Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Виртуални консултации с проф. д-р Огнян Бранков (детски хирург)

  • 108 769
  • 1 365
# 15
Здравейте, д-р Бранков! Днес забелязах, че на детето ми му е паднал част от нокътя на палеца на крака. Какво се прави в такива случаи?Виж целия пост
# 16
Здравейте,
нищо сериозно не се е случило. Расте нов нокет, а старият отпада. Така да се каже, сменя си ноктите. Причината може да е някаква незначителна травма, останала незабелязана. Старият нокет скоро ще стане съвсем подвижен и ще може лесно да се отстрани. Новият нокет ще се оформя бавно докато добие естествената си форма. Няма нужда от превръзки или компреси. Все пак за протекция може да слагате малък анкерпласт.
Виж целия пост
# 17
Благодаря Ви много за отговора, доктор Оги, успокоих се!

Има и още нещо, което ме притеснява. Излизаме всеки ден, като не вали, навън, и забелязах, че от китките към пръстите ѝ е много потъмняла кожата, повече от моята, само че тенът е някак жълто-кафяв, странен, педиатърката каза да не я мажа със слънцезащита. Ако има значение, роди се с малка и голяма фонтанела слети, голямата фонтанела все още е много отворена, а е почти на година, а в същото време отпреди раждането е със сраснат коронарен шев, плагиоцефалия,  и ѝ правиха операция. Давам ѝ по 2 капки витамин D, защото педиатърката каза така. След операцията неврохирургът беше в отпуск и не можах да го питам дали е добре такава доза. Щях да го питам на контролния преглед още ли да е такава дозата, но периодът съвпадна с извънредното положение. Чудя се дали не предозирам, предвид, че я извеждам и на слънце.
Виж целия пост
# 18
Здравейте,
Вие сигурно давате Вигантол. Той представлява холекалциферол (Д 3). Има две основни форми на Витамин D, Витамин D3 (холекалциферол) и Витамин D2 (ергокалциферол).
Нуждата от този витамин е основна. По 2 капки дневно е напълно достатъчно като профилактика. Възможно е при по-дълго излагане на слънце да се получи хиперпигментация, макар е по-често се наблюдават раздразнителни кожни изменения. Прилагането на слънцезащите крем ограничава усвояването на витамина.
Ако искате да си отговорите на въпроса може да изследвате нивото на вит.Д и на калций в кръвта. Макар че не е задължително, но все пак се консултирайте с Вашия педиатър.
Виж целия пост
# 19
Здравейте доктор Бранков,ще питам и тук,нашия проблем е след прием на антибиотик Клацид,от няколко дни детето се задавя по време на сън и отделя секрет,има задух и къркорене на стомаха, случва се и през деня, възможно ли е да се е получил рефлукс, какво трябва да се предприеме,за сега ни изписаха еспумизан и биобаланс, притеснява ме това задавяне, детето е на 3 г и се храни по малко, моля за съвет,благодаря ви
Виж целия пост
# 20
Връщането на стомашно съдържимо (това също се нарича рефлукс) може да възникне тогава, когато детето е болно и получава лекарства. Това не е болестта гастро-езофагеален рефлукс (ГЕР). При Вашето дете има признаци на обща инфекция и постепенно тези прояви ще отшумят. Тези секрети са свързани с неговото забляване. Не му давайте много течности вечерно време, последен прием да бъде един час преди сън. Това, което му давате засега е достатъчно, няма нужда от специални антирефлуксни препарати.
Виж целия пост
# 21
Здравейте проф. Бранков,
сина ми е на три месеца, роден секцио 3170, в момента тежи 5840 кг, диагностициран е с гастроезофациална рефлуксна болест без езофагит, откакто беше на месец, приема Гастротус сироп след всяко хранене, не е на АР мляко. Проблема е, че трудно се храни, изпива 130 мл на 4 часа, с много зор и настояване от наша страна. За последният месец е наддал само 680 грама, първите два месеца наддаваше по килограм. Притеснява ме малкото количество мляко, което поема и трудността при храненето му, как мога да му помогна? Да преминем ли на АР мляко, тогава дали ще изяжда повече?
Виж целия пост
# 22
Здравейте, всички бебета имат рефлукс, терминът г-ез.рефлуксна болест е кода на клиничната пътека. Спомед мен трябва да минете на 3 часов интервал, като давате по около 110 -120 мл. Опитайте да давате сиропа не повече от 4 пъти преди хранене, защото понякога даването на самият сироп предизвиква рефлукс. Искате да минете на АР мляко (препоръчвам Аптамил), но не разбрах кърмите ли го, имате ли достатъчно мляко, дохранвате ли го и много други подробности.
А в общи линии тези проблеми ще продължат известно време, обикновено изчезват към 6 месец. Трябва да бъдете спокойна и търпелива.
Виж целия пост
# 23
На адаптиранл мляко е, по принцип не желая да минава на АР мляко, защото дъщеря ми имаше доста проблеми с едно такова, когато беше бебе. Ако му предложа това количество мляко на 3 часов интервал, абсурд да го изяде, изяжда не повече от 80 мл, затова и преминахме на 4-ри часов. Притеснява ме бавното му наддаване, както и трудното му хранене, цяло приключение е. Сестра му също имаше рефлукс, но тя беше много пухкаво бебе и не съм имала особени притеснения, премина когато стана на 9 месеца.
Виж целия пост
# 24
От Вашия отговор разбирам, че проблемът не е в рефлукса (връщане на храна, повръщане), а в лошото хранене. Точно тук трябва да бъдете търпелива и постоянна - нека поеме колкото иска, не е толкова страшно, че не наддава толкова, колкото ви се иска. Нали не прилича на недохранено бебе? 
Понякога преяждането води до повръщане, заради което някои поставят объркващата диагноза рефлукс. Затова Ви посъветвах да скъсите интервалите между храненията.
Виж целия пост
# 25
Здравейте, д-р Бранков Simple Smile
Въпросът ми е свързан със сина ми! Той е на почти 6 години. От известно време забелязваме,че след като ходи до тоалетната и го избършем по хартията остават нещо като кървави жилки ! Ходенето до тоалетната е предимно следобед или привечер. Като цяло всеки ден яде топла храна.Личната лекарка каза,че сигурно са хемороиди! Според вас дали да хемороиди или нещо друго и от какво може да е тази кръв?
Благодаря Ви !
Виж целия пост
# 26
Здравейте, при децата почти няма хемороиди - има разширяване на вените на правото черво при напъване, но после те се прибират. Такова кървене обикновено възниква при запек или изхождане на твърди изпражнения. Дразни се лигавицата на ануса, може да се появи и фисура (цепка), а от там и лекото кървене. Това става тогава, когато детето се стиска през деня, и се изхожда надвечер, когато изпражненията са станали твърди и дразнят лигавицата. Затова аз препоръчвам да се направи така режима, че детето да се приучи да ходи в тоалетната сутрин -  това значи ранно ставане, раздвижване, топла течност (чай, мляко), облегчаване. Чак тогава да ходи на градина или училище, където няма добри условия за лична хигиена.
Виж целия пост
# 27
Благодаря!
Виж целия пост
# 28
Здравейте проф.Бранков ,

Имаме съмнение ,че синът ни на 4 и половина години лапна мозайка .Не сме сигурни ,но общо взето е гузен и нервен ,засега не признава да е така.Да чакаме и да наблюдаваме или да предприемем нещо.И какви храни е препоръчително да се дават в такъв случай ?Благодаря!
Виж целия пост
# 29
Здравейте, тези пластмасови предмети обикновено преминават безпрепятствено през чревния тракт, но възмоно е да минат около 10 дни. На рентген не може да се види, освен ако не се даде контрастна материя евентуално да маркира парчето. Но и тогава не се предприема нищо, или поне може да се прецени дали има нужда от гастроскопия. Затова ви съветвам да идете до детската хирургия на  "Пирогов".
Възможно е чуждото тяло да се изхвърли спонтанно. Давайте кашави храни, пюрета, но в никакъв случай разхлабващи вещества. Все пак следете за внезапни коремни болки.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия