Истанбул [тема 52]

  • 60 430
  • 755
# 210
Пепелче, много благодаря за труда. Вкъщи не се тачат много сладкишите с много крем и кремчетата, а аз така обичам да кусам Grinning Но ще си запазя рецептата и ще я направя есента.

Една разходка от 29 май, този път всичко си е написано.

Виж целия пост
# 211
Шебечко, видях първите минути. После ще гледам цялото с удоволствие. И на спокойствие.
Видях, че мнозинството са с маски.
Обаче се впечатлих от приготвената закуска. Майка ми прави такива редовно. Наричаме ги бухти. Ммм...
Скрит текст:
От днес съм на диета!
Ужас!
Етимека ще направя за ММ.
Пепелче...
Виж целия пост
# 212
Хапваха в една от сериите на "Любов под наем" "млечна халва Нурие"   https://www.youtube.com/watch?v=AOwaCDJiZOw  1:59:38 минута
 На мен ми заприлича на баклава, рових се в нета не намерих на български кой знае каква информация.
... та мисля да правя тази рецепта ... извинявам се на beljata и на всички които са на диета Relaxed .
https://zvezdev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/% … D0%B0%D0%B2%D0%B0
Които сте опитвали това изкушение дали тази рецепта се доближава до баклава/халва Нурие?
Виж целия пост
# 213
Първо за Капалъто:
https://bgtourism.bg/01062020-capali-charshi-istanbul/?fbclid=Iw … vSjCAAEHQdHgb_P9M

Второ (и аз се извинявам). 😀
МЛЕЧНО (СЮТЛЮ) НУРИЙЕ
Скрит текст:
Sütlü Nuriye е турски десерт, подобен на баклава, но в шербета освен вода има и мляко, което придава белезникав вид на десерта. Името на сладкиша означава Нурие с мляко. Приготвя се както с точени кори, така и с готови кори за баклава, с плънка от натрошени лешници или орехи.
Необходими продукти:
40 кори за баклава
250 грама краве масло
220 грама едро натрошени лешници (или орехи)
За шербета:
3 водни чаши захар
3 водни чаши мляко
1 водна чаша вода
(Може да се направи и с 50 кори, тогава се слага 350 грама масло)
ПРИГОТВЯНЕ:
Намажете дъното на тавичка, може йенска с разтопено масло и сложете отгоре първата кора.
Намажете и нея и отгоре разстелете втората кора.
Процедирайте по същия начин с останалите 20 кори за баклава, като разнасяте мазнината с четка.
Наръсете натрошените лешници (или орехи) като плънка – равномерно.
И продължете да разстилате и останалите 20 кори отгоре, като мажете между всяка с разтопеното краве масло.
Намажете с масло и последната кора.
Нарежете сладкиша на малки квадратчета и го сложете да се пече в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване. (около 30 мин)
Междувременно пригответе млечния шербет.
Сипете захарта и водата в тенджера на котлона и разбъркайте. Кипнете за 5 минути и добавете млякото. Разбъркайте и дръпнете от котлона.
Като извадите сладкиша от фурната, изчакайте да му излезе първата пара и го залейте с топлия (но не горещ) шербет.
Декорирайте с натрошени шам-фъстъци.
След като попие шербета, сервирайте!
Да ви е сладко!/ Afiyet Olsun!

Само питайте, във фейсгрупата Турски вкусотии има всичко. 😀
Виж целия пост
# 214
pepel_ot_rozi,  тешеккюляр! Надявам се да ми се получи и да зарадвам мъжо довечера с татлъ Simple Smile и задължително ще преслушам тая фейсгрупа
Виж целия пост
# 215
Нося ви снимки от първия ден с повече "свобода" в Истанбул.



Виж целия пост
# 216
Беличке, съчувстВУвам ти, и аз съм на режим вече 4та седмица, а резултат особен йок.

Пепелче, питаме - как хем да ядем сладко, хем да не се трупа? Предупреждавам, жито и ориз не обичам.
Виж целия пост
# 217
Яжте извара или скир с малко мед/подсладител, ванилия и плодове. Сега има ягоди, на корем. Simple Smile

Страхотна панакота правя и с кремообразната извара от Лидл или суров чизйкейк (с основа от орехи и кашу). Печен с яйца също става много хубав - слагам му и пресни боровинки с малко бадемово брашно и основа от него с масло, ммм.



И за любителите на кексовата част и шоколада - кейк с настъргани тиквички, орехово и типово брашно с повечко яйца.

Виж целия пост
# 218
Шебече, отговарям:"Няма начин".
Глад му е майката, за който го може.

И отивам на инспекция до хладилника. 😀
Имаше там едни кИфтета....
Виж целия пост
# 219
Здравейте! Аз съм от тези, които не са ходили в Истанбул, така че съм решила това лято да отида, пък да се надяваме, че историята с вируса ще утихне достатъчно. Щях  да ходя миналата година, тогава пак стана объркване, казвам си, че ако продължават объркванията, няма да се случи скоро, затова съм си наумила да не се предавам Simple Smile))
Иначе съм ходила само в Одрин. Линкът от края на май ми беше много полезен, още повече, че се зарових в кулинарния блог на дамата. Много искам да си купя дънки LTB. Посещавали ли сте магазините им в Истанбул? Този в Одрин никак не беше добре зареден, а аз търся конкретен модел, който не беше наличен и който вече не зареждат в България, а купуването му онлайн създава доста проблеми. И още един въпрос - за колко време се стига с кола като се мине КПП-то?
Виж целия пост
# 220
Vessita13, зависи през кое КПП минавате и къде ви е крайната точка в Истанбул. Задайте си маршрута в Google Maps и отпуснете 60мин за задръстване. Примерно ние от Дерекьой до Шишли/Бешикташ стигаме за около 4 часа ( това е сутрешно пътуване пристигаме около 10.00ч)
Виж целия пост
# 221
Къде има LTB в Одрин?
На децата купуваме, но основно от Истанбул, или по-надолу, когато сме на почивка.
Виж целия пост
# 222
Ние само мъжко пазаруваме от LTB и впечатленията са ми, че дълго време поддържат едни и същи модели, това в Истанбул. Което в нашия случай е ок, понеже мъжът ми си харесва един модел и все него си взима, и така с години, летен, зимен вариант.
Виж целия пост
# 223
На гугъл мапс е отбелязано къде е магазинът в Одрин. Някъде до паркинга около централната част до една джамия, не знам имена на улици. Намирането му беше трудно, само една девойка говореше английски от няколкото на рендъм запитани минувача. Не го намерих за добре зареден.

Благодаря за инфото, Крис и Фани.
 
Мислим да минем през Капитан Андреево.

Виж целия пост
# 224
От КА до входа на Истанбул е все магистрала. Стига се бързо. От там нататък е на късмет... и добра ориентация.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия