Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Умиращ спатифилум

  • 805
  • 11
Здравейте! Много харесвам това цвете, но все не мога да го задържа вкъщи, винаги умира.
Правя опит за трети път. Получих го преди две седмици, изпълних препоръките - да го наблюдавам как се приспособява и да реагирам, ако се налага и след това - да го махна от транспортната почва и да го пресадя в нова. Направих го, оставих го на затворена тераса с умерена температура (не студено), лека влажност (четох, че то я обича) и без директна слънчева светлина.
След пресаждането го полях обилно с вода - така са ме учили, че се прави, за да слегне почвата и да се "нагласи". Вече трети ден от тогава, почвата стои влажна, а растението започна да клюма сериозно - цветовете и листата са виснали и меки, висят безжизнено.
Същото се случи и предните два пъти, когато се опитах да гледам спатифилум.
Моля някой да ми посочи грешката, която правя с това цвете! И също така - да ми даде препоръки как да поправя грешката си и изобщо - как да се грижа за такова цвете. Благодаря!
Виж целия пост
# 1
Пресадено, мокро на студено и без слънчева светлина не е добра комбинация. Вероятно му е студено, приберето го в стаята. И друг път да знаете, при пресаждане поливайте по-умерено, особено ако саксията е много голяма за растението. Снимайте да го видим, ако искате и ако можем да дадем по-добри съвети.
Виж целия пост
# 2


Тъжна гледка!

Терасата беше топла и много светла, но въпреки това го прибрах още вчера. Оставила съм го в стая с умерена температура и сравнително близо до прозорец - светло му е, но без директна слънчева светлина. Въпреки всичко е по-зле от вчера и продължава да се влошава, каквото и да правя.
Саксията си е нейната - при пресаждането прецених, че няма нужда от по-голяма засега.
Виж целия пост
# 3
biserra, така по принцип изглежда спатифилума, когато е много пресъхнал. Странна работа, дано се съвземе!
Виж целия пост
# 4
biserra, и аз отглеждах спатифилум у дома, и то с години. Изглежда по този начин, когато не е поливан дълго време. Наистина странно.. Thinking
Не съм забелязала да му има нещо от повече вода, даже аз го поливах доста обилно и ако се случеше да е клюмнал така, веднага се съвземаше.
Виж целия пост
# 5
Това цвете обича вода,топлина и слънце.
Виж целия пост
# 6
Може да е преполято. Имам два спатифилума, уж ги гледам еднакво, а се държат различно Simple Smile)))
Сега, когато е по-студено, май имат нужда от покой и по-рядко поливане.
Виж целия пост
# 7
Здравейте. Имам спатифилум от 1 година, но нещо не иска да цъфти и листата му от тъмно зелени и лъскави станаха светли и доста вяли.
Никога не съм го подхранвала с течна тор.
Може ли съвет, къде бъркам?
Начинаеща цветарка съм 😊.
Виж целия пост
# 8
Да не би да е поставен на тъмно и да не му достига светлина. Той обича много светлина,, но не и да го пече директно. пресаден ли е или си е с почвата от магазина?
Виж целия пост
# 9
Грешката ви е в пресаждането. Махнали сте транспортната почва, при което със сигурност сте наранили корените, и сте го пресадили в същата сакция...При това, докато цъфти. Никога не пресаждам цветя докато цъфтят и никога не махам изцяло старата почва. Винаги пресаждам в по-голяма саксия.
Виж целия пост
# 10
Здравейте! Цветето оживя! Blush
Дадох му няколко дена, за да поизсъхне малко мократа почва, през които вехнеше все повече и повече. След това започнах да му сипвам вода в чинийката всеки ден, защото още след първия път забелязах, че я изпива цялата и се посъживява. За няколко дена живна и му вирнаха листата. И сега цъфти доволно, даже сега има 3-4 цвята, който тепърва излизат.
Странна работа, хем му беше мокра почвата, хем искаше вода, и досега не мога да си го обясня... Сигурно резултат от пресаждането, но знам ли.. жената от магазина наблегна на важността от премахване на транспортната почва на цветето и аз я послушах. Поздрави на всички и благодаря за помощта! Flowers Bouquet
Виж целия пост
# 11
Добре, че се е оправило цветето! Гледайте си го със здраве! Първоначалната влага при пресаждането вероятно му е дошла много, но е успяло да се съвземе.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия