизъм (тоест, можем и да си поръчваме, да ядем навън и т.н.).

Защо къща на едно място запо-дълъг период вместо няколко по-къси почивки на различни дестинации: По-малко логистика и най-вече - по-лесно да го съгласувам с ММ. Това последното е дълга тема, но вкратце той на теория би се съгласил на няколко по-кратки почивки на различни места, но на практика трудно би го реализирал, понеже си е малко повече работохолик, а и не обича пътуванията особено много, морето пък хич. А къщата беше негова идея, сам я предложи, така че мисля, че за всички ни вариантът е идеален: той ще може да си работи когато се налага на спокойствие, ние с децата ще си щуреем по плажа и така.

Но дали виждам нещата твърде идилично? Вие какво мислите? Някой има ли подобен опит и може ли да сподели предимства и подводни камъни; неща, за които трябва да се внимава? Съзнавам, че както съм го написала сигурно изглежда перфектният план, но понеже е немалка инвестиция, искам да го огледам от всички страни.

Благодаря, че ми изчетохте писанията. Simple Smile
Виж целия пост
# 1
Аз минуси не виждам. Имате колебания ли?
Виж целия пост
# 2
Ами както казах, начинанието не е евтино, изисква и доста планиране, а пък ние нямаме опит с подобен вид почивка, затова ми се ще да питам има ли тук нещо, което аз не виждам, има ли нещо, което трябва да съобразя или пък нещо ме е точно така както го виждам. С тази мотивация пуснах темата. Simple Smile
Виж целия пост
# 3
Видяли ли сте имота? Единствено от там може да изкочи нещо. Иначе, не е евтино със сигурност. Не само наема, а и останалите разходи. Важното е да има пари, време и слънце! С малките това е най-удачния избор според мен.
Трябва да си видите договора дали са включени режийните, какви са неустойките и т.н.
Познати и приятели от години наемат къщи за сезона. На ротационен принцип са с роднини и всички са много доволни.
Това е за хора, които разполагат с времето си. Щом имате тази опция - възползвайте се!
Виж целия пост
# 4
Голям минус според мен е, че става дума за голям период, съответно ще дадете голяма неустойка, ако по някаква причина се откажете - лошо време, служебни ангажименти, здравословни проблеми и т.н. Хора сме, всичко се случва.
Добре си изпипайте договора, но се съмнявам да се съгласят на символична сума, все пак става дума за целия им сезон. Обмислете варианта да разделите на 2 договора, един на ваше име и един на името на свекър ти.

Ние правим нещо подобно, но на нашето море, наемаме 2 апартамента на 2 различни места и ходим три пъти за по 10-14 дни, м/у тях се връщаме в София за 10-тина за разни срещи на мъжа ми. Но цените са нормални, квартирите на много добра локация и дори да не успеем да идем на всички или на някоя, винаги можем да намерим хора на наше място.
Другият плюс е, че на всяко ходене са изчистени основно, а текущото поддръжане е много по-лесно в сравнение с къща.
Скрит текст:
Външното пространство е важно, но аз съм много страхлива и на двор ми е неспокойно, че ще дойде някое куче от съседите Flushed затова задължително взимаме имот с тераса, единият е потънал в зеленина, а другият е над морето с огромна веранда с навес, люлка и т.н.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 5
Ние сме ходили на една квартира на нашето море, и на едно бунгало, пак на нашето море. Сами сме си чистили, пазарували и готвили. Е няма такава почивка - толкова по-добре е от нещо организирано и преогранизирано!
Вашето ми се вижда идилично, прекрасно и направо мечта. Ще ви остане спомен за дълги години, понеже, като ти свърши майчинството, ще си мислите с носталгия за "онова лято".
Даже ако е лошо времето, пак е супер.
Интернет сигурно има?
Само вижте как са със здравните услуги: къде можете да намерите лекар, че с деца на море това е на първо място.
Дано го реализирате и добре да си изкарате!
Виж целия пост
# 6
От Сърбия за десет дни на море в Гърция се плаща около 20лв. на човек в агенция, здравни осигуровки. Не знам дали е за дните в които се стой или е за месец, но на познати им се наложило да заведат дете на лекар и с бележката от тази осигуровка прегледите им били безплатни.
Виж целия пост
# 7
Ами ние направо си я купихме къщата...
Виж целия пост
# 8
Няма минуси да живееш лятото на брега на морето Simple Smile Дори тук във Варна Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Благодаря много. Доста полезни неща сте споделили.
Къщата досега не сме я виждали още на живо, но това може лесно да се уреди. Ние живеем близо до границата и не е проблем да отскочим. Определено след споделеното притеснение за влизане на кучета ще обърна внимание на двора и оградата (която засега поне от снимките изглежда ОК).
Здравни застраховки със сигурност ще си направим, както и ще проучим много детайлно въпроса със здравната помощ. Аз съм страхотен параноик на тази тема, отделно преди 3 г. ММ се разболя точно на морето в Гърция и имаме известен негативен опит.

Ами ние направо си я купихме къщата...

В Гърция ли? И ние обмисляме подобна стъпка, даже преди известно време пуснах и такава тема в съответния раздел. Ще се радвам да споделите опит.
Виж целия пост
# 10
При нас оградата отпред е ок. Има доста бездомни кучета по селата. И котки. В градчето има лекар и аптеки. Всъщност миналата година само нашето куче беше малко зле - с разстройство.
Виж целия пост
# 11
Ако имам такава възможност - няколко месеца в къща на брега на морето, бих се възползвала без да мисля за евентуалите минуси, т.е. след внимателно обмисляне, ако не ги виждам на първо четене - не бих ги търсила. Малко смелост е полезна понякога.
Виж целия пост
# 12
Абсолютно, освен черната завист към теб, друг минус не виждам. 😂😂😂 Прекрасна идея за почивка, дай Боже всекиму.
Виж целия пост
# 13
Единствено здравни застраховки, но вие сте го предвидили вече.
Друго, за което се сещам е климатици и сянка на плажа дали има чадъри или собствени ще си носите.
Разни забавления за деца на двора може да помислите дали има и какво вие може да си носите.
Всичко друго е чудесно !
За басейн може да купите по малък за децата, ако държите.
Виж целия пост
# 14
Перфектно Heart Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия