С дистанционното обучение няма да е ОСМИ клас крушение

  • 28 731
  • 744
# 60
Днес ходихме да пазаруваме. "Битката при Кауфланд" Joy беше приключила, всичко беше спокойно, магазинът беше доволно зареден. Е, тук таме имаше празни рафтове от определени марки стоки. Това, което обаче не успях да намеря нито там, нито в Лидл, беше мая за хляб. Simple Smile Направи ми впечателнеи как голям процент от хората се разхождат с маски и ръкавици вече.
Относно изолацията - наборът от 10 дни доброволно се е изолирал, мъжът ми ще работи от вкъщи от понеделник. Аз още не съм ясна. Няма как съвсем да не излизаме, а и не искам, но по паркове и площадки детски не смятам да ходя.
От Първа са пуснали разписание на часовете от утре и обща инструкция как ще се случват нещата. Ще започват в 9 и един блок ще бъде с продължителност 60 мин., с 15 минути почивка между всеки блок. Всеки учител сам ще решава каква платформа за обучението да ползва, но всички са задължени до 15:00 часа на текущия ден да нанасят в школото информацията от деня - оценки, отсъствия, какво са преподали.
Виж целия пост
# 61
Днес е чудесен ден за самоизолация.Дано времето е с нас и продължи по-дълго така. Хайде сега да се напрегнем всички и както миналата година докарахме дъжд, така и сега. Stuck Out Tongue Winking Eye

Защото пекне ли слънце, няма удържане на този народ. Всеки се страхува, но навиците, които сме изградили са по-силни от нас. Човекът е социално животно и дълго време няма как да издържи затворен вкъщи.
Вчера четох някъде, че след като всичко отшуми, дай боже да е скоро, ще се радваме и оценяваме много повече дребните неща и малките радости, на които обикновено не обръщаме внимание и имаме за даденост  - това да се видиш с приятели и да пиете по бира, да отидеш на бар, да се разходиш свободно в парка, да поседнеш на пейка до непознат човек и да поведете непринуден разговор...
Тази криза определено ще ни научи на самодисциплина и отговорност, ще ни покаже, колко сме зависими и преходни и че плановете, които имаме от месеци, могат да бъдат осуетени само за минути, както и целият ти живот може да се обърне с главата надолу.
Виж целия пост
# 62
Ние днес си направихме разходка в Морската градина, съвършено празна, лек дъждец ръми, студено е, но приятно - след вчерашната каrантина у дома... ще се работи от вкъщи следващите 2 седмици, и ще се учи, пуснаха им пограмата по часове с указания, започват в 8, часове по 40 минути и междучасия по 20 минути, с видеовръзки и линкове за новите уроци и много упражнения, мисля, че първите дни ще им е тегаво, но децата са адаптивни, ще се нагодят. Колко ще научат не знам, но поне деня няма да е пропилян в излежаване и чатене Simple Smile.
Виж целия пост
# 63
Jenap
Колко красиво си го написала!
И аз смятам, че това изпитание са ценни житейски уроци за цялото човечество.
И много ми хареса посланието на папата, което кореспондира с нашите мисли.

Позволявам си да го споделя с вас:

“Тази вечер, преди да заспите, помислете си за деня, в който ще се върнем на улицата.
Как ще се прегърнем отново, как ще ни се стори празник да идем заедно на пазар.
Да си представим как ще пием кафе до бара, ще разговаряме, ще се снимаме един до друг.
Как всичко сегашно ще бъде спомен, но самата нормалност ще ни се стори неочакван и прекрасен подарък.
Ще обикнем онова, което досега ни се струваше дреболия. Всяка секунда ще стане драгоценна.
Къпането в морето, слънцето до късно вечер, залезите, виното, смехът.
Отново ще се смеем заедно.
Сила и мъжество.
Скоро ще се видим.”

Папа Франциск
Виж целия пост
# 64
Добре, че имаме двор. Само групичка деца на съседи си играят на въздух, че от месец е вкъщи и с тия електроники...
Пазарувам от кварталното магазинче. Жените са с маски, ръкавици, влизат само по един, двама. Мият непрекъснато, пръскат с дизефектант дръжките на хладилниците, хората чакат навън чинно на два метра един от друг. Ако няма паника и крайности, хората стават разумни и се учат.
Виж целия пост
# 65
По повод за маята, мисля днес да си забъркам малко квас, ще стане след 5-6 дни, ноооо закъде да бързам:)
Иначе преди малко се поядосах, не стига, че като си включа нета в телефона и получавам 100 съобщения от всичките 10 групи на второкласничката, ще рече човек, че от тази година им зависи влизането във Харвард на второкласниците, ами и родители са почнали да публикуват новини за корона вируса. Веднъж писах да спрат, защото това е група за образованието на децата ни, те пак...било важно какво пием, как щял да мутира, ееее пак писах, че има специално такива групи по всичките форуми, където по 100 пъти на ден могат да си пишат каквото са чули от телевизията, от баба Гинче, от стринка им, от съседа...
Виж целия пост
# 66
Дай рецепта за кваса❤
Виж целия пост
# 67
Как да си направим КВАС (Деляна Дойчинова – Христова)Нужни са ви1.Бяло брашно (за предпочитане органично или поне с известен произход)2.Ръжено или пълнозърнесто брашно (за предпочитане органично) 3.Вода4.Голям чист буркан или друг съд (за предпочитане прозрачен) 5.Лъжица (за разбъркване) 6.ТърпениеЕто някои основни принципи, взаимствани от различни източници:Погрижете се съдовете да бъдат чисти преди да започнете. (Вряла вода в тях за около 10 минути, след това подсъшавате) Това се прави с цел да се избегне нежелано замърсяване на средата. Използвайте филтрирана или изворна вода, ако е възможно. Целта на захранването е да се прибави допълнително храна за микроорганизмите. При всяко захранване трябва да се прибавя вода и брашно. Ще се наложи да изхвърлите част от кваса при този процес.Ден 1: Почистете лъжицата и съда с вряла вода.  Прибавете: - 50гр. Вода - 35гр. Бялобрашно - 15гр Ръжено брашно Разбъркайте и оставете настрани за 24 часа. В зависимост от сезона и температурата в помещението ще ви бъде по-лесно или по-трудно да накарате кваса да се развива. Най-подходящата температура е около 30 градуса. Ако водата е хладкаразвитието на кваса ще се забави. Ако е много топла има шанс квасът да се зарази с чужди бактерии. Имам най-много опит с квас развивал се при 20 градуса температура.
Ден 2: Няма да има голяма промяна. Прибавете в буркана: - 50гр. Вода - 35гр. Бяло брашно - 15гр. Ръжено брашно Разбъркайте добре и оставете настраниДен 3: Все още няма голяма промяна. Прибавете: - 50гр. Вода - 35гр. Бяло брашно - 15гр. Ръжено брашно Разбъркайте добре и оставете настраниДен 4: Наблюдават се вече ясно формирани балончета на повърхността. Изхвърлете по-голямата част от кваса, като оставите около една супена лъжица. Прибавете: - 100гр. Вода - 70гр. Бяло брашно - 30гр. Ръжено брашно Разбъркайте и оставете настрани за 24 часа.Ден 5: Има повече балончета. Но обема не се е увеличил чувствително. Изхвърлете по-голяма част от кваса. Прибавете: - 100гр. Вода - 70гр. Бяло брашно - 30гр. Ръжено брашно Разбъркайте и оставете настрани за 24 часа.Ден 6: Квасът е увеличил обема си и има много балончета под повърхността. Има наситен аромат. Изхвърлете по-голямата част от кваса. Прибавете: - 100гр. Вода - 70гр. Бялобрашно - 30гр. Ръжено брашно Разбъркайте и оставете настрани за 24 часа. Ден 7: Използвайки гореспоменатата техника трябва да продължите да захранвате кваса си за поне още 1 седмица. Всеки път трябва да изхвърляте по-голямата част от него и да добавяте вода и брашно. Вашият квас е активен, когато след 24 часа е удвоил своя обем, образувал „пяна“ на повърхността и има сложна структура от балончета. Така вече е готов запечене. Проблеми:1.Времето за захранване – след като прибавите брашно и вода в кваса, ще наблюдавате през следващите 24 часа формирането на балончета и увеличаването на обема. Ще достигне своя „пик“ по различно време, което зависи от активността на кваса и температурата. В топла среда това може да отнеме 12 часа или по-малко, докато в студена стая – повече от 24 часа.2.Ниска активност – ако няма следи от активност имаме няколко варианта. Може да се наложи да повторим едноседмичния процес или да започнем наново. Също така може да опитате с различни брашна 3.Заразен квас – ако квасът ви мирише неприятно, той е заразен с чужди микроорганизми. Не се предавайте! Възможно е да го спасите. Измийте нов буркан и прибавете една чаена лъжичка от кваса. Прибавете 100гр. вода и 100гр. брашно. Разбъркайте и оставете за 24 часа. Някои хора препоръчват дадържите кваса за 12 часа на топло и след това да го преместите в хладилника.Как да избегнем катастрофи:Веднъж приготвили добър квас ние не искаме да го загубим. Уверете се, че оставяте малко от кваса майка след замесване на тестото. Това е много важно – не забравяйте! Ако има някой, който почиства хладилника от неизвестни обекти уверете се, че те знаят как изглежда вашият квас. Как да се грижим за кваса си: Вашият квас е като домашен любимец. Ще се чувства най-добре с чести грижи и редовна храна. От друга страна квасовете са достатъчно издръжливи, за да оцелеят при недоглеждане. Квасовете ще са най-активни ако се захранват всеки ден, но ако не печете хляб ежедневно това не е много рентабилно. Друг вариант е да оставите кваса в хладилника докато не го използвате=

Копирах директно текста, за първи път правя такъв квас. Иначе съм правила левито, което твърд квас от бяло брашно и течен ръжен. Сега ръженото брашно го замених с пълнозърнесто, ще стане, просто трябва време.
Виж целия пост
# 68
estelliana,
Скрит текст:
маските ги ших от различен плат, за да тествам. На финала ми се струва, че най-добра комбинация от надждна плътност и лесно дишане се получава при външен слой от дънков плат, а вътрешен от два ката подлепващо (залепени двата ката един към друг). По средата имат джобче, в което може да се изреже и сложи плосък филтър за прахосмукачка. Кройката е по това клипче https://www.youtube.com/watch?v=vTJevg9i7XA, но този размер е подходящ само като за мен. За ММ се наложи да са по-дълги ластиците, а за децата намалих размерите на кройката.

И аз искам като Санака по едно ядене на ден, ама нещо не мога да улуча количеството. Хляба ни привършва, но не ми се тика по магазините (мислех, че има народ,от вас разбирам, че вече е спокойно). Но така и така децата непрекъснато искат спагети и пица, пък аз ограничавам глутена.

Ние имаме 6 лаптопа за 4 човека, но тези на децата са доста стари и бойни типично "детски". Сина ми е качвал какви ли не вируси на неговия, прегрявал го е до дупка с тежки игри и запушен вентилатор от някоя възглавница. Изпускал го е не веднъж, заливал го е със сок, яде бисквити върху клавиатурата. Та тази машина е облепена с тиксо, има затягащи болтчета на странни места, спукан корпус и батерия държаща 5мин. без ток. От сервиза почти отказват да го приемат вече, но не заслужава нов, защото не се грижи за него. Щерката си има училищен хромбук, та сигурно на него ще работят.
И двамата доброволно са се самоизолирали.
ММ ходи да храни котките, понякога и аз с него.
Имам по градината мнооого работа, но време нямам.

Ако много ни стегне шапката, при хубаво време има усамотени ливади и горски пътечки, които са ни любими.
Виж целия пост
# 69
Аз повече се притеснявам интернета дали ще удържи на наплива. Към Булсатком сме и вчера вечерта положението изобщо не беше розово, едва вървеше, прекъсваше, а сме на максимална скорост.
Виж целия пост
# 70
За изолацията - не е съвсем пълна, защото мъжът ми няма как да не ходи на работа. Чуди се дали да не отиде на вилата, за да се изолира от нас. Струва ми се крайно, той внимава с контактите, слага маска, носи дезинфектант.
Аз и децата сме у дома. Вчера излязохме до една поляна в квартала, на която разхождат кучета. Аз пък разходих децата там. Нямаше хора.
От всичко се опитваме най-вече майка ми е да е в пълна изолация. Но утре и тя ще отиде на работа, само за един ден, трябвало някакви заповеди да се напишат. Ще я закарам и откарам, с маски. Ходих вчера и днес да я видя и занеса неща, с маски общуваме, не пипам повръхности у тях, стоим на метър и половина. Като в някакъв филм. На нея й се отразява зле всичко това, преминахме през драматични събития, тя още не е добре емоционално и подозирам, че все ще си е така, но тази ситуация и най-вече това, че трябва да не се виждаме, й действа зле. Гледам през час да й се обаждам, ако не мога, моля децата да звънят.

Дистанционното обучение много сложна работа. Осигурихме и трета машина, но не тръгна на нея платформата, по която трябва да учат. Сега пробва на телефона. Изнервихме се жестоко всички вкъщи, хвърчат искри. Сега в 16 ч. предстои същото и с малката - тест на системата с тяхната платформа. Подготвили сме лаптоп, таблет и телефон. Дано някъде тръгне. ПХри нея е по-лесно, защото учителката каза, че ако се случи така, че да не успеем, може да ползва уча се и да пише домашните, които е дала.

Покрай всечко това и готвенето, сервирането и отсервирането, аз не можах да си свърша работата, която трябваше да свърша още в петък. С две думи.... сложно ще е, но се надявам да мине бързо. От нас зависи.

Оставаме вкъщи.
Виж целия пост
# 71
estelliana, хубава рецепта за квас. Това е истинският хляб. Стигнах до една от съставките - търпение и... ме изгуби. JoyJoyJoy
Виж целия пост
# 72
А и да споделя, макар и в последния момент, че софийската опера също се включва в онлайн постановките.
Днес от 16.00 на официалната фейсбук страница на операта, ще излъчат първата българска историческа опера
БОРИСЛАВ - великият войвода на Цар Иван Асен II от Маестро Георги Атанасов. Либретото е написано по историческата драма на Иван Вазов. А в следващите дни и записи от други постановки.
Виж целия пост
# 73
Тъкмо се зарадвах за възможността да науча как се прави квас, и търпението ме напусна преди дочитането на цялата рецепта. Ще си меся със суха мая Simple Smile
Виж целия пост
# 74
Школо не работи и при нас, дано да е временно. Винаги съм искала да си направя квас, но само докато прочета рецептата, ми се зави свят - не е за мен тази работа, много е сложно. Магазините работят, хляб има и около нас пускат само по един човек. Всичко внесено в къщи слагам на пода, измивам много старателно с препарат, преди да прибера в хладилника или по шкафове. После измивам мивката, плота и пода. Голяма хамалогия, но по - сигурно. Прехвърлям и в нови опаковки някои от нещата.
Дано работят системите за обучение, благодаря и на споделилите за театри и опера.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия