Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изкачване на стълби

  • 1 350
  • 15
Здравейте Innocent Търсих теми за изкачване на стълби, но са доста старички и без много отговори.. Neutral Face  До сега не го бях правила, но от както си стоя вкъщи и нямам много движение всеки ден изкачвам стълбите от първи до седми етаж започнах по веднъж и всеки ден увеличавам та вече ги изкачвам по десет пъти на ден. Не съм се мерила и не знам дали съм свалила дори и килограм. Вие правите ли го, какво е мнението Ви и сваляли ли сте килограми по този начин? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
От 8 години живея на 7 етаж в сграда без асансьор.

Случвало се е да ги качвам по 10 пъти и без да е нарочно - за разходки на кучето, за работа, за пазар, за нещо друго.

Добър задник се поддържа така.

Ако го правиш вместо тренировка, редувай тичане по стълбите с бавно качване с някакви тежести.
Добре е и да направиш няколко качвания без пауза.
Виж целия пост
# 2
Офтопик. Змия, в тази ваша сграда стари или трудно подвижни хора няма ли? Как се справят?
И аз съм живяла 35 години в сграда без асансьор, но само на три етажа.

Колкото до стълбите, и аз виждам, че навсякъде като че ли се препоръчва само изкачване, доколкото има стълби, но лично аз предпочитам да си харесам деветте стълби между две площадки и да редувам качване и слизане. Моята схема е подтичване пет пъти (пет слизания и пет качвания по деветте стълби) и ходене пет пъти. При ходенето извървявам и двете площадки докрай, при тичането - само стълбите. Когато реша, че вече съм се изморила, увеличавам ходенията на 8. Някъде 11 или 12 такива "серии" от 5+5 и 5+8 са половин час, но аз обикновено правя по-малко. Това съм си го харесала като тренировка вече повече от 15 години (в родния ми блок - на тавана, в сегашния - на площадките между нашия етаж и долния), далеч не всеки ден, разбира се; удобно ми е и ме кефи.

Колкото до килограмите, там нещата зависят основно от храненето, колкото и да не ни се иска. Лично моите са силно наднормени и не се влияят от стълбите. Wink
Виж целия пост
# 3
Магдена, имаме асансьорна шахта, но още нямаме асансьор, както и Акт 16.
А родителите ми са на над 70 години и са на нашия етаж. Тренират и те.

Качването на стълби, стъпвайки само на пръсти, също влияе добре на мускулите.
Виж целия пост
# 4
Добра кардиотренировка е. Когато не ни работеше асансьора, се качвах и аз. Полезно упражнение, но не съм сваляла кг по този начин, а само с диета.
Виж целия пост
# 5
Здравейте Innocent Търсих теми за изкачване на стълби, но са доста старички и без много отговори.. Neutral Face  До сега не го бях правила, но от както си стоя вкъщи и нямам много движение всеки ден изкачвам стълбите от първи до седми етаж започнах по веднъж и всеки ден увеличавам та вече ги изкачвам по десет пъти на ден. Не съм се мерила и не знам дали съм свалила дори и килограм. Вие правите ли го, какво е мнението Ви и сваляли ли сте килограми по този начин? Rolling Eyes

Това е една от най-добрите кардио тренировки за жени.

Участват по-големи мускулни групи, спрямо ходенето на пътека (като пример) и това спомага за повече изгорени калории за по-кратко време.

В същото време се натоварват участъци, на които повечето жени искат да наблегнат - дупе, задно бедро.

Когато стане лесно може да се надгради с раница, в която да се сложат тежести или няколко шишета минерална вода.
Виж целия пост
# 6
Интересна тема.
А какво ще кажете за слизането по стълби? Чувала съм, че не било полезно за коленете.
Виж целия пост
# 7
Хаха, Фифиана, то значи ако ходим на планина, да не слизаме никога Grinning
Ако се слиза внимателно без да се набива много, не е проблем. Апропо, за склоновете на планини има техника на зиг-загообразно слизане, за да се натоварват по-малко коленете, защото слизането си е също толкова трудоемко, колкото и изкачването.
Преди, когато си живеех в родния град, редовно се качвах на 8-я етаж без асансьор. Когато ходех да тичам на стадиона, задължително преди да се прибера вкъщи качвах стълбището и слизах 3-4 пъти, или колкото ми е приятно. След това се прибирах, разтягах се още за отпускане на мускулите и след това баня. Гаранция за добър тонус и поддръжка на тялото. Също и отслабване, с подходяща диета, или просто да не се яде след 6 или 7 вечерта Simple Smile
Виж целия пост
# 8
Живея на петия етаж без асансьор (високи етажи от старите - това са повече и по-стръмни стъпала от тези в блоковете). Нормално качване по 3-4-5 пъти на ден + 1-2 часа бързо ходене, което е ежедневието ми без карантина, не е никаква тренировка. Пак си обездвижен и си трябват целеви упражнения за мускулните групи. Иначе за сваляне на килограми - може и да се сваля, винаги съм била слаба, та не знам дали е от това.
Виж целия пост
# 9
и аз си мисля, че без целеви упражнения за определени мускулни групи... трудно може да има видим ефект

все пак - всяко движение е здраве Simple Smile не спирайте със стълбите, но не очаквайте чудеса
Виж целия пост
# 10
Липсата на силови упражнения (целеви упражнения за мускулните групи) не значи непременно обездвижване.
Стълбите при подходяща не твърде ниска продължителност и/или интензивност са аеробна (кардио) тренировка. Целевите силови упражнения са си отделно.
Виж целия пост
# 11
изобщо не визирам силови упражнения, както и не вмених обездвижване на никой, но както и да е...
Виж целия пост
# 12
А мнението преди твоето погледна ли?
На това отговарях:
Цитат
Нормално качване по 3-4-5 пъти на ден + 1-2 часа бързо ходене, което е ежедневието ми без карантина, не е никаква тренировка. Пак си обездвижен и си трябват целеви упражнения за мускулните групи.
...но както и да е... Wink
Виж целия пост
# 13
Чувала съм, че е добра тренировка за мускулите и ставите изкачването и слизането по стълбите. Един път го направих, като се качих от първия етаж до последния 7-ми етаж, но ми направиха забележка, че правя шум и странно ме гледаха съседите, затова прекратих тази тренировка. Съседите във входа са много заядливи хора. Всеки шум им пречи. Иначе живея на 3-ти етаж и повече от 20 години няма асансьор. Без това имам страхова невроза от асансьори.

    Старая се да правя някаква тренировка вкъщи. Не съм дисциплинирана относно спорта. Не я правя всеки ден, а 2-3 пъти в седмицата. Иска ми се да я правя всеки ден, за да свикнат мускулите ми и ставите ми на движение, защото и без това съм доста обездвижена, а това ме прави доста проблеми с мускулите и ставите. От 1 седмица вече излизам и ходя доста. Това за мене е една голяма и значителна тренировка за мускулите и ставите.
Виж целия пост
# 14
Магдена, аз не правя силови упражнения никога, така че не съм имала предвид това, което ти мислиш Simple Smile

Знам обаче със сигурност, че и сто етажа да качиш, мускулите и ставите на раменния пояс, горната част на гърба и ръцете пак ще си останат обездвижени и нефелни, ако работиш на компютър като мен. Освен ако не ги упражняваш отделно. Което е и съдържанието на поста.

Отделно, ако си прецакваш тазобедрените стави и бедрените мускули от прекалено заседяване, невнимателно слизане по стълби може да ти изпрати коленете в доста кофти ситуация.

Лично на мен от 5 етажа не ми се покачва пулсът, така че не съм сигурна и колко аеробен ефект има (а определено не ги качвам бавно).

Та - да, всяко движение е по-добро от никакво движение, особено предвид как живяхме последните 2 месеца. Но да цитирам по-горен пост - не очаквайте чудеса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия