Козунаци 2020

  • 26 916
  • 769
# 165
Аз използвам хлебопекарната на месене и втасване - 1.15 ч е при мен.
После плънката, оплитане, още едно втасване във фурната на малки градуси и после печене.
Виж целия пост
# 166
... малко по-трудно поддържането на висока температура за втасването.
Аз не запотплям. Само държа да не ми отварят прозорци и балконски врати докато смеся продуктите и меся (ако е на ръка, иначе мискера и хлебопекарната си има капаци). Втасването ми е във фурната (без да е включена) или в някой шкаф - да няма отваряне. Толкоз.  През годините това рарбрах, не е важно да е топло, но да не става течение, което да смъква Т.   И да втасва бавно, на собствен ход, без да подпомагам или форсирам  втасването - нито първото, нито второто. Дори течноста не топля, а ползвам хладка за разтварянето на маята.
Последният ми козунак, отпреди няклоко дни даже много бързо втсваше (южна кухня, а то беше слънчево...) и го пренесох в коридора - на по-хладно.
Виж целия пост
# 167
Да взема и аз тази година в планетарния да направя. До сега все в машината за хляб. Моя е Kitchen Aid. Те не се справяли много с месенето четох май в темата за миксерите. Но след като твоята рецепта е само с 500гр +/- 100 евентуално брашно, не мисля че ще се затрудни.
vici75 съм с планетарен и съм повече от доволна, какво не се справя, напротив,  до 1 кг брашно съвсем спокойно измесва  и тестото е като коприна. Само него ползвам. Оставям го да работи около 15 минути,  даже до 20 минути, което вече е излишно, да си меси, само изваждам, втасва, оформям и това е. Няма нещо което е за месене да не го измесвам в него.!
Виж целия пост
# 168
Аз имам планетарен миксер и хлебопекарна. Хлебопекарната я имам по-отдавна и свикнах с нея да меся козунаците. Пускам я на програма "тесто", времетраенето е час и половина (половин час меси, един час втасва). Пускам я само по веднъж. После оформям, втасва на стайна температура, пека. Като меся на ръка или в миксера имам чувството, че по-бавно втасва, страхувам се, че няма да улуча момента, когато е готово тестото. Макар че пак ми се получава козунакът, но някак все ми е притеснено.
Виж целия пост
# 169
Хм, бъзнахте ме в миксера да меся... Значи в събота ще пробвам и ще докладвам. Всъщност май и мен  ме е страх че няма да нацеля тестото. Някакси в машината мога да го пипна, в миксера не че не мога, като го спра, но нямам навик....Само кексови теста съм бъркала с него. Следващия ми козунак ще е в миксера замесван. Дано има с какво да се похваля.
Виж целия пост
# 170
vici75, аз също меся с Kitchen Aid и те уверявам, че с рецепти до 1 кг брашно си се справя отлично. Цялата процедура  ми отнема не повече от 20- ина минути, като в тях не влиза стартирането на маята. Предпочитам в пъти повече миксера пред хлебопекарната, когато става въпрос за месене.
Виж целия пост
# 171
AlexaS и marcheva  и двете казвате около 20мин месене в миксера горе долу. Иначе разбрах, след активиране на маята. Един вид същинското месене е около 20мин с всички продукти вече. Това ще ми е като ориентир. Благодаря ви Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus
Виж целия пост
# 172
AlexaS и marcheva  и двете казвате около 20мин месене в миксера горе долу. Иначе разбрах, след активиране на маята. Един вид същинското месене е около 20мин с всички продукти вече. Това ще ми е като ориентир. Благодаря ви Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus
Винаги и независимо каква мая ползвам предварително я активирам, така съм сигурна, че сухата мая е читава, а за свежата това си е начин. Хвърлям продуктите в миксера, даже и не гледам кой подир кой е, не го спазвам и го пускам, да се измесва, както казах за около 15 минути или сигурен начин е да обере купата, да е "чиста" и да е оформена хубава топка тесто, това говори че е измесено. Свалям, оставям го да втасва, колкото си иска и след това оформям, слагам плънка или не, втасва отново и се пече на 160 градуса до 165 . Това е. Така съм се научила от Джемма за обирането на купата и оформянето на топката тесто, а за градусите от Морена.
Виж целия пост
# 173
vici75 Миксерът е хубаво нещо, но машината за хляб освен, че меси, също леко подгрява сместа, което според мен се отразява много добре на маята и втасване то като цяло.
Когато правя козунаци използвам машината на програма за френски хляб - при мен е 3:50ч. Мисля, че там месенето е по-дълго и интензивно, отколкото само на програма за тесто. Оставям да меси-втаса-меси, като второто месене го прекъсвам на половина и тогава вадя, плета и оставям за окончателно втасване.
планетарният ми миксер е малко менте-пише, че на всеки 15’ трябва да почива, което не ме устройва.
Виж целия пост
# 174
Аз с миксера действам с принципите на хлебопекарната, щото ги няма тия неща в инструкциите му:  
- да слагам мокрите първо (така или иначе ги забърквам заедно - като с топлото мляко стопявам захарта, което е също много важно - да не останат кристалите) и после брашното (не всичкото!) и
- "когато спре да маже под бъркалките е готово тестото".
Иначе се пробвах първо да сложа в обратния ред - първо брашното и не ми хареса.

... Един вид същинското месене е около 20мин с всички продукти вече. Това ще ми е като ориентир. ..
Вики, то това е и с хляб, питки и козуначено тесто - всички теста с мая.
1. смесват/замесват се всички продукти  до топка тесто
2. измесва се полученото тесто - нужно е  време, за да се активира глутена - колкото повече - по-добре - от 5 - до 20мин. В козунака без месене няма месене.
3. втасва измесеното тесто колкото-толкова - от 1час - до 2-3 или повече.
4. премсване на втасалто тесто и офрмянето му
5. второ втасване, което е вече доста по-кратко
6. печене
*ако се прави стартер се получават 3 втасвания.

vici75 Миксерът е хубаво нещо, но машината за хляб освен, че меси, също леко подгрява сместа, което според мен се отразява много добре на маята и втасване то като цяло.
...
Хубаво - да, но не е условие, след като и в хладилника втасва. Simple Smile
Аз оставям купта на миксера и мятам една къпра отгоре  или изваждам купата, завивам я и я слагам да втасва в незагрята фурна или в някой шкаф.
Виж целия пост
# 175
И аз процедирам точно така. Меся до готовност, след това мажа с мазнина купата на миксера, покривам със скреч фолио или стъклен капак, за да наблюдавам втасването и пъхам във фурната. Там е тъмно, мога да поддържам постоянна, контролирана каквато си искам температура, а в случая около 30 С, защитено от течение.
Виж целия пост
# 176
Много сте гадни Grin, и аз почнах козунак рано-зарана...
Ще правя 1/2 доза, соколо 500г брашно и една маичка, да не се закръгляме много. Решила съм да опитам плетката, за която май AlexaS пусна клипче, може би с маковия пълнеж на Марчева, че много обичам мак. 😃 Зависи как ще ми се развие работният ден, ако не остане време, ще е с домашно конфитюрче...
Виж целия пост
# 177
Работна мецана, а Криси. Hug
Виж целия пост
# 178
Morena тестото по принцип втасва и при ниска температура, въпросът е дали е приложимо в конкретния случай - все пак това не е хляб, а и ако се прави един козунак, може да го чакаш и цял ден, но за Великден май нещата не са точно така Grinning
Всеки си има глава на раменете и си преценява как да постъпи спрямо неговите условия - нали затова си споделяме опита Simple Smile
Виж целия пост
# 179
и аз напоследък слагам в незагрята фурна да втасва или такава, която е била топла, но е почти изстинала. за съжаление, онзи ден пак правих козунак, който стана чудесен Sad . маята,която ММ купи от Била и на която пишеше за 1-2 кг се оказа хала. определено е за 2 кг.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия