Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Португалия - 3

  • 3 124
  • 43
# 30
Статуята на Христос, хем ще се разходите с корабче и ще имате страхотна гледка.
Виж целия пост
# 31
1 нощувка в Синтра ти е достатъчна, другите 3 си ги остави за Лисабон.
Дори не знам за какво искаш да спиш там, всяко местене е път и загуба на време, но добре щом искаш така пробвай с 1 ден.

Недей да ходиш на трети места, извън Лисабон щом си за 4 дни общо.

Аз също се глася за това лято, не съм ходил от почти 2 години и ми домъчня.
Виж целия пост
# 32
1 нощувка в Синтра ти е достатъчна, другите 3 си ги остави за Лисабон.
Дори не знам за какво искаш да спиш там, всяко местене е път и загуба на време, но добре щом искаш така пробвай с 1 ден.

Недей да ходиш на трети места, извън Лисабон щом си за 4 дни общо.

Аз също се глася за това лято, не съм ходил от почти 2 години и ми домъчня.

Искаше ми се да са повече дни, обаче детето е на училище и не мога да го освободя за много дни... Та ще гледам да се поместим в 5 дни общо... За Синтра си мисля да спим там, за да не вземаме дневни екскурзии до замъците, а сами да си ги обиколим. Само не знам ако оставя Синтра за последните дни, дали ще мога лесно с влака от Синтра да стигна до летището на Лисабон? Самолета ни е в 17:00, трябва да проверя каква връзка има и колко време ще отнеме предвижването до летището. Някой правил ли е подобен преход от Синтра до летището?
Виж целия пост
# 33
Със сигурност ще можете.
Летището е  реално в града и се стига бързо, Лисабон не е град с голям трафик.
Влаковете не ги знам на колко време са, но дори да са на час, имаш страшно много време до 17 часа.

Примерно около 2 часа общо в най-лошия  случай ще загубиш  от Синтра до летището.
Как ми се пие португалско винце..
Виж целия пост
# 34
Лесно ще стигнете, влакът от Синтра спира на Россио( последна спирка) и от там се взема метрото за летището.
Виж целия пост
# 35
I.   Обща информация
Кварталите в Лисабон – всички са близко (пешеходно) разположени до хотела ви, ако е при гара Росио:
•   Байро-Алто – малки улици с хубави ресторанти, огромни денивелации (както в цял Лисабон), много приятни капанчета. За да преодолеете безболезнено денивелациите до този квартал „дърпат“ редица ретро трамвай, безплатен билет до които дава Лисабон кард. Повече за нея по-долу в инфото.
•   Шиядо – модната точка в Лисабон, съседен на Байро Алто в посока центъра.
•   Байша- именно в този квартал ще ви изведе елеваторът санта Жуста за който ще стане въпрос по-надолу. Лисабон от птичи поглед с чудесна гледка към замъка сейнт Джордж в съседния квартал Алфама (съсден на Шиядо)
•   Алфама - когато се спускате по Авенида Либердаде, стигнете до морето и завийте наляво, за да влезете в най-древния и фотогеничен квартал на Лисабон. Купете си билети за открития замък Свети Джорджи и вижте отново Лисабон отвисоко.
•   Белем – нейзбежно да не се разходите до там, с трамвай 15 за няколко (7-8) спирки. Забележителностите са кулата Белем, манастирът Йеронимус и Монуменът на откривателите. Не бива да ги пропускате.

1. Транспорт и метро в Лисабон

Транспортът в Лисабон е изключително добре уреден и лесен за ориентиране. Има 4 линии на метрото (към 2016 г.), които нямат номера, и се именоват по цветове - червена (линията от/до летището, която се пресича с всяка от другите три линии), жълта, синя и зелена. Всяка от последните три линии се пресича поне по веднъж с една от другите. Синята и зелената линия правят кръстоска на Байша-Шиядо в центъра. Всяка от синята, зелената и жълтата линия имат спирки на различни точки на пристанището, откъдето може да вземете воден транспорт до Алмада (да речем за Кристо рей - статуята на Христос). Пътуването с водния транспорт до отсрещния бряг трае 10-20 минути, като цената е от 1,50 евро нагоре (2016 г.), зависи откъде и докъде хващате водния "рейс" .
 
Цената на билет за еднопосочно пътуване в метро е 1,40 евро, за двупосочно - 2,80.Ако не ползвате Лисабон карт най-изгодно излиза пластика за цял ден на цена от 6 евро, която важи за цялата градска мрежа, трамвай 28, Санта Жуста елеватор и всички теснолинейки/фуникуляри/трамваи, които ви дърпат по хълмовете из Лисабон или ви свалят надолу. Пластиката не бива да се хвърля, а се зарежда при всяко следващо пътуване, като по този начин пестите 0,50 цента, цената на пластиката, тъй като дори билетът за еднократно пътуване се издава на такава пластика (карта). Ние ползвахме Лисабон карт за 3 дни и сме много доволни, но затова по-нататък.
 
Влаковете в Лисабон са модерни, точни и се взимат от гара Росио, на центъра. Добре е да се знае, че ако нямате предварително билет за влака в Синтра (или Лисабон карт), е възможно да чакате на голяма опашка, а влаковете до Синтра са през половин час (въпреки че на таблото в нашия случай пишеше, че са през 1 час, отдавам го на факта, че беше националния празник на Португалия). Пестенето на време е важно, ще разберете защо, когато стигна до темата за Синтра и дворците.
 
2.Лисабон карт - за или против, детс дъ куесчън
Има опции за едно-, дву- или тридневен пас. Лично аз препоръчвам 3-дневния (39 евро), нашите сметки показаха, че го избихме отвсякъде, въпреки че нямахме време за музеи в Лисабон. С Лисабон карт е напълно безплатен транспорта, метро, рейсове, трамваи и фуникуляри, влак до Синтра, а вероятно и влакове до други близки градчета, повече инфо на http://www.lisboacard.org/. Важно е да се спомене следното - в Синтра има отстъпки от по някое и друго евро за дворците, като националния дворец на Синтра е безплатен, а в Лисабон са безплатни:
 Санта Жуста елеватор, който буквално те качва в друг квартал!

Как да стигнем до: Торре де белем – с трамвай 15 от центъра:, като до него е и  Йеронимус манастир, в съседство до Белем.  (цената им без лисабон кард е съответно по 6 и 10 евро или общ комбиниран билет - 12 евро-2016 г.), а са Санта Жуста - ок. 6 евро или безплатно с денвна карта за метро или лисабон кард; изкачване в монумента на откривателите е с отстъпка от по евро и петдесет с лисабон кард. Подобна отстъпка има и в океанариума, замъка Сейнт Джордж и пр. За Белем (кулата, манастира и монумента) си отделете един цял ден.

В крайна сметка, препоръчвам да се обмисли добре какво ще се правите през тези няколко дни, къде ще се ходи и какво ще се гледа, преди да се потрошат, примерно, 2х39 евро (за лисабон кард), за да не сте с остатъчно чувство на напразно похарчени пари, защото е напълно възможно и да изкарате добре и с целодневните карти за метро. В Алмада (статуята на Христос) обаче, Лисабон кард не важи и не ползва отстъпки за нищо, вкл. и за водния транспорт до там.

3. Фадо вечер
Сигурно някоя вечер е ви се поиска да чуете местната музика Фадо и да изпите бутилка зелено вино. Всъшност, така там се нарича младото видно. Две думи и за ресторанта с Фадо в Алфама (по-долу има линк с контакти на заведението)

Oще два месеца преди пътуването бях направил резервация за тази първа вечер в заведение в Алфама с фадо музика.

Историята е твърде интересна: последния ден в офиса, принтирайки всички карти (метро, кратки разходки и пр.), забравям да принтирам точно картата с упътване от центъра до този ресторант The Fork в Алфама (http://www.thefork.p...e alfama lisboa).

След като два месеца ме спмаваха по мейл разни португалски съобщения и реклами, от ресторанта, около 19 ч. получавам sms, ако няма да ходим да канселираме резервацията поради големия интерес. Без колебания я канселирахме, изобщо в този първи ден не знаехме как ще се оправим в Лисабон. Оказа се, че на sms-a хората са си написали точния адрес, случайно го поставих в навигацията на телефона ми, която по принцип много не работи без интернет, но някак си на картата успяхме да се ориентираме (offline), и правейки си вечерна разходка точно в 21 ч. (часът на отменената резервацията) се появяваме на портите на въпросното заведение. Посрещат ни много любезно и ме питат за име, казвам - Роналд, ооо, отговорят те, но защо канселирахте резервацията преди 2 часа?! Обясняваме им, те се смеят на съвпаденията и веднага ни намират маса. За пръв път ще слушаме фадо, ще ядем риба годфиш (ако разберете каква е – да ми кажеш, вкусна е) и октопод, който тук именно беше в консерва…….и най-безсрамно ни сервираха на масата: ))))

Разбира се, изборът от ресторанти с Фадо е голям и може сами да се доверите на нещо различно, в Trip adviser, да речем.

II.   Синтра
Синтра e разположен на 40 минути с влак от Rossio гарата в Лисабон. Както казах, влаковете би трябвало да са на половин час, до поне 21 ч. вечерта. В деня, в който ние бяхме, 25 април, национален празник, влаковете се движеха през час. Възможно е да почакате на опашки за билети до Синтра.
 
И така, Синтра! Ако искате да видите всички дворци, църкви и градини, ви трябва действително поне ден и половина (ние отделихме по-малко от ден). Трафикът е много интензивен, образуват се задръствания, рейсовете се движат бавно, също и автомобилите. Може да има проблем с намирането на места за паркиране около дворците. Препоръчвам да се движите с рейс из града. Но и с рентакар ще се оправите. Според мен обаче рентакар категорично не ви трябва, ето инфо за транспорта: Стигате с влака до центъра на гарата на Синтра и оттам:
 
Рейс номер 434 - обикаля из трите по-известни забележителности - замъка на маврите (мавританската крепост), националният дворец на Синтра и дворец Пеня.
Взимате рейса от информационното бюро в Синтра (непосредствено до ЖП гарата), и обикаля от Националния дворец на Синтра (първа спирка), замъкът на Маврите (втора спирка), Дворецът Пеня (трета спирка), и после спира отново на националния дворец на Синтра и Жп гарата.
 
Ако искате обаче да посетите и други забележителности, като малко подценявания, но много, много красив дворец Монсерат, както и Кинта де Регалейра (Quinta de Regaleira) ще ви трябва:
Рейс номер 435 - Първата спирка е на Жп гарата, като се засича с рейс 434 само на спирка Национален дворец Синтра. Обиколката обхваща на следващо място Кинта де Регалейра, а последната спирка е дворецът Монсерат, които отстои на 4,8 км от останалите дворци и замъци, т.е. - не си и мислете да ходите пеша.
 
Цената на билет (отиване и връщане) с рейс 434 е 5 евро на човек (2016 г.).
Цената на билет (отиване и връщане) с рейс 435 е 2,50 евро на човек.
(Цената на билет за влак от лисабон до Синтра е фрий с целодневна карта на метро или лисабон карт).
 
Непрекъснато обикалят и всякакви други екзотични транспортни средства, готови да ви превозят от т.А до т.Б, като рикши, ретро автомобили, триколки, мотопеди, най-обикновени леки автомобили, на уж "същата" цена като рейса, само че не се лъжете - цената е просто по две. Беше ни писнало да чакаме рейс 435 (от спирка Националния дворец на Синтра) и питахме колко ще ни вземе една рикша до Монсерат - отговорът беше 5 евро на човек, което ни се стори приемливо. В този момент дойде рейса обаче, и се оказа, че цената е 2,50 на човек...
 
На първо място препоръчвам да се изясни предварително кои дворци искате да видите и според времето, което разполагате да си съставите план. Ние се бяхме спрели на крепостта на маврите, Пеня и националният дворец на Синтра (искаше ни се и Монсерат, и някак успяхме, но пропуснахме Quinta de Regaleira).
 
И така, взели 434 рейс от гарата, не спряхме на първата спирка Национален дворец Синтра, а на втората - крепостта на Маврите, след нея продължихме с двореца Пеня (разстоянието е кратко, и ако има опашки за рейса, може да го проходите пеша-15 мин), след което разгледахме Националният дворец и от тази спирка взехме рейс 435 за Монсерат. (Имайте предвид, че крепостта на маврите и Пеня са разположени високо и има доста завои до тях).
 
Още на информацията до ЖП гарата и спирката на двата рейса се продават билети и комбинирани такива. Лисабон Карт дава 15% отстъпка и от комбинираните билети. Тъй като не знаехме в началото дали ще имаме време и за Монсерат, си взехме билети са Пеня, крепостта и националния дворец за обща цена на човек от 27,50 евро. За Монсерат допълнително се плаща по 8 евро (или по 6,50 с лисабон карт), но продават и комбинираните тикети - трите горни забележителности + Монсерат на цена от 33 и малко на човек.
 
В заключение, ще кажа, че горещо препоръчвам да не изпускате Монсерат, Кинта де Регалейра (Quinta de Regaleira) и Пеня, както и че при добра организация и ако не отделяте твърде много време за градините на Пеня, спокойно може да разгледате гореизброените 5 забележителности в рамките на 1 ден, до края на работното им време, което е ок. 19-19.30 ч. Ние не успяхме единствено с Кинта де Регалейра, който също е много красив, но дори не бяхме чели за него предварително, а го мернахме на място, от рейса, по път за Монсерат.
Виж целия пост
# 36
Ronald, изключително съм благодарна за инфото.
Много полезен пост и веднага влиза в папката   за Лисабон. 😀
Виж целия пост
# 37
Pepel_ot_Rozi,
От София ли ще летите и ако да - с коя авиокомпания? Как е положението с Короната в Португалия?
Виж целия пост
# 38
Шофьорите на автбусите в Синтра също продават билети. Също така има целодевен билет от 15 евро, включващ и автобуса  403 до Кабо да Рока + горе написаните.
Виж целия пост
# 39
Да, от София.
Бях забелязала предишните 2 години, когато планирах пак 😀, че в средата на октомври имаше много евтини полети на Уиз.
Сега не съм гледала, че моите спътници са доста несигурни вече. 😀
Затова се подготвям с инфорнация, но ще действам в последния момент в зависимост от ситуацията.
Виж целия пост
# 40
Ако се откажат спътниците ти - кажи - идвам с теб веднага Stuck Out Tongue Closed Eyes
Сега са високи цените - погледнах.
Виж целия пост
# 41
А за лятото са абсурдни, почти винаги над цените със стандартна АК, чак се чудя кой лети, но явно се намират мераклии
Виж целия пост
# 42
Аз ще летя от Брюксел и цените са доста ниски до юни поне, за после не гледах. Друг е въпроса, че няма полети всеки ден, а някой полети са късно пристигащи. Но все пак е евтино... Стига тия мерки малко да се облекчат, че тия тестове допълнително оскъпяват пътуването...

Ronald, много полезна информация събрана заедно, благодаря....
Аз реших 3 нощи в Лисабон и 1 последна нощ в Синтра, последния ден към 14:00 хващаме влака и после метрото и директно на летището.
Виж целия пост
# 43
Сетих и за руините на моя любим манастир Кармо, разрушен по време на земетресението 1755. От Санта Жуста се вижда, но на мен много ми се искаше и отвътре да го видя. Вторият път ми се получи, даже вечерта се оказа, че има концерт, и беше много приятно.
На фадо попаднахме и случайно в една кръчма, някъде из Chiado май.
А за тези без деца - баровете из Байро Алто (ние бяхме в апартамент на 2 пресечки от улица само с барове) бяха много яки - музика на живо, кипящ нощен живот, атмосфера..дано не се загуби всичко това...
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия