Как да заинтригувате детето, което вероятно скучае вкъщи, предвид извънредното положение в страната? Игрите са изключително важни не само защото малкото дете има нужда от забавление, но и защото стимулират неговото развитие. Може да прекарате интересно времето си, като играете заедно и създавате красиви спомени през тези дни!

Игри за деца от 0 – 1 година

Опознаване чрез докосване
Докосването е начинът, по който децата опознават света. Тази игра е следната: хващате бебешките ръчички и с тях докосвате вашето лице, нос, бузи, уши и др. Повтаряйте бавно отделните думи. Така то ще свикне с тях, обяснявайте му кое какво е и не забравяйте да се усмихвате, макар че бебета се ориентират по вашата интонация.

Прави като мен
Лицето на мама е най-интересният обект за наблюдение, особено през първите два месеца от живота на бебето. Вземете детето в обятията си и му дайте възможност да изучава  мимиките ви. Известно е, че децата се стремят да имитират това изражение на лицето, което виждат у родителите си. Усмихнете се и ще видите, че и бебето ще се опита да се усмихне, свийте вежди, изплезете език и очаквайте отговор…

Проследяване на различни предмети
След третия месец от своя живот бебето вече е способно да следи различни предмети. Тази игра е свързана с бавно преместване на предмети. Целта е да му покажете, че нещата се движат. Опитайте с предмети с различна големина и наблюдавайте поведението му – следи ли с поглед движението, какво изпитва, посяга ли да хване предмета и самò да го придвижи и др.

Подаване и хвърляне
Децата хвърлят най-често играчките или други предмети на пода. Това ги радва, така че не им се карайте, по този начин опознават света. Поиграйте на подаване и хвърляне. Вие му подавате някакъв предмет, безопасен естествено, а то ви го връща. Така работите и за фината моторика и за ориентацията в пространството.

Къде е топката?
Играта повишава концентрацията и вниманието. Седнете на пода с бебето. Вземете една от неговите любими играчки и говорете за нея. Скрийте играчката – зад вас, в джоба и т.н. Питайте бебето „Къде е играчката?". Извадете играчката и кажете: „Ето го зайчето!”. Продължете играта, като сменяте мястото на играчката всеки път. Изследвания доказват, че кубчетата, играта на криеница и други „игри от едно време” спомагат за когнитивното, моторното и речевото развитие на детето.

Игри за деца от 1 – 5 години

Направете си караоке парти
Децата често обичат да пеят с цяло гърло, без да ги интересува дали някой ги слуша и дали някой ще им се смее. Използвайте тази възможност! Пуснете любими песни и си направете страхотно домашно караоке парти без притеснения и задръжки.

Търсене на „съкровища“ вкъщи
Измислете набор от „съкровища“, които да скриете на определени места в дома – гривна, интересна кутия, пълна с гердани, ‘’пиратско съкровище’’, ‘’скъпоценна’’  ваза и др. Можете да оставите децата да ги търсят или да направите играта още по-интересна, като измислите римувани „подсказки“ за намиране на скритите предмети. Запечатайте ги в пликове с поредни номера, за да може децата да ги отварят последователно и да следват инструкциите. Бъдете сигурни, че тази игра ще внесе свежест и забавно настроение в дома ви и всички ще забравите за скуката.

Направете си лагер в хола
Кой казва, че палатките са само за навън? Децата обожават разпъването на палатки и играта в тях. Можете да пренесете играчките им в палатката и да измислите забавна игра. Ако нямате палатка – два стола с опънато одеяло вършат същата работа. Погрижете се за топла постелка на пода. Палатката е подходяща за деца почти на всяка възраст и от всеки пол.

Опечете домашни бисквити или сладки
Любимо занимание за повечето деца е печенето на сладкиши! Можете да си направите домашно приготвени бисквити с шоколадови парченца или пък пухкави мъфини, за да зарадвате цялото семейство.

Създайте нещо заедно
Няма значение дали ще е рисунка, скулптура от глина или пластилин – то ще е вашето творение! Важно е да покажете на детето си колко важно и колко красиво може да бъде нещо, създадено с вашите и неговите ръце. Освен това то ще е вашият личен шедьовър и скъп спомен. Покажете му колко ценно е създаването на красота!

Четете книжки.
Четенето е много полезно за децата, а и с негова помощ създавате силна връзка с детето си. Изберете интересна книжка, може да е тематична: приказки, забавни истории и смело напред. Децата обичат да обсъждат, така че изчаквайте ги, когато имат коментар или въпрос.

Ползи от четенето и ученето на детски стихчета
Песничките, заедно с детските стихчета, са прекрасен начин да се възпита у детето любов към езика. С тяхна помощ то по-лесно усвоява различни думи, учи се на ритъм и музикалност, разширява светогледа си, тренира внимание, памет и концентрация. Eто и две много хубави детски стихчета:

*****
Пиле, пиле              
аз те знам,                                              
искаш нещо
да ти дам.
На ти житце,
да кълвеш,
че петле да
порастеш.


*****
Мила моя мамо,
сладка и добричка,
как да кажа, мамо,
колко те обичам!
Цели нощи, зная,
ти над мен си бдяла.
В тази топла стая
песни си ми пяла.


Оцветявайте
Оцветяването успокоява и концентрира. Изберете интересни книжки за оцветяване и се забавлявайте. Също така може да рисувате заедно. Може да нарисувате ваша собствена приказка.

Чистете заедно
Чистенето може да се окаже предизвикателство и едно от най-големите забавления за деца. Това е вероятно, ако успеете да ги насочите в правилната посока, тоест давате им точни нареждания какво се очаква да направят, например: да подредят прането по цветове, да сгънат калъфките, да почистят с метла и пр. Този тип дейност ги държи ангажирани и ги учи да бъдат отговорни.


Съветите, предложени в статията, са на Рая Цветанова, старши специалист по „Ранна детска интервенция“ във фондация "За нашите деца".
Виж целия пост