Козунаци 2020 - 2ра тема

  • 30 856
  • 737
# 660
Стават хартиените форми. 
Аз от доста време пека без форма.   Преди ползвах каквото намеря - в йена съм пекла, в тортената форма, в еднократните алуминиеви (за подарък) също/ сега бих ползвала хартиена за подарък ако е козунакът, в тенджера също съм пекла.
Виж целия пост
# 661
И аз пека според формата, случая и прочие. Алуминиева еднократна, метална, стъклена, хартиена.
Виж целия пост
# 662
Момичета, не оставайте с впечатление, че манитобата е панацея. За обикновен козунак напълно е достатъчно и с 11-12 гр белтъчини. Манитибата е задължителна за теста, които се премесват по 4-5 пъти, втасват дълго, т.е с квас, и са тежки, поради многото добавки на сушени плодове и ядки. Всичко това изисква много силен глутен. Козунакът не е такъв случай и даже може да получите обратен ефект, ако не втаса докрай, ще стане вместо мек и пухкав, по-жилав, пак заради здравия глутен.
Постът ми е насочен към новички, които като прочетат това, ще помислят, че без манитоба няма хубав козунак.
Не забравяйте, че прабабите ви и без манитиба са правили разкошни козунаци.
Аз лично ползвам чиста манитоба за коломба и панетоне с квас, както и смес с бг брашно за козунак.

Благодаря много ми е полезен този пост.

Grinning Имам и аз една манитоба, взета напосоки и все и търся приложение.
Скрит текст:

Виж целия пост
# 663
Зари, може да направиш козунак, хляб, панетоне...
Виж целия пост
# 664
Момичета, бяло пшенично брашно София мел ще ми свърши ли работа за козунаци?
Искам да си поръчам голямо количество както за домашен хляб, така и за други тестени.
Виж целия пост
# 665
Момичета, бяло пшенично брашно София мел ще ми свърши ли работа за козунаци?
Искам да си поръчам голямо количество както за домашен хляб, така и за други тестени.
Това си е универсално брашно и ще свърши работа. Голямо количество си е предизвикателство, брашното може да захване гъгрици ли се казваха, едни буболечки и край с цялото брашно, отива на  боклука.
Виж целия пост
# 666
Момичета, бяло пшенично брашно София мел ще ми свърши ли работа за козунаци?
Искам да си поръчам голямо количество както за домашен хляб, така и за други тестени.
Това си е универсално брашно и ще свърши работа. Голямо количество си е предизвикателство, брашното може да захване гъгрици ли се казваха, едни буболечки и край с цялото брашно, отива на  боклука.
Баш така.
kiticat, ако си начинаеща в козунакоправенето, вземи си поне (не уточнваш кое точно на СМ ще поръчваш) София Мел Екстра за козунка, пък другото си ползвай за хляб.
Виж целия пост
# 667
Да, начинаеща съм в козунаците. Започнах да си меся домашен хляб и от там се запалих и ми се иска да си взема хубаво, универсално брашно за хляб и тестени изделия. Ето това гледах като вариант от тук: https://brashnata.eu/ - брашно бяло София мел, така се казва 25 кг.
Виж целия пост
# 668
Да, начинаеща съм в козунаците. Започнах да си меся домашен хляб и от там се запалих и ми се иска да си взема хубаво, универсално брашно за хляб и тестени изделия. Ето това гледах като вариант от тук: https://brashnata.eu/ - брашно бяло София мел, така се казва 25 кг.
Моят съвет е да не се хвърляш в такива покупки. Това количество брашно е предназначено за професионални пекари и фурни, които един чувал от 25кг ще го оползотворят за ден-два. Ти това брашно ще го ползваш поне 2 месеца. Може и повече. Много трудно се съхранява в домашни условия. Не можеш просто да го сложиш в един шкаф... може да се овлажни, да стане на бучки или както ти е казала Марчева, може да завъдиш гъгрици, пеперудки...възможно е и самото брашно да дойде заразено. Последно си бях купила една торба 5кг семола и беше голяма мъка всеки път да го вадя от шкафа, отварям пакета и да го затворя обратно.
По-добре си вземи различни брашна от по 1кг, опитай различни марки, видове брашна за да се прецениш, кое за какво ще ти хареса. Така ще имаш свободата да приготвяш различни видове хляб, сладкиши и козунаци без да се налага да употребяваш тия 25кг, само защото си ги купила вече.
Виж целия пост
# 669
Абсолютно! Как ще се вържеш с толкова брашно... голяма скука. Simple Smile

Ето това гледах като вариант от тук: https://brashnata.eu/ - брашно бяло София мел, така се казва 25 кг.
 Имат още какво да учат СМ... бяло брашно...  смях... ами тия белтъци за какво са...
Става едно брашно за всички тестени изделния (това като майстор по всичко)  - за хляб и хлебно тесто - по обикновено или по-богато (като за питки и кифли, милники, тутманици) добре, но за козунак не чак толкова (може и по-добро), за кексове и сладкиши също има по-добро. Е, ако човек иска по-добри резултати - взима конкретното за целта брашно. Simple Smile Особено при днешното разнообразие.
Виж целия пост
# 670
ооо, 25 кг е абсурдно количество брашно. не бих взела....отделно софия мел не е най-доброто /еле пък съотношение цена-качество/, макар да се тачи доста. навремето съм го ползвала за козунак, но сега не го предпочитам.
Виж целия пост
# 671
ооо, 25 кг е абсурдно количество брашно. не бих взела....отделно софия мел не е най-доброто /еле пък съотношение цена-качество/, макар да се тачи доста. навремето съм го ползвала за козунак, но сега не го предпочитам.

Кое е най-подходящо благодаря ?
Виж целия пост
# 672
ооо, 25 кг е абсурдно количество брашно. не бих взела....отделно софия мел не е най-доброто /еле пък съотношение цена-качество/, макар да се тачи доста. навремето съм го ползвала за козунак, но сега не го предпочитам.

Кое е най-подходящо благодаря ?
Ами писахме на предните страници... от бг брашната - това на СМ  "за баница", а и лидълското на РС "за баница". Но за начинаещи, може би е достатъчно добро  СМ Екстра.
Виж целия пост
# 673
ами то зависи и до какво имате достъп и по каква рецепта и с какво втасване ще го правите. от по-обикновените тук се харесва брашното за баница. включително скоро взех на родна стряха от лидл - ами никак не беше лошо. също има и италиански хубави брашна.
но и със софия мел ще стане, важното е желание да има. в темата има страхотни съвети, така че вярвам, че ще се справите.

о, с Морена пишем едновременно Wink
Виж целия пост
# 674
Брашното на на Лидъл, РС за баница на мен много ми хареса! Днес го търсих, но не го намерих, да не се го спрели или не стои при другите брашна?
Взех това за пица и сложих 30% в козунак с квас, утре ще пиша как се държи.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия