Консултация за Детска церебрална парализа с доц. д-р Чавдаров - тема 4

  • 115 476
  • 434
На вашите въпроси, свързани с детската церебрална парализа и рехабилитация, отговаря доц. д-р Иван Чавдаров.


Доц. д-р Иван Чавдаров

Доц. д-р Иван Чавдаров е завършил Медицинска академия - София през 1980 година.
Шест години по-късно получава научна степен Доктор по медицина, а през 1987 година придобива специалност по Курортология, физиотерапия и рехабилитация (сега Физикална и рехабилитационна медицина).
През 2004 година доц. д-р Иван Чавдаров става магистър по икономика със специалност Здравен мениджмънт.
Придобива научно звание Доцент по Физикална и рехабилитационна медицина през 2009 година.
През годините доц. д-р Иван Чавдаров има завършени редица курсове и програми за следдипломна квалификация в страната и чужбина и има над 130 броя статии, доклади, разработки, стандарти и внедрявания в областта на детската церебрална парализа и детската неврохабилитация, включително 1 изобретение, 3 рационализации и участия в монографии.
Доц. д-р Иван Чавдаров е съосновател на Центъра за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа (ЦЛРДЦП), София и сновател на "Българско сдружение детска церебрална парализа".
През 1991 година става директор на Център за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа (ЦЛРДЦП) – София, а от 2001 година досега е управител на Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София" (правоприемник на ЦЛРДЦП).

Понастоящем доц. д-р Иван Чавдаров е и член на International Cerebral Palsy Society (ICPS), консултант на НЗОК по физикална и рехабилитационна медицина, при клинични пътеки за ДЦП и други детски невро-мускулни паралитични състояния, член и национален координатор на European Academy Childhood Disability (ЕACD) за Р.България, зам. председател на Управителния съвет на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация и Член на редакционния съвет на Списание "Физикална медицина, рехабилитация, здраве".Предишните консултативни теми на доц.д-р Иван Чавдаров:
Тема 1
Тема 2
Тема 3

Виж целия пост
# 1
Здравейте доктор Чавдаров.
Въобще не знаех, че има такава тема,пусната тук, и за което благодаря.
За да бъда, по конкретна и кратичка.
Имам момиченце на 6м,на 04.05 ще правим 7м. Родена е със секцио,3450,50 см,нормално протекла бременност. Миналият месец на консултация я измерихме 7800. Та детенце не се обръща до сега от гръб по корем или обратно. Прави само бегли опити да застане на една страна,като извие глава назад,но дотам.
Притеснението ми е,че не иска и да стои по корем,та да не говорим да се обръща. Правя упражнения,хваща си нормално и с двете ръце,но това обръщане ме притеснява.
Моля докторе за съвет.
Благодаря.
Виж целия пост
# 2
Доктор Чавдаров здравейте. Сина ми е на година и 9 месеца. Роден нормално, преносен с 6 дни, на 10.07. 2015 година, в Окръжна болница град Варна. Бременността ми протече нормално, изследванията ми бяха наред, не съм боледувала. Даниел проходи на 1 година и 2 месеца, от 8 месец се държеше за пръстите ми и ходеше. Започна да сурка дясното краче, ходихме на ортопед, когато беше на 8месеца, всичко беше наред. До преди 2 месеца. Посетихме детски невролог, направен му е ЯМР. Диагнозата е лека спастична хемиплегия, на десни крайници. Посещаваме от 3 дни,дома във Виница, град Варна. Иначе катери стълби, качва се и слиза сам от дивана, бяга на равно с другите деца. Много жизнено и любопитно дете. Напълно ще се оправи ли, възможно ли е? А и храни се сам, с лъжица, вилица. Във Виница първоначално са му назначени, водна терапия (пътека), рехабилитация и електромагнитни,в дясното краче. Много плаче и трудно с работи с него (за първи път плаче толкова много), но сигурно ще отмине. Упражненията у дома си ги правим така или иначе. С деца на неговата възраст, как бихте работили. Избиват му последните кътници, израства и когато го накарам да прави нещо, което не иска се сърди, реве и нищо не се получава, а толкова много искам да му помогна. Благодаря Ви. Хубав ден.
Виж целия пост
# 3
поли1974,
На изписания линк, може да проверите стъпалата на двигателното развитие на кърмачето  - http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps.
Детето Ви не влиза в т.н. "рискова група новородени", което не изключва на 100% проблеми в двигателното му развитие.
Забавяне на двигателното развитие в рамките на 30-45 дни, може да е индивидуално или свързано с "неправилно" моторно взаимодействие с детето...  newsm78
Ако моторните умения продължават да изостават е уместна консултация.

рени петрова
Достатъчна и разнообразна информация за ДЦП и в часност "хемипареза" и възможностите за лечение и рехабилитация може да намерите на сайта на СБРДЦП "Св.София" - www.cpcentresof-bg.com
Виж целия пост
# 4
Здравейте д-р Чавдаров,

Детенцето е на 1година и засега се развива добре - прави няколко самостоятелни стъпчици, обръща се, седи самостоятелно, бърбори. Но има нещо , което ме притеснява - поставен по гръб не отпуска крачета на пода, сякаш са под напрежение. Когато се натиснат до повърхността за да се отпуснат - може и да ги отпусне, може и да не. Това притеснително ли е? Трябва ли да се предприеме нещо?
И като допълнение: към 5-6 месечна възраст бях забелязала предпочитание за боравене с една ръка, дори пренебрегване на другата. Но това отмина.
Благодаря за отговора ви!
Виж целия пост
# 5
Здравейте д-р Чавдаров.
Преди всичко Ви поздравявам, че отделяте време и енергия за да отговаряте във форума.
Дъщеря ми се роди преждевременно в 27 гест. седм. с екстремно ниско тегло. Вече е на 2,5 месеца коригирана възраст.
Не съм уверена, че мога точно да оценя развитието й, затова ще съм благодарна да ми кажете кога (като нейна коригирана възраст) е най-удачно да се извърши контролен преглед от невролог и съответно да Ви посетим за контролен преглед за да оцените нейното развитие и да проследяваме здравословното й състояние в бъдеще?
Виж целия пост
# 6
фрокс,
Оставете бебето да се придвижва само, както иска и може.
Не насилвайте пасивните движения !!

дианамам
Не изчаквайте повече!
Виж целия пост
# 7
Здравейте,уважаеми д-р Чавдаров!
Пиша Ви с надеждата,че можете да ми дадете адекватен съвет,или ако сметнете,че Вие можете да сте ни полезен,и случаят ни е във Вашата компетенция, да Ви посетим лично,понеже не сме от София.

Дъжеря ми е на 1 год. 6 м. Родена е от IVF бременност,която протече гладко,с изключение,че през цялото време беше с двойно увита пъпна връв около врата.Родена чрез планово CS в 39 г.с. с нормално тегло и ръст.Изписани бяхме на 5-ти ден.
Като цяло беше спокойно бебе,хранеше се добре и наддаваше добре.Понеже ми е първо дете нямах представа за какво да съм нащрек.
И така: Започна да стои самостоятелно на 7-8 месеца.Не е лазила,трудно ѝ беше да се изправи на ръчички.Проходи на 1,2 м.Притесненията ми започнаха малко преди това.
Относно емоцията:Тя не посочваше,не споделяше емоция,не разбира и в момента реакциите на хората-когато съм ѝ се карала тя ми се е смеела,когато се радвам и казвам ”браво” тя ме гледаше без никаква радост.Не ми е показвала в  книжки къде е котето или кучето,въпреки усилията ми.По тези причини тръгнахме по невролози,психолози,психиятри...На 1,3 г. посетихме уважаваната д-р Пискова,според която проблем на този етап не вижда.Посетих няколко психолога,които ми обясниха,че детето е добре,просто има речево изоставане.
Започнах да забелязвам втренчвания,някои стереотипии с ръце-търкане на очи и нос(с повод и без повод),свиване и отпускане на пръсти,посочване с показалец без повод,махане.Самоназначих си генетични изследвания за Рет синдром-секвениране и MLPA анализ на MECP2 гена,които са отрицателни.Бяхме хоспитализирани в Св.Георги,при доц.Пачева за ЕЕГ-което беше наред.В епикризата ѝ пишеше:Леко изоставане в НПР ,аутистични черти,без данни за епилептична енцефалопатия.След като изразих мнението си,че детеро има хипотония и нестабилна все ощее походка ме изкараха,че си внушавам!Следваха посещения при клинични психолози и психиятри в София,но отново без насоки и резултат,но категорични,че детето няма аутизъм.Самоназначих си изследвания за тежки метали,териоидни хормони,витамини,които са в що-годе в норма.

Състоянието в момента:Ходи от 4 месеца,но клатейки се,на моменти залитайки.Стъпва на цял крак.Не говори,издава звуци,предимно вокализирайки и срички,но не по предназначение.Разбира някои неща,прости команди.Не борави добре с ръцете,почти всичко захваща само с пръсти.Когато се изправя,и ползва за упора ръцете си,свива пръстите на ръцете си,а понякога обръща дланите на ръцете си и така се изправя.Лази също със свити пръсти в повечето случаи.Понякога държи китките си присвити.Когато държи нещо,го държи много слабо-не стиска.Според моето мнение е хипотонична и много отпусната,няма я енергичността,пъргавината и резките движения,а също така,според мен даже може да се говори и за атаксия.Продължава с втренчванията,а от скоро има и премигване с очи.
Изключително притеснена съм в момента поради не достатъчната ангажираност от страна на всички специалисти,при които сме били.Смятам,че детето ми наистина има проблем,но никой не се наема да разбере какъв.Смятам,че трябва да се направи най-малкото МРТ относно силно изразените проблеми с фината и грубата моторика.
Моля за Вашето мнение.Ако смятате,че бихте ни били полезен, нека направим консултация лично.Ако не-моля Ви, дайте ми насоки към кого да се обърна,при все че съм посетила толкова невролози и клинични специалисти.
Благодаря предварително.
С уважение!
Виж целия пост
# 8
В допълнение-когато стои седнала е леко прегърбена.Когато прави бързи крачки,в опит да тича,накланя глава напред и надолу,понякога едната ръчичка от лакъта надолу,буквално се ”вее” в различни посоки,незнам дали е умишлено или не.Когато лази е със свити пръсти на ръцете.Сякаш я е страх да се захване за нещо за опора,ако примерно се качва по стъпала.Когато баща ѝ я носи на рамене си ”на конче”,тя никога не се хваща за главата му за да се държи-държи ръчичките си встрани,в свити юмручета.
Благодаря Ви предварително!
Виж целия пост
# 9
Здравейте Гергана.

Консултирали сте се с толкова много специалисти, че на дали бих могъл да кажа нещо повече....,
но по информацията която изписвате: хипотония, залитане при ходене, тромаво придвижване, финна моторика с проблеми, липса или силно забавяне на говора, емоционални отклонения; може да се предположи, че детето Ви е с " вродена ДЦП - атаксична форма, GMFCS 1 ниво" или с "DCD - Development Coordination Disorder".
РАЗБИРА СЕ ТОВА СА САМО ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ !!!!!!!!!!!

Бихте могли да изискате МРТ на ЦНС с насоченост към малкия мозък, с оглед структурни отклонения.
Успех.
 
Виж целия пост
# 10
Благодаря Ви,д-р Чавдаров за отговора!Имам само едно питане:Как и от кой мога да изискам МРТ,при факта,че никой от специалистите при които сме били не смята за нужно нещо такова на този етап(малко било детето)?Аз мога да си го самоназнача и сама,но все пак е хубаво някой специалист да ни насочи,за да може след това с него да се обсъдят и евентуалните резултати.
Виж целия пост
# 11
Гергана,

ОПЛ към детския невролог към образната диагностика.
Това е пътят по НЗОК.
Виж целия пост
# 12
Здравейте д-р Чавдаров,
Синът ми е на 11 месеца,а няма упора на краката,не се изправя сам.Седна стабилно без упора на 9 м и половина след 15 рехабилитационни процедури.От легнало положение сяда сам.Когато го повдигна да стъпи с крака,стъпва на пръсти и не иска да остсне прав.Роден е доносен, в 39г.с 3,230 кг.51 см.,нормално протекла бременност.Когато се забави със седежа го водих на невролог,който каза,че има двигателно изоставане,но нормален нервно-психичен статус.Днес на консултацията,личната лекарка каза да запиша час в Центъра по ДЦП в Красна поляна,но не ме насочи към какъв специалист.Искам да попитам до кога най-късно едно бебе трябва да се изправи само с опора?
Виж целия пост
# 13
Бориславка,

Стъпалата на двигателно развитие на здравото кърмаче, може да видите на този линк: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps

Разбира се има и физиологични отклонения (забавено !!!! развитие) в рамките до 2 месеца.
Виж целия пост
# 14
Бориславка,

Стъпалата на двигателно развитие на здравото кърмаче, може да видите на този линк: http://www.cpcentresof-bg.com/files/custom/video/bg/2015_Dvigate … _razv_karma4e.pps

Разбира се има и физиологични отклонения (забавено !!!! развитие) в рамките до 2 месеца.
Благодаря за отговора.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия