Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Какъв е изходът?

  • 1 724
  • 11
Здравейте! Надявам се като читатели на моята тема да дадете мнението си за това как да се справя.
   От малка имам проблем с майка ми. Винаги мненията ни са различни, тъй като аз съм по-тиха, кротка, не правя скандали и гледам на всеки проблем да намеря решение по най-разумният начин. Майка ми обаче е точно обратното-скандалджийка, винаги намусена.
Както и да е все някак изкарах годините докато бях ученичка и чаках с нетърпение да уча нагоре. Тя е разведена с баща ми от многооо години. Още след първата година брак-развод. И трябваше да живеем при близките си. Преди 10 години се запозна с един мъж и първите 5 месеца беше много щастлива, позитивна, казах си:"Ето къде е бил проблема!Липсата на мъж и болка от несполучлив брак!"
Да, но след 5-ят месец започнаха едни скандали. Тя е много властна жена!Иска всичко да контролира. Започна да му звъни точно когато свършва работа приятелят и, да му засича времето докато се прибере... И винаги са имали проблемите с доверието, но не се разделиха. Преди 4 години той замина за чужбина с мисълта да я вземе при себе си. Искаше и се да замине с мен и тримата там да се устроим. Аз отказах. И заради това и тя остана.Нашите роднини и каза, че ще се грижат за мен, да замине, да си устрои живота, защото аз ще порасна и ще взема живота си в ръце, а тя ще остане сама.Не замина. Скандалите им станаха ужасни преди една година, а от началото на 2020-та е нещо ужасно! Заради карантината се наложи да се прибера от града , в който уча и съм свидетел на всичко! Докато бях там без значение дали съм в лекция-тя ми звънеше започваше да крещи, че ще се самоубие, че трябва да му звънна, да говоря с него... Правех го иначе започваше да напада и мен.
Вкъщи като я хване истерията започва да хвърля всичко на земята, чупи, крещи, заплашва пак със самоубийство. Стигнах го извода, че мъжът не я иска, а тя не може да приеме факта. Психически рухнах и се появиха оплаквания в областта на сърцето. Стигна се до там да не мога да дишам. Лекарите казват, че е от стрес и трябва да избягвам стреса... Кка да го избегна? Не мога и да си ида с тази карантина чак до 13 май. Роднините ми не могат да вземат решение какво да направим.....Не могат да я успокоят. Записах и час при психолог-побесня повече. Казах и че искам да замина за чужбина, защото вече не се търпи това-не ме пуска... Какъв ми е изходът? Аз не мога повече. Готова съм да напусна университета и да замина далеч от нея. Лекарите ме питат какъв е проблема, какво ме тормози, а тя е в кабинета, нищо не мога да кажа и ми изписват зелена рецепта....
Тя не мисли за нищо друго освен за него. Слагат край на връзката си и тя след 30 мин пак му звъни. Това е ненормална история... Вманиачена ли е в него... Не знам..... Но всеки около нея го отнася заради това, че не е щастлива.
Виж целия пост
# 1
Цитат
Но всеки около нея го отнася заради това, че не е щастлива.

Звучи като да е нарцистична и да има неоткрито, недиагностицирано личностово разстройство. Владееш ли английски? Прочети малко повече за personality disorders, cluster B.Такива хора не се лекуват, те и не мислят, че имат проблем. Безкритични са към себе си и винаги другите са им виновни.

Просто живеят по този начин, и за съжаление тровят живота и на техните близки. Говоря от личен опит, именно с роднини. И с психолози съм разговаряла, и това съм учила, и на лекции съм ходила. Хората с личностово разстройство тровят себе си, но най-много троят близките си. Близките отстрани изглеждат луди и побъркани, защото тези хора знаят как да се държат "възпитано" пред външни, така че да изглеждат нормални и дори жертви, а останалите - несъобразителни насилници. Добре умеят да ги извъртат нещата!Отдръпни се и избягвай контакт. Ти не си виновна. Не можеш да се грижиш за нея или да "оправиш" състоянието й. Не поемай излишна вина, чувство на дълг или други такива.
Ти си дете, а не родител, и не е много окей да влизаш в ролята на "спасител" или "обгрижващ" - токсично е и ще ти скапе психиката. Очевидно вече си почнала да поддаваш на това негативно влияние, щом се стига до зелени рецепти. Аз лично много дълго време бях доста ... не ми се говори даже за това, но си мислех най-страшни и гадни неща. Заради ежедневния контакт с насилник, мачкането, истериите, вменяването на вина, и за това че постоянно трябва да стъпваш на пръсти и ВСИЧКО да си съобразяваш с насилника... Роднина, впрочем!


Всеки човек носи отговорност за неговия си живот, не за чуждия. Чужди вини и отговорности не поемай. Майка ти прави избори със своето поведение, следователно търпи и последствията, но защо трябва да ги търпиш и ти?

Защо не се консултираш с психолог, но самостоятелно, без майка ти наоколо? По-полезно ще е, отколкото да пишеш във форума, казвам го съвсем добронамерено!
Скъсай пъпната връв и просто приеми, не всички отношения родители-деца са щастливи. Обществото това не може да го разбере, но ние, които сме минали през това, го знаем отлично.
Виж целия пост
# 2
Момиче, майка ти е достатъчно голяма да се справя сама и не би трябвало да те въвлича във връзките си с мъже и истериите й. Единственият ти вариант е да си далеч от нея, но при тази карантина е трудно осъществимо. Пази си нервите, че те са за цял живот, грижи се за себе си и при първа възможност се махай.
Виж целия пост
# 3
Благодаря ви! Чета коментарите ви и някак ми олекна на душата, че не минавам само аз през това!
Благодаря ви! ❤
Виж целия пост
# 4
Изчакай да мине карантината, стискай зъби и я игнорирай. След това с мръсна газ избягай, дори с риск да не си проговорите повече. Това е отровна личност, която тепърва ще те трови с напредване на възрастта и характеропатията.
Виж целия пост
# 5
Мира, знам че карантина и т.н., но няма ли къде другаде да се преместиш?
Едно познато момиче си имаше такава майка, която освен всичко изброено беше и алкохоличка. Редовно правеше опити за самоубийство и тормозеше момичето зверски. Беше голяма мъка, докато живееха заедно, дъщерята да се прибира вкъщи и да не смее да отвори вратата, защото не знае какво ще свари.
Като завърши гимназия, момичето започна да си изкарва пари и излезе под наем, и сама си се изучи задочно, без помощ от родител.
Виж целия пост
# 6
Изчакай да мине карантината, стискай зъби и я игнорирай. След това с мръсна газ избягай, дори с риск да не си проговорите повече. Това е отровна личност, която тепърва ще те трови с напредване на възрастта и характеропатията.
Това е най-реалистичният вариант. Гледай да пускаш от едното ухо през другото и да устискаш до края на ИП.
Виж целия пост
# 7
Повярвай , това ще срине психиката ти още повече.
Ти си младо момиче , учи , развивай се , прави това което обичаш.
Не е нужно да носиш този товар върху себе си , не мисля , че има какво да направиш.
Ако можеше да помогнеш , вече щеше да има резултат , майка ти не те разбира , не се интересува от нищо - сама го казваш.
При първа възможност си тръгни , оправи живота си и внимавай със здравето си , не е нормално да ти изписват зелени рецепти и на всичкото отгоре да не можеш да споделиш и проблема си. С толкова стрес и напрежение още от сега , какво ще последва в бъдеще ?
Грижи се за себе си и успех с ученето , не го прекъсвай заради това , бъди силна и не отстъпвай , ще се справиш Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Майка ти не е за психолог, а за психиатър.
Виж целия пост
# 9
Дали са Ви вече правилните, според мен, съвети, затова само ще попитам: майка Ви не работи ли? Поне през деня ще е спасение. Съжалявам, че живеете по този начин, съжалявам,  че има такива родители. Обичате я сигурно, майка Ви е, но се дистанцирайте след ИП, дано имате други читави роднини, че  сам човек в живота е мъчна работа. Здраве и късмет Ви желая!
Виж целия пост
# 10
Благодаря на всички за съветите ви!
Наистина се чувствам по-добре като знам, че има хора, който ме разбират. Ще послушам съветите ви.
Има ли опция да се спрат коментарите? Благодаря ви за подкрепата!
Виж целия пост
# 11
Поискай модератор да заключи темата.
Успех!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия