Вегетарианска тема 13- какво ще готвим по време на карантина

  • 25 413
  • 770
# 375
обикновена баница и едно като сладкиш, което трябваше да е като ореховки, но вместо орехи ползва орехово брашно (до сега никога не го бях ползвала) и на вкус стана като пясък! Добре, че ми хрумна да сложа вътре червени боровинки та има киселичък вкус, иначе не знам как щеше да се яде. Но с кафе или чай е супер за мен и папагала (той само боровинките вади), мм май не смее да го опита.

Направих и "дроб" сърма, като заместител на месото ползвам гъби, стана супер, само, че не сложих зелен чесън и се усеща, че го няма.

За утре пак ще правя "кофата" таратор Simple Smile

За да замразя, трябва да го купя, измия, нарежа и тогава да замръзявам, собствено пройзводство нямам. Който има може би е по добре сам да замръзява защото винаги ще обира най готовите плодове/зеленчуци и директно във фризера. Преди съм замръзявала сок от бъз и маточина, гъби, лапад и спанак. Но днес живеем във времена когато всичко си го има в по голяма част от времето на магазина. Сезонните плодове и зеленчуци например ядем то втръсване, и след това нямам желание да ги замръзявам. Купувам замръзени ягоди, малини и боровинки, но си личи, че не са сладки, за смути стават. Замръзен основно купувам спанак за супа или добавка към ястия - удобно ми е и винаги ми е под ръка така. Пресния като го взема и до 3-4 дни ако не сме го изяли не става за почти нищо. Тиквички, броколи, карфиол, моркови, чушки, грах, зелен боб и праз купувам по някога защото ми е по лесно за готвене. Вадиш и слагаш да готвиш веднага.
Виж целия пост
# 376
Аз купувам замразени зеленчуци понякога, главно зелен фасул и грах. Замразявам само инцидентно, когато нещо ни е в повече или отиваме някъде за няколко дни. Ако имах собствено производство, щях да замразявам повече.

Спанак с ориз, чечина, омлет с много магданоз, шопска салата (дочакахме ги тези домати!), печени тиквички, сладко от ягоди. Ягоди, череши, касис, цариградско грозде на корем.

asyalein, сполучлив ли стана сладкишът с полента? Ако да, искам рецепта, моля. И у нас има ябълки за изяждане. Не знам защо сме ги купили при толкова много сезонни плодове.
Виж целия пост
# 377
Baby, от къде взе ореховото брашно.

Синьо, малко сух стана, но изчезна бързо:
2-3 ябълки се настъргват, добавя се 1-2 яйца и се разбърква. Сухите съставки са: смлени бадеми, полента (горе долу 1:1 с бадемите), захар ( аз не слагам), канела, бакпулвер.
Да не е много гъсто тестото, че ще стане сух като моя 🤪 другият път може и лъжица кисело мляко да добавя за сочност.
Правих в 26см кръгла форма. С две ябълки и едно яйце стана плосък. Другия път двойна доза.
Залепва обаче доста, въпреки, че подмазах.

Пица на раклета 😀, детето пак иска
Таратор
Виж целия пост
# 378
Крем супа с тиквички


Салата от домати и пържен патладжан
Виж целия пост
# 379
Ася, не съм го купувала аз, а майка го беше получила от една фирма когато си поръчала орехи в бг. Това и го бяха дали като подарък. Но да не си мислиш, че е брашно като други брашна - това е остатъка от орехите след като са извадили от тях олиото. Явно са се чудили какво да правят с остатъка и го дават като охрехово брашно. Не знам за какво може да се ползва, то е като пясък и на вкус и на вид е много тъмно кафяво... е вече нямам, тя ми даде само 1 пакет и аз дълго време се чудех какво да го направя.
Виж целия пост
# 380
Да, знам, че това е остатъка. Аз имам от Австрия от тиквени семки, там нали пресоват олиото. Като добавка към тесто за киш или хляб е чудесно.
Също в мюсли или йогурт.

Синьо, сега се сетих и за друг, ужасно вкусен сладкиш с полента и ябълки, но е по-пипкав: сварява се полентата, оставя се леко да се охлади, добавят се настъргани ябълки, канела, 2 жълтъка и белтъците на сняг. После на 150с се запича.
Стана като сиропиран, много вкусен.
Виж целия пост
# 381
asyalein, благодаря! Засилих се да правя втория, но се оказа, че нямам полента. Утре.
Виж целия пост
# 382
Салата боб с чушка и морков
Цикория с къри дип
Гъби, лук и зелен фасул на тиган
Мекици с мед

Аз също купувам само спанак, грах и зелен фасул.
Миналата година градът узряване поетапно и имах все по една шепа. Започнах да го замразявам, за да се събере за едно ядене, но се губи смисълът от прясното производство. Тогава разбрах как са се появили рецептите “по градинарски” 🤣
Виж целия пост
# 383
Пълнени фурми Medjool
Виж целия пост
# 384
Сладолед от банани
Пататник 1:1 картофи и алабаш и малко брашно от нахут за слепване
Домати с моцарела и рукола
Омлет с грах

Настана жега и не ми се пуска фурна, а нямам хляб. Исках и крекери да си направя .... все съм гладна 😊
Виж целия пост
# 385
Талиатели със задушени моркови, лук, спанак, яйце и извара.
Много ягоди, череши и диня.
Картофена супа с чубрица, карфиол, червена чушка и лук.
Виж целия пост
# 386
тази вечер се отчетох с готвенето за седмица занапред: хляб по мързеливия начин без месене с 1/3 пълнозърнесто брашно и 2/3 бяло


виган майонеза с вода от нахут; нахута отиде на хумус с мариновани домати и чесън; зеленчуци със соев сос, чесън, джинджифил и за основа сварих паста (супер стана, сложих и гъби). А и кофата с таратор си е на 2/3 пълна. Simple Smile
Виж целия пост
# 387
Зелен фасул яхния
Варена млада царевица
Супа тиквички с босилек
Много ягоди и череши, сметанов сладолед
Виж целия пост
# 388
Хлябът изглежда супер!

Пица на тиган
Омлет с грах
Грах яхния
Къри с патладжан и ананас, пълн.ориз
Кайзершмарн -пръсна олио и имам мехури 🙄
Виж целия пост
# 389
Пържени филийки с мед.
Боб чорба класическа.
Тиквички на тиган запечени, с много чесън и лимонов сок.
Бок чой на тиган. 
Зелена салата с пресен лук и краставици.
Млечна салата и таратор - за утре да отлежат в хладилника.
Онзи ден правих разкошна бисквитена торта с крем нишесте “Ягода” от България. Облизахме си пръстите.
Домашно песто с 5 съставки (босилек, зехтин, чесън, кашу, пармезан). Ядохме го с препечен ръжен хляб и белени розови домати.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия