Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Магистър-фармацевт отговаря на вашите въпроси

  • 44 085
  • 291
# 285
Здравейте. Могат ли да се пият едновременно двата пробиотика Астарте и Синкванон? И двата са предписани заедно с антибиотици, които се наложи да изпия един след друг. Самите пробиотици трябва да продължа да пия в рамките на 14 дни след приема на антибиотиците и в този период съвпадат и двата, но дали могат едновременно?
Благодаря!
Здравейте! Изберете си различно време на приемане(с няколко часа разлика) на всеки пробиотик и би трябвало да няма никакъв проблем. Като цяло не се и очаква да има какъвто и да било проблем при приема заедно или поотделно на тези два пробиотика. Очаква се да действат още по-комплексно, изписани по този начин. Разделянето на приема просто подсигурява по-доброто усвояване и избягва възможността един на друг да си попречат по някакъв начин, дори и малко.
Виж целия пост
# 286
Здравейте, не знам дали въпросът ми е за тук, но: тези дни ми попадат различни източници на информация за възможни канцерогенни ефекти при прием на сартани. Член на семейството приема Olmezid от 3 мес. и се чувства чудесно, но тези данни много ни стреснаха. Основателни ли са притесненията ни, да запишем ли час за смяна на лекарството?
Здравейте! Преди повече от година излезе проучване за съставката валсартан, че има открито вероятно канцерогенно действие. Нужни са още доста проучвания, за да бъде категорично доказано това твърдение. За съставката олмесартан, каквато е използвана в споделения от вас продукт няма такива данни.
Виж целия пост
# 287
Изписаха ми Б комплекс:

В аптеката ми дадоха този:

Като бях на контролен преглед след около месец питах лекарката дали да продължавам да ползвам същия или мога да купя друг, тя каза, че може.
Та може ли да ми препоръчате някакъв друг?
Разглеждах този на Doppelherz. Имаше ги витамините в 2-3(даже 4 ) пъти по-големи дози от необходимите дневни. Предполагам не е за постоянна употреба, а за профилактика?
Ако има значение за питането проблема е дерматологичен - от време на време по някоя пъпка, петна след акне, запушени пори, черни точки.
Разглежданият от вас втори продукт има по-голямо съдържание на Б витамини, но това в случая подсигурява по-адекватно усвояване на дозата от приетата таблетка. Б витамините са водоразтворими и не са толкова опасни от предозиране, освен при някои специфични здравословни състояния. Ако дозата ви притеснява, винаги можете да разредите приема през ден или да правите почивки пред определен период на прием. Продуктът който са ви дали в аптеката е по-беден на състав. Аз бих предпочел другия, лично за себе си, ако имах нужда от всички Б витамини. Понякога адекватното попълване на нуждите на организма от Б витамини изисква по-продължителен прием.
Виж целия пост
# 288
Въпросът ми е дали при определен здравословен проблем е по- добре да се чай от билка или нейната тинктура(купена от аптека, а не лично приготвена)? Т.е. с тинктурата приемът е доста по- лесен и бърз, но дали действа със същата сила, както чаят/запарката?
Здравейте! Тинктурата е по-концентрираният продукт от двата варианта. Чрез спиртния извлек се екстрахират повече активни вещества от растението, поради което той е по-концентриран. Разбира се, за хора които не е удачно да има алкохол, това е проблем(при деца например), но ако това не е условие значи е по-добрият вариант от приготвянето на чай. Допълнително, годността на спиртния извлек е по-голяма и имате готов екстракт, който само разреждате.
Виж целия пост
# 289
Здравейте какви хранителни добавки и с каква продължителност е нужно да приема тийнейджър с лош хранитен режим като  предпочита суха и не здравословна храна? Какво мислите и за имуностимулантите тип ехинацея, марсианци, Имуномикс и др.
Здравейте! За зимния период приемането на имуностимулатори е добра идея. Ехинацеята е удачен вариант с имуномодулиращо и противовирусно действие, добре повлиява организма при респираторни инфекции и тяхната превенция.Според in vitro изследвания ехинацеята проявява вирусоцидно действие спрямо Covid-19, но не е доказано in vivo . След като споделяте, че здравословното хранене е проблем за детето е добър вариант продуктът, който изберете да има витамини, а ако съдържа и пробиотичен елемент би бил най-удачен, в случая! Нездравословното хранене освен ,че не умее да поддържа имунитета на добро ниво, също така влошава и чревният такъв, а това е голяма "входна врата" за вируси и баткерии, която при отслабен имунитет предразполага към разболяване. Съсредоточете се към подобряване(поне в някаква степен) на хранителният режим на детето, защото колкото и продукта да използваме, основата е в храненето и режима и при подобрен такъв, всеки един имуностимулатор би действал значително по-ефективно.
Виж целия пост
# 290
Здравейте, в момента приемам б12 и фолиева киселина, съдържаща се във комбинирани витамини. За да отида в лаборатория и да проверя как се движат стойностите им трябва ли да прекъсна приема им предварително?
Здравейте! Би било добре да преустановите приема за няколко дена, просто за да се избегне вероятно повлияване на резултата, макар че това не мисля ,че би повлияло.Все пак, ако желаете попитайте по телефона и вашия лекар, за да сте по-спокойна и сигурна.
Виж целия пост
# 291
Сърдечно благодарим на Росен Димитров за включването му в нашия социален проект "Специалистите говорят", за отделеното време и внимание за отговори на вашите въпроси през последните 10 месеца.

Поради повишена служебна натовареност на Росен Димитров от днес, 2 февруари, онлайн консултациите в настоящата тема се прекратяват.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия