Козунаци 2020

  • 26 546
  • 769
# 15
Хоп и аз тук, да не ви изпусна. То тази година ще е един Великдеееен. Но без козунаци не може. Ще се правят, няма как. Онзи ден правих кифли с шоколад и руло с ягодово сладко. До празника повече няма да меся, че с тая работа у дома, след карантината няма да минем през вратата. Simple Smile

Виж целия пост
# 16
От Коледните сладки имам останали лакта бонбони. Някой дали е правил козунак с плънка и от такива бонбони? И дали ще е вкусно според вас? 
Виж целия пост
# 17
Правила съм мъфини, в които по средата се слага крема сирене и по един бонбон лакта. Вкусно е. Те се разтапят и се получава полутечен карамел.

http://yoli-www.blogspot.com/2009/10/blog-post_25.html
Виж целия пост
# 18
И аз мисля някой и друг козунак да метна. Вирус, не вирус, животът си върви. Украсих и великденско, но и на мен не ми е така весело като друг път.
Виж целия пост
# 19
Снощи съпругът ми, който отговаря за продоволствието  у дома, донесе суха мая - понеже нямало френска, взел на Биосет ( съмнявам се че ще я ползвам), и една македонска, носеща звучното име КВАСЕЦ. Някой да се е сблъскал с нея? Впечатления? Аз ще правя козунаци, макар че момчетата ги няма. Ще замразявам и като има възможност, ще изпращам.
Виж целия пост
# 20
G..D.., аз скоро месих с тази на Биосет, понеже нямаше никъде от френската, която ползвам...ами стана си безпроблемно Simple Smile Имам и тази Квасец, но още не съм я пробвала
Виж целия пост
# 21
И в нашия супер се появи някаква Primapak (жива)... какво разнообразие от марки...
Та ще я ползвам и още как... каквото е положението не мога да придирям.
Виж целия пост
# 22
Здравейте, момичета, много се радвам, че ще имам възможността да черпя от Вашия опит!
Замесих тестото по рецепта на Морена, сега го чакам да втаса.

Спазвах точно рецептата https://morrennaa.blogspot.com/2019/04/blog-post.html?m=1 , въпросът ми е, когато втаса и го сплета, сложа в тавата за печене, колко трябва още да втаса преди да пека. Първия път в троен размер, а преди печене? И преди самото печене ли мажа с яйцето отгоре или веднага щом го сплета.
Много се извинявам, ако въпросите са ми глупави, но съм много боса с всякакъв вид тесто.
Виж целия пост
# 23
Гурголина, благодаря ти за доверието! Simple Smile
Не се притеснявай да питаш. Hug
Сплетеното тесто (второто втасване) е доста по-бързо. Като попорасне, намазваш с яйцето и слагаш във фурната. Там също ще расте и ако си го държала да става двойно при второто втасване, се създава предпоставка да се разпука при печенето.
Виж целия пост
# 24
Пукване на плетката при печене става и ако е сплетена по-стегнато, това за тези дето тепърва пробват и може и да не се сетят да сплетат по-хлабаво. Повечето рецепти не го споменават и много хора си го сплитат така както искат да изглежда накрая, а това няма как да стане. Тъй като обемът се увеличава, хлабавата плитка си се "изпъва" при втасването и вече изглежда нормално. Пак зависи от плетката де, при някои си личи повече, но определено има разлика.
За мазането - аз мажа с яйце след  втасването, то като втаса се показва и малко повърхност точно между плетката, дето отначало няма как да се намаже добре. Някои мажат направо след оформянето, но според мен  после си личи.
Виж целия пост
# 25
А има ли вероятност второто втасване да е по-тегаво, продължително и не така бухнало, както трябва да бъде, при равни условия с първото втасване? Каква би могла да е причината? (Да не се е уморило тестото😉🤣?) Това се случи последния път с моите козунаци. Изпекоха си се идеално, лееееко влажни- точно такива, каквито ги харесвам, перфектни, но голямо чакане падна за второ втасване и не увеличиха обема си колкото друг път.
Виж целия пост
# 26
Привет, момичета! Включвам се с рецепта за козунак, изцяло без захар, само с подсладител. Рецептата е на Георги Бордовски, изключително сполучлив и вкусен козунак се получава.
Аз го приготвям за любим човек и не мога да Ви опиша радостта, с която се отхапва всяко парче, като в случая говорим за тотална забрана за консумация на захар и алергия към мед. Сиреч, версиите за десерти като цяло са много ограничени, за сладки теста също.

Продукти:
 1 кг. брашно, 6 яйца, 250 мл прясно мляко, 50 г краве масло, 150 мл зехтин, 6 ч.л. подсладител "Суитли-ултра"/като тук можете да  ползвате и друга марка разбира се, аз лично купувам от Кауфланд, на тяхната марка K-Classic/, 14 г суха  мая, кората от 1 лимон, 1 флаконче есенция ванилия, 1 ч.л. сол, 15 ореха/аз понякога поръсвам само със сусам и/или мак/

 Приготвяне:
 Яйцата /оставя се един жълтък за намазване/ се разбиват заедно със солта, добавя се затопленото прясно мляко, половината мазнини, подсладителя, настъганата лимонова кора, есенцията и след разбъркване - пресятото с маята брашно. Замесва се гладко тесто, което се оставя на топло да втаса /да удвои обема си/. През това време орехите се чупят внимателно - добре е ядките да са на половинки. Тестото се премесва, като се добавя останалата мазнина. Отново се оставя да удвои обема си, оформя се козунака, намазва се с жълтъка, размесен с малко зехтин, набождат се отгоре ореховите ядки и се слага да се пече във фурна на 180-200 градуса.

Виж целия пост
# 27
А има ли вероятност второто втасване да е по-тегаво, продължително и не така бухнало, както трябва да бъде, при равни условия с първото втасване? Каква би могла да е причината? (Да не се е уморило тестото😉🤣?) Това се случи последния път с моите козунаци. Изпекоха си се идеално, лееееко влажни- точно такива, каквито ги харесвам, перфектни, но голямо чакане падна за второ втасване и не увеличиха обема си колкото друг път.
Да, може и по-бавно да втасва, но се изчаква
Виж целия пост
# 28
Снощи съпругът ми, който отговаря за продоволствието  у дома, донесе суха мая - понеже нямало френска, взел на Биосет ( съмнявам се че ще я ползвам), и една македонска, носеща звучното име КВАСЕЦ. Някой да се е сблъскал с нея? Впечатления? Аз ще правя козунаци, макар че момчетата ги няма. Ще замразявам и като има възможност, ще изпращам.
Месих в понеделник пита с тази на КВАСЕЦ, тестото ми стана по-добро отколкото с тази на д-р Йоткер, която ползвам по принцип. Останах доволна.
Виж целия пост
# 29
Благодаря на всички за съветите!
Морена, страхотна рецепта!
До сега бях правила само в хлебопекарната и козуначени кифли.
За първи козунак изцяло правен на ръка, се радвам на успеха си.
Преди и след второто втасване


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия