COVID-19 - Предпазване - маски, дезинфектанти и други

  • 172 497
  • 3 135
Ковид- 19 вече официално е и у нас. Необходима е превенция. Както  днес беше обявено, предпазването е отговорност на всеки един от нас. Темата за ковид-19 https://www.bg-mamma.com/?topic=1174414 стана доста претоварена и в нея се загуби важната информация за предпазните маски.
Моля тук да дискутираме всичко, свързано с превенцията :
предпазни маски -  видове , степен на предпазване, цени,  начини на ушиване на домашни маски, модели, кройки, материи, от колко пласта да са, както и всички други въпроси, свързани с маските, дезинфектантите;
дезинфектанти - степен на защита, цени, къде се намират, как и какво да дезинфекцираме;
сапуни - начини на правилно измиване на ръцете;
други видове превенция и средства

Съветите са:
Да не си пипаме лицето - главно очите, устата, носът, да ползваме ръкавици, които после да изхвърляме с затворен плик и да се измиваме щателно. Да натискаме дръжки, бутони и др. с кокалчето на пръста, да си измиваме косата всяка вечер, защото е развъдник на вируси, да изпираме дрехите всяка вечер, да стоим поне 1,5  метра отстояние от другите, да не посещаваме места със струпване на хора без належаща причина и още много други съвети.


Моля който може да помогне да включим тук постовете с важна информация от другата тема.
Моля,  споделяйте само информация за предпазни средства и начини на предпазване.

Клип, в който китайска лекарка показва ( на 6та мин.) как е правилно да се измиват ръцете със сапун, с цел дезинфекция. Начинът е различен, моля изгледайте го. Клипът има субтитри и може да се включи превод на български. Лекарката обяснява и други начини за дезинфекция - на дрехи и т.н.Днес съобщиха, че интендатското предприятие в Калофер започва да шие маски. Капацитетът е 3 млн. за месец, което е крайно недостатъчно. Докато ги чакаме, можем да си направим и сами маски. По-добре е с такива, отколкото без нищо. Съобщиха, че нетъканият текстил е подходяща материя.

И още нещо. Разбра се, че голяма част от заразените са приносители, без да имат симптоми. Затова е важно всички да носят маска, защото много хора дори не знаят, че пръскат зараза.
Освен това, маската все пак предпазва, независимо от многото твърдения, че не предпазва здравия човек
Ето сайтове за изпитвания на маски и кой модел, колко предпазва.

https://fastlifehacks.com/n95-vs-ffp/ - сравнение между видовете маски -  N95, FFP2, FFP3.

Тестове за ефикасността на видове маски:
https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_E … nfluenza_Pandemic
https://www.hse.gov.uk/research/rrpdf/rr619.pdf

https://smartairfilters.com/en/blog/coronavirus-pollution-masks- … 95-surgical-mask/
Предпазват ли японските маски Pitta  - https://smartairfilters.com/en/blog/pitta-masks-protect-capture- … irus-virus/?rel=1
Цитат
Пита маската улавя изумителните 0% от 0,3-микронни частици и само 64% ​​от по-големите 2,5-микронни частици. Може би резултатът е вълна? Отделни тестове от AQ Blue откриха подобни резултати .

Този резултат силно подсказва, че маската на Пита върши много лоша работа по улавяне на 0,1 микронови частици, като коронавирусните частици. Междувременно 3М маските улавяха над 90% от 0,3 микрона частици.

Mаски, сертификати и дезинфекция:
Скрит текст:
Ще опитам да систематизирам за маските, сертификатите и дезинфекцията им. Поне това, което аз научих.


Маските биват 3 типа - медицински, лични предпазни средства и хигиенни.

1. Медицински маски - този вид изискват сертификат и регистрация като медицинско изделие от Агенция по лекарствата. Обозначават се от производителя като такива и се дава достъп до сертификата и разрешението. Те подлежат на най-строг контрол.

2. ЛПС - тези маски трябва да имат сертификат от ноторизиран орган, посочен в този списък:  https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/nando/index.cfm?fuse … amp;dir_id=155501
Те могат да бъдат за еднократна и за многократна употреба. При маските за многократнатна употреба има сменяем филтър, който не трябва да се пере.  Тук трябва да се внимава и за кройката на маската и дали филтърът също прилепва добре към лицето. Към този вид ЛПС за многократна употреба спадат и т.нар. респиратори със сменяем филтър.
Тези маски могат да бъдат със или без клапан за издишане на въздуха. Тези маски, които имат клапан, могат да бъдат носени само от гарантирано здрави хора, защото издишаният въздух излиза през клапана.

На потребителя следва да се предостави сертификат и декларация от производител, които могат да бъдат и с линк, към сайта където са публикувани.
Сертификатът се обозначава така - CE. Трябва да съответстват  на Регламент (ЕС) 2016/425 относно ЛПС и подлежат на контрол от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Подробна информация за тях е предоставена на сайта на Агенцията:
https://www.damtn.government.bg/vazhno-saobsthenie-informacziya- … -nadzor-ot-damtn/
Обикновено това са маски от типа FFP1, FFP2. FFP3. Маските FFP2 ( европейска сигнатура) = N95 ( американска сигнатура) = KN95 ( китайска сигнатура)

3. Хигиенни маски - не се изисква сертификат за тях и не подлежат на контрола, предвиден за медицинските и за ЛПС. Обикновено това са маски от типа, които наричаме санитарни, хирургически.
С една забележка, че и "санитарните маски"  също могат да бъдат да бъдат сертифицирани + декларация от потребител и е добре да се търсят такива.

Трябва да се внимава какъв продукт ни предлагат. Велосипедните маски и тинейджърските маски, които като модели имитират ЛПС,  като материи не  отговарят и не осигуряват съществена защита.


Ето пример за заблуждаващо описание:
Аптека Субра предлага маски, обявени като 'медицински", но без посочване на сертификат, декларация от производител и разрешение за медицинско изделие. Дори не е ясно кой е производителя, от каква материя са маските. От всичко в обявата става ясно, че това са маски от типа - хигиенни, но предлагани като медицински.
https://subra.bg/covid-19-bg/predpazni-sredstva/maska-medicinska … lastik-x-100.html

Изводът: Винаги питайте търговеца за номер на сертификат и декларация за съответствие от производител. Много внимавайте с рекламите и описанията на маските. В повечето случаи търговците въобще не са наясно с тези изисквания и продават всичко, което им е попаднало, а цените не са определящи за качеството.

----------------------

Относно дезинфекция на маските:
Тук маските се делят на такива, които могат да се дезинфекцират и перат ( обикновено това са маските от памучен плат, респираторите от гума) и такива, които са предназначени за еднократна употреба - повечето маски, предлагани на пазара и филтрите за тях.
Те по правило не трябва да се перат и дезинфекцират, защото това уврежда филтъра и нетъкания текстил.

Поради недостига на маски в световен мащаб, има вече някои проведени изпитвания за филтриращите тъкани на маските от типа ЛПС, За някои от тях вече писахме в темата.
За удобство, слагам тук линковете, касаещи дезинфекция на мскоте, които вече са пускани в темата. Тъй като има разлики в в съветите за дезинфекция, лично аз предпочитам да се доверя на изводите в първия линк, защото са от проведени лабораторни изследвания. За останалите няма такива данни за изследвания.

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/ppe-strategy/decon … -respirators.html - Лабораторни изпитвания на ЛПС, публикувани от Центъра за превенция и контрол на заразите на САЩ
Там изрично се посочва, че следните методи не се препоръчват, защото увреждат филтъра:
Цитат
Автоклавиране, суха топлина, изопропилов алкохол, сапун, сухо микровълново облъчване и избелване
 Може да се ползва автоклавиране на пара. Вижте конкретните изследвания и резултати, защото са различни за различните видове филтри и маски.
Това много затруднява дезинфекцията в домашни условия и в лекарските кабинети.
Именно това ме накара да мисля, че най-добрия начин за дезинфекция, е да се ползват последователно няколко маски  - 9 - 10 бр., с номериране, за да не се объркат и да се оставят максимално дълго време - за няколко дни, колкото е обявено за пластмасите, за да измрат вирусите, ако има такива по маската.

https://consteril.com/covid-19-pandemic-disinfection-and-sterili … asks-for-viruses/

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/COVID-1 … sks-community.pdf

https://www.obekti.bg/medicina/covid-19-protokoli-pri-izlizane-p … ywsExlFiKUxQlZjck

Клипове за направа на различни модели домашни маски:Цитат
Указания за размерите:
Квадратно парче гъсто тъкан памучен плат, с размер около 55 - 60 см.
След сгъването, да се получи парче с ширина около 7,5см и дължина около 20 -23 см.  При това положение приблизително 2х10 см ще се застъпят.
Може да се направи и от по-малко, правоъгълно парче памучен плат, но поне едната дължина да е с размери 55 - 60 см. - сгъването ще е на по-малко пластове.

Кройки за маска с различни размери - за малко и по-голямо дете, жена, мъж. За принтиране:
https://www.craftpassion.com/wp-content/uploads/2013/08/face-mask-pattern-1.pdf
Указания за изработване със снимки:
https://www.craftpassion.com/face-mask-sewing-pattern/
Виж целия пост
# 1
По тази точка:" дезинфектанти - степен на защита, цени, къде се намират, как и какво да дезинфекцираме;" :

 На 6 март в Ремедиум кв. Иван Вазов, София имаше дезинфектанти.
В Благоевград също са намерени вчера, но не зная в коя аптека.

Доколкото разбрах се получават нови доставки. Бързо свършват. Трябва да се проверява периодично.
Виж целия пост
# 2
Полезен линк на wiki how, в който е показано как можете да си направите домашен дезинфектант.
https://www.google.com/amp/s/m.wikihow.com/Make-Hand-Sanitizer%3famp=1

Основните съставки са: спирт, алое вера гел, етерично масло. Останалото може да се прочете в линка.
Виж целия пост
# 3
Няма да купувам никакви дезинфектанти в повече от това, което съм ползвала до момента. Няма и да правя нещо повече от това, което правя в момента. Мия се по-често и пазя по-висока хигиена заради дългогодишно заболяване и не смятам, че е нужно повече. Ще си стоя повече у дома и ще отбягвам да се мотая по улиците, без да имам съществена причина. Когато излизам, нося маска през грипните сезони. Сега ще се налага да нося и през останалото време докато трае заразата. Специални очила няма да купувам, нито да слагам. Ще си нося слънчевите още малко като се затопли. У дома също няма да правя нищо кой знае колко по-различно. Изострено внимание, но нищо повече. Дезинфекцията не е панацея срещу заразяване.

Смятам, че има почти 80% вероятност да го изкарам, въпреки всичко. Мисля, че вирусът е вече из цялата страна и то не от днес и е въпрос на време....Имам изготвен личен план какво да предприема, ако се почувствам зле и установя, че нещо вирусно се задава на хоризонта. Оттам нататък бог на помощ. Голяма част от това, което се случва със заразените, вече съм го преживяла. Щом съм се справила, значи пак трябва да успея. Тревожа се повече за близките ми. От мъжки пол. Те са в по-голяма опасност и са всеки ден навън
Виж целия пост
# 4
А за дезинфекция на повърхности какво се препоръчва?
Не става дума да се измие под с белина, а за почистване на дървени мебели, врати и т.н.
Виж целия пост
# 5
Нямам намерение да се паникьосвам или да изпадам в истерия. Ще се постарая да наложа и това и във семейството. Нямам намерение да правя нещо по-специално. Спазвам си хигиената както до сега. Мисля да избягвам доколкото е възможно ходенето на места с масово присъствие на хора. Нямам намерение да се запасявам с хранителни продукти.
Пътуването в градския транспорт е неизбежно, трябва да се ходи на работа. ръкавици няма да слагам. За маска се замислям дали да слагам, до сега не съм носил.
Надявам се бързо да отшуми епидемията и да няма сериозни случаи.
Виж целия пост
# 6
Аз също отказвам да се паникьосвам. Имам няколко маски, ако се наложи да ходя на място с много хора, ще сложа една. Мием си ръцете редовно, не се бутаме зорлем в тълпите, вкъщи чистя както обикновено. Как пък не съм тръгнала да облизвам цялата къща със спирт.
Виж целия пост
# 7
Вие използвате ли антибактериални гелове и ако да какви ? Аз да ето този:


Аз използвам дезинфекциращ гел на Хайтман.Също така на същата марка дезинфектант за пране,както и спрей за дезинфекция на различни повърхности.

Виж целия пост
# 8


Това върши ли работа? 60C aлкохол.
Виж целия пост
# 9
Как се разпространява COVID-19?

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек при кашляне и кихане и чрез докосване до заразени повърхности. COVID-19 може да оцелее върху повърхности в продължение на няколко часа, но обикновените дезинфектанти могат да го убият.

Как да избегнем риска от инфекция?

Ето 2 предпазни мерки, които вие и вашето семейство може да предприемете, за да избегнете заразяване:

Мийте ръцете си често, като използвате сапун и вода или гел за ръце на алкохолна основа
Избягвайте близък контакт с хора, които имат симптоми на настинка и грип.

Трябва ли да нося медицинска маска?

Използването на медицинска маска се препоръчва, ако имате респираторни симптоми (кашлица или кихане), за да предпазите околните. Ако нямате симптоми, няма нужда да носите маска.

Ако се носи маска, тя трябва да се постави правилно, за да се гарантира нейната ефективност и за да се избегне рискът от предаване на вируса.

Само носенето на маска не е достатъчно за спирането на инфекцията. То трябва да се съчетава с често миене на ръцете, покриване на лицето при кихане и кашляне и избягване на близък контакт с всеки, който има симптоми на настика или грип (кашляне, кихане, висока температура).

Отидете на лекар, ако имате висока температура, кашляте или изпитвате затруднения в дишането.

Засяга ли COVID-19 децата?

Вирусът е нов и все още не знаем достатъчно по какъв начин засяга децата или бременните жени. Знаем, че е възможно хора от всички възрасти да се заразят с вируса, но досега има относително малко случаи на COVID-19 сред деца. Вирусът може да доведе до фатален изход в редки случаи, досега основно сред възрастни хора с налични здравословни проблеми.

Какво да направя, ако детето ми има симптоми на COVID-19?

Потърсете медицинска грижа, но помнете, че в момента в Северното полукълбо е сезонът на грипа, а симптомите на COVID-19, като кашлица или висока температура, могат да са много сходни на тези на грипа или настинката, които са далеч по-често срещани.

Продължавайте да спазвате добра хигиена с редовно миене на ръцете и се уверете, че следвате имунизационния календар на детето, за да бъде предпазено от други вируси и бактерии, които причиняват заболявания.

Както и при останалите респираторни инфекции като грипа, потърсете лекар навреме, ако вие или вашето дете има симптоми, и избягвайте публични места (офиси, училища, обществен транспорт), за да предотвратите разпространението сред други хора.

Могат ли бременните жени да предадат коронавируса на неродените деца?

На този етап няма достатъчно данни, за да се определи дали вирусът се предава от майката на бебето по време на бременността, както и потенциалното влияние, което това може да окаже на бебето. Това се проучва в момента. Бременните жени трябва да продължат да вземат подходящите превантивни мерки, за да се предпазят от вируса, и да потърсят рано медицинска помощ, ако имат симптоми (висока температура, кашлица или затруднено дишане).

Безопасно ли е майката да кърми, ако е заразена с коронавируса?

Всички майки в засегнатите райони и районите в риск, които имат висока температура, кашлица или изпитват затруднения в дишането, трябва да потърсят навременна медицинска помощ и да следват инструкциите на лекаря.

Като се вземат предвид ползите от кърменето и незначителната роля на кърмата при предаването на други респираторни вируси, майката може да продължи да кърми, докато следва всички необходими предпазни мерки.

За майките със симптоми, които се чувстват достатъчно добре, за да кърмят, това включва носене на маска в близост до детето (включително и по време на хранене), миене на ръцете преди и след контакт с детето и почистване/дезинфекция на замърсени повърхности. Това трябва да се прави и при всички случаи, когато някой с потвърдено или подозирано наличие на COVID-19 взаимодейства с други хора, включително деца.

Ако майката е твърде болна, може да изцеди кърма и да я дава на детето от чиста чаша и/или лъжица, като това се прави, следвайки съответните предпазни мерки.


Тези и други полезни съвети – на сайта на УНИЦЕФ.

ПП И един съвет от мен –без паника и не забравяйте да си носете хавлия. Simple Smile
Виж целия пост
# 10
Как да си направим сами дезинфектант:

Цитат
Да кажем гониш 70% спирт, който трепе всичко за 30 секунди, тогава 3 части 95% спирт + 1 част алое + няколко капки вит. Е + масло от чаено дърво + лавандула. Не разбирам от етерични масла, знам че чаеното дърво е антибактериално, лавандулата - предполагам успокояващо (както за кожата, така и за психиката. При всички положения може без тях. Идеята е спирт, ама да не изсушава прекалено кожата на ръцете.

И тук, тук, тук, тук...

П. П. Накратко:
50 мл етилов спирт (над 90% концентрация)
50 мл гел от алое вера или глицерин
8-10 капки етерично масло по ваш избор
Виж целия пост
# 11
Имам два въпроса - от години чистя с Фрош , уж по био. Дали е подходящ за дезинфекция сега, или да ми препоръчате някакъв друг препарат за под и баня.
И втория - когато се сипва спирт за дезинфекция, той да се разрежда ли?  Четох че над 70% трябва да е, но някъде пишеше, че чистия капсулирала вируса, какво е последното становище ?

Благодаря за полезната тема!
Виж целия пост
# 12
Диорела, ти нетъкан текстил ли си поръча?
Първо се изпира нали?
После на три пласта ли се слага?

Ели, и аз чистя с Фрош по принцип, но сега започнах с белина без хлор. Тя водороден пероксид, но така и не разбрах ефикасна ли е.

За спирта около 70-75% е най-добре.
Тоест тозо от 90% е добре да се разреди.
Виж целия пост
# 13
Благодарности за темата.

Добре де, а чист спирт купен от аптеката не върши ли отлична работа? Това са 95% и мори вируса на 100% И с него да се почистват само телефон, дръжки, повърхности и пр. А ръцете се измиват обилно със сапун и вода (минимум 20 секунди). Защото не е хубаво да се прекалява със спирта.
Това мисля е достатъчно относно домашна/служебна дезинфекция.

Ето ви един примерен сценарий.

Прибира се човек вкъщи.
Събува се, съблича си дрехите и веднага в банята да си измие ръцете. Като отваря банята с лакът или опакото. Измива се хубаво, след това със спирта почиства всичко до което се е докосвал (телефон, портмоне, ключ и пр. неща което носи отвън, по-скоро неща, които ще се пипат и впоследствие).
И това е.
Виж целия пост
# 14
Според мен най-добре е у дома да се чисти с белина, а спиртът да е за дръжки, ключове и копчета
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия