Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ЧЕТВЪРТА ТЕМА

  • 44 631
  • 763
# 750
Ето и вчерашния хляб, опечен днес:



Morena, може ли, когато е удобно, да споделиш твоя рецепта за мекици? По-назад в темата прочетох за обикновено хлебно тесто, обаче не съм толкова навътре и ще се радвам на рецепта. Hug
Също, дами, ако не е много нахално, бих била много благодарна за рецепти за тостерен хляб (пак по-назад четох, че става за ден) и за тесто за пица, ако някой може да сподели. До момента всички теста за пица с квас са ми тотален провал… Правила съм веднъж тостерен хляб по случайна рецепта преди година и стана жилав, та не повторих. След като се зачетох тук в темата обаче, виждам, че “жилавото” е нормално.. А аз го наричам гумено - моя грешка отново. Хубаво е човек да се учи, благодаря за целия ви труд, съвети и помощ в тази тема, много сте отзивчиви, мили, а за произведенията ви да не говоря - думи нямам какви неща творите. Благодаря ви отново!!
Виж целия пост
# 751
Тесто за пица
420гр брашно
290гр вода/може да се намали с 20-30гр/
160гр квас
10гр сол
60гр зехтин/може да се намали до 30гр/

Ето го тестото замесено в неделя, ще чака до събота, без да намалявам количеството вода и зехтин.
Ето и резултатът от това тесто .


Виж целия пост
# 752
Леле, Danifin1, изглежда като от пицария в Италия! Много благодаря, записвам си. И един въпрос за уточнение - продуктите просто се смесват и се оставят да втасват само в хладилник за дни или се следва технологията за хляб - автолиза, квас, сол, зехтин, прегъвания, почивка и тогава хладилник?
Виж целия пост
# 753
Следваш технологията  за хляб и тогава в хладилника.
Виж целия пост
# 754
Ето и вчерашния хляб, опечен днес:

Скрит текст:

Morena, може ли, когато е удобно, да споделиш твоя рецепта за мекици? По-назад в темата прочетох за обикновено хлебно тесто, обаче не съм толкова навътре и ще се радвам на рецепта. Hug
Също, дами, ако не е много нахално, бих била много благодарна за рецепти за тостерен хляб (пак по-назад четох, че става за ден) и за тесто за пица, ако някой може да сподели. До момента всички теста за пица с квас са ми тотален провал… Правила съм веднъж тостерен хляб по случайна рецепта преди година и стана жилав, та не повторих. След като се зачетох тук в темата обаче, виждам, че “жилавото” е нормално.. А аз го наричам гумено - моя грешка отново. Хубаво е човек да се учи, благодаря за целия ви труд, съвети и помощ в тази тема, много сте отзивчиви, мили, а за произведенията ви да не говоря - думи нямам какви неща творите. Благодаря ви отново!!
Хубаво хлебче, могло е още да втасва. Simple Smile
Мекици - 350г брашно,  260г вода, 100г квас., 7г сол,  10г захар и 30г олио - омесва се, 3 сгъвания, втасва и се прибира в хладилника - на сутринта се ползва. Къса се тесто, разтегля се и  се пържи.

Тостерен хляб -  350г брашно (с 11-12г протеин),  255г вода ( или прясно мляко), 150г квас,  7г сол,  10г захар, може и 10г олио, но тогава да се намали водата с 10г -  процесът е обичайния с 3 сгъвания - с две топли втасвания. Оформен се слага във форма и втасва втория път така.  Може да се пече и без форма.  Пече се на 200градуса, около 30мин. до готовност.  

Пица - снимката е линк

Виж целия пост
# 755
Морена като гледам и в твоята рецепта за мекици има сгъвания?!
Виж целия пост
# 756
Морена като гледам и в твоята рецепта за мекици има сгъвания?!
Хидратацията е подходяща. Simple Smile
Виж целия пост
# 757
Моите мекици са по тази рецепта. Тестото е малко по-рядко от това за хляб.



300 гр. брашно.
186 гр. вода плюс 2 с.л. кисело мляко.
1 с.л. алкохол /Ползвам ром, уиски или коняк. Не позволява да поемат голямо количество мазнина/
4 гр. сол.
6 гр. захар.
Тук може да си промените съотношението на вкус. На нас така ни харесват - да не преобладава солта.
80 гр. активиран квас.

Забърквам всичко и оставям за 30 мин. След това през 10-20 минути размесвам в купата 2 или три пъти. Сгъвам тестото с 3 вътрешни прегъвания, слагам в кутия и прибирам в хладилника. Колкото по-дълго отлежава, толкова по-въздушни и пухкави са мекиците.
Стават като облаци.

И днешното ми хлебче. Стават като по калъп както и да ги забърквам. Relaxed ММ пак ще мрънка за гребена, все му пречи. Relieved

Виж целия пост
# 758
Sysly записвам си и твоята рецепта за мекици, ще ги пробвам следващия път Smiley
А хлебчето изглежда супер!! ! Yum
Виж целия пост
# 759
Danifin1, благодаря ти. Сама си нагодих рецептата за мекици. Правих няколко пъти по рецепта, но все нещо намирах кусур и накрая забърках както ме акъл учи /би казала баба Simple Smile/

Правих опит и за Болярската пита с квас. Стана феноменална!


Щракнах я набързо преди да изчезне. Relieved Размотаваше се като къделя на безкрайни конци, лека пухкава и мека като душичка.
Забърках я "на око" само замених маята с квас, но следващият път ще запиша точното съотношение.
Виж целия пост
# 760
Sysly, много добре си описала рецептата за мекици. Дали би могла да дадеш подобно описание и за хлебчето- рецепта и стъпки. Предварително благодаря .
Виж целия пост
# 761
Моля, пуснете нова тема.
Виж целия пост
# 762
Sysly, много добре си описала рецептата за мекици. Дали би могла да дадеш подобно описание и за хлебчето- рецепта и стъпки. Предварително благодаря .
Благодаря, ще се опитам.

Ползвам този калкулатор. На него е процентното съотношение което ползвам.
http://brdclc.com/?flour=400&leaven=20&salt=2&water=62
Брашното ми с 10,8 белтъчини и това е оптималната хидратация за него. При по-силни брашна може да се увеличи % на водата, калкулатора го позволява.

В отмереното количество вода сипвам актив. квас и разбърквам. Добавям брашното и солта и измесвам до лепкаво тесто колкото да не усещам сухи участъци с брашно.
Оставям за автолиза 30 мин.
Меся в купата с мокра ръка, като хващам тестото, издърпвам и оформям на топка. Два - три пъти, не повече. Два или три пъти повтарям същата процедура през 10-15 мин.
Следват 2-3 вътрешни сгъвания през 15-20 минути и оставям в купа да втасва.
Насипната ферментация е от 3 до 5 часа, според температурата в помещението. Не засичам, следя тестото да удвои обема си. По аромата и натиска с пръст, вече знам кога е готово. Simple Smile
Оформям, поставям в банетона и в хладилника.
Там също следя тестото през няколко часа. Случвало се е да е готов за печене още същият ден късно вечерта. Вадя и пека, ако не искам на другият ден да е превтасал.
Пека за15-20 м. в затворен съд и толкова свободно метнат върху решетката.

Метода на месене е този, като аз съм го опростила до минимум. Хептен мързеливата, след като разбрах че се получава, не си усложнявам живота допълнително като цапам всичко наоколо. Relieved
https://www.youtube.com/watch?v=4r8irdLuUtc&list=PLruq9597VHwFK2 … dNza7CH4d&index=4
Вече с гордост мога да се похваля, че ги докарвам като хлебчетата на този майстор-пекар. Relaxed Голям сладур при това! Wink
Виж целия пост
# 763
Моля заповядайте в новата тема  Нова тема
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия