Каква кафемашина бихте ми препоръчали? - тема 2

  • 39 613
  • 741
# 120
Цитат
Кои загуби компенсира по-точно? Къде на тази картинка имаш 15 бара и къде 9 и как така спадат?

Загуби на налягане. На мен няма да повярваш, ако и да ти казвам как при пренос на каква да е енергия винаги има спад на потенциала и, тогава повярвай на специалистка баристка, която казва (към средата на видеото) за тези загуби и защо ни трябват 15 бара на входа, за да имаме 9 на изхода:
https://www.seattlecoffeegear.com/learn/videos-home/ask-the-experts/bar-pressure

И като говориш за глупотевини недей да се хващаш за детайлчета от сорта на това, че на тази точно картинка нямало показани стойности, а ми каже какво невярно има в изложената теория. Май напразно си хабих клавиатурата да изложа всичко. Или според теб между налягане, обем и температура няма връзка?

П.П. Можеше да си оцветиш коментара в цвят,а  не да ме караш пет пъти да чета докато намеря къде си добавил нещо.
Виж целия пост
# 121
Пак те питам, къде имаш 15 бара и къде 9 това са примерни цифри, може да са 20 и 10 или 20 и 5? Няма отговор  и затова те питам отново. Не ми пускай линкове, клипове, цитати и общи приказки.
Къде според теб са 15 и къде 9 и защо, къде и как се губят?   Нямам нужда от нищо друго.
Виж целия пост
# 122
На схемата ги няма, Тя е принципна. Но ти ми кажи кое е глупотевина от физическа гледна точка. И ще ти кажа - нищо. Но пак се изхвърли без да мислиш и сега се гърчиш с някакви детайли. Във филмчето си е казано много ясно и за 15, и за 9 бара, ама не ти се гледа. Е, и на мен не ми се обяснява повече. Даже и това беше излишно. А случайно да се сещаш за други мои глупотевини? Щото ако те чете човек, всеки втори пост ми е такъв...

Все едно, аз бях до тук по въпроса.
Виж целия пост
# 123
На схемата ги няма, Тя е принципна. Но ти ми кажи кое е глупотевина от физическа гледна точка. И ще ти кажа - нищо. Но пак се изхвърли без да мислиш и сега се гърчиш с някакви детайли. Във филмчето си е казано много ясно и за 15, и за 9 бара, ама не ти се гледа. Е, и на мен не ми се обяснява повече. Даже и това беше излишно. А случайно да се сещаш за други мои глупотевини? Щото ако те чете човек, всеки втори пост ми е такъв...

Все едно, аз бях до тук по въпроса.
Чакам да родиш и ще ти обясня, обещавам. Ама взех да губя надежда и никъде не се губя, а питам конкретни неща по твоята картинка. Струва ми се, че ти се губиш, пишеш много като количество, но накрая е нищо, с 4 думи щеше да  е предостатъчно. Нарочно не казвам нищо, за да няма, ама аз съм казала това, ти не разбра, не прочете и т.н..

Нали има загуби, на коя/кои точки има 15 и 9, казахме, че са примерни налягания, може да са X и Y.
Кажи ей тук са X и тук са Y, защото по пътя от точка А до точка Б се губят?

Ако не искаш да продължаваш или не знаеш това е друг въпрос.
Виж целия пост
# 124
Естествено, че не знам. Това е принципна схема, не е даже и схема на конкретна машина. Ако се бях занимавала с дизайна на някоя конкретна машина и бях тествала щях да ти кажа. За принципни цели се ограничих с емпиричните изводи на хора професионалисти, но ти не искаш да гледаш. Аз какво да направя сега? Да разглобя една машина и да я тествам в лаборатория ли?

Ми ха да те питам нещо всеобщо известно - от трафопоста до потребителя има пад на напрежение. Кажи ми в коя точка точно къде и колко се губи. Ама така, че да важи за всеки трафопост. И ако не можеш, ще значи ли това, че няма пад на напрежението?
Уфф, уж нямаше да пиша повече, ама твоят буквализъм ме провокира. Повече обаче няма.
Виж целия пост
# 125
Като не знаеш, не пиши и не се сили, това ти е проблемът. Няма нужда да знаеш много (а уж знаеш, флуиди, котли  това онова), точно за това е принципна схема, при всички е едно и също. Точно тази важи за всяка една по-свястна машина и няма никаква разлика, за това и казах, приеми, че говорим за налягания  X и Y.
Всеки, който знае за какво става дума, ще каже ей тук на бойлера е толкова, на цедката толкова, защото еди какво си.

 За сметка на това ти пускаш заучени реплики, линкове, видеа и пр, които нямат общо със случаят, нито ги разбираш  или са изказани на половина.

Хем имало загуби, ама не се знае къде се губят и защо.  Ей така губят се някъде по пътя и веднага се започва с нещо друго сега наред са трафопостовете за да на паднем по гръб или страх да не се изложим, важното е  да има още празни изречения.

От това което написа  с недомлъвки, аз поне разбрах, че имаме загуби от бойлера до цедката под формата на пад на налягането и от X става Y, така ли? Ако не, как е?
Няма нужда от словоизлеяния, само да кажеш с две думи и две цифри/букви, нито да отговаряш на въпроса с друг въпрос, но явно това е твоят начин когато няма какво да кажеш и затънеш.
Виж целия пост
# 126
Цитат
Кои загуби компенсира по-точно? Къде на тази картинка имаш 15 бара и къде 9 и как така спадат?

Загуби на налягане. На мен няма да повярваш, ако и да ти казвам как при пренос на каква да е енергия винаги има спад на потенциала и, тогава повярвай на специалистка баристка, която казва (към средата на видеото) за тези загуби и защо ни трябват 15 бара на входа, за да имаме 9 на изхода:
https://www.seattlecoffeegear.com/learn/videos-home/ask-the-experts/bar-pressure

И като говориш за глупотевини недей да се хващаш за детайлчета от сорта на това, че на тази точно картинка нямало показани стойности, а ми каже какво невярно има в изложената теория. Май напразно си хабих клавиатурата да изложа всичко. Или според теб между налягане, обем и температура няма връзка?

П.П. Можеше да си оцветиш коментара в цвят,а  не да ме караш пет пъти да чета докато намеря къде си добавил нещо.

Хайде де, на кой вход имаме 15 и на кой изход имаме 9, къде са тези входове и изходи? Имаш картинка с различни части/детайли.
Няма да говорим къде се губят, само посочи къде са тези цифри, които си написала
Виж целия пост
# 127
Ето едно кафе от Дедиката, на фабрични настройки е, не съм имала време да си поиграя с нея все още.
С уговорката, че не е шот, а пуснато с цедка за едно кафе на бутон за две.
Скрит текст:

Пускам ги понеже коментирахме каймака.

Въобще не е зле това.
Е, очевидно водата и крема-диск фактора са му в повече, но пъстър каймак с тъмни нюанси говори добре за кафето под него.
Алексслав, не е само пяна това, има и истински каймак. Даже повечето е такова.
точно нужното се получава с регулиране на изхода :


Регулирането на налягането е на входа - Over Pressure Valve. Това на изхода е друго - изхвърля остатъчната вода, за да може утайката да излезе на топка. В Дедика няма нито едното, но предполагам може да се сложат - вентил за налягане нещо стандартно 5-10 лева от железария, другото е малко по-скъпо, понеже включва и соленоид.
Виж целия пост
# 128
Веднага щом ми изброиш всички глупотевини, които пиша непрекъснато според теб. Освен това ти нарече глупости фундаментални физически принципи (връзката между обем, налягане и температура при флуиди в затворен обем), а не моето изказване за бойлера на машината. Ако беше казал, че машините не работят така, както бях предположила, нямаше да стигнем до тук, но ти нарече глупости нещо, което стои в основата на физиката на флуидите. Освен това си измисли много други мои глупости, ама не можеш да покажеш една от тях. Защо аз да влизам в детайли? Още повече, че си признах - не мога да вляза в конкретика за еспресо машини, защото не ги познавам. Позовах се на чужди авторитети, но ти не ги признаваш. Намерих схема, която се доближава до моето предположение, но ти искаш да ти кажа точно какъв пад къде има. Ми не мога, не ги познавам. Принципно всяка една бленда, всяко стеснение и всяко коляно води до загуба на налягане, ама нямам представа в конкретните машини къде са тези загуби.
Ако беше казал простичко "машината за еспресо не работи така, а онака" нямаше да стигнем до тук. Но ти предпочете грубо влизане, като за тежест ме упрекна в писане на много глупотевини, а и както вече казах, обяви за глупости нещо фундаментално, за което съм сигурна, че е вярно. Даже достъпния за всяка домакиня пример с тенджерата май не те убеди, че при високо налягане може да се вдигне температура.
Виж целия пост
# 129
"Heat Exchanger Machines How They Work" - "A place for people who love real coffee..."
http://coffeetime.wikidot.com/heat-exchanger-machines-how-they-work
Виж целия пост
# 130
"Heat Exchanger Machines How They Work" - "A place for people who love real coffee..."
http://coffeetime.wikidot.com/heat-exchanger-machines-how-they-work

Мдаа, ето това не съм знаела - че котелът не загрява водата за кафето, а отговаря само за парата за капучиното и за горещата вода, докато самата вода за кафето се затопля чрез топлообмен. Е, научих се, за което благодаря на Петя.
Обаче цялата червена секция, описваща работата на котела, странно съвпада с моите глупотевини. Явно не са толкова глупави по принцип, просто аналогията с котлите, които познавам не е била правилна по отношение на линията за самото кафе. Можеше да спестим целия офтопик, ако някои хора бяха казали, че това и това работи различно, а не да почват с обвинения в тотална некомпетентност, отричане на основни физически догми и т.н.
Виж целия пост
# 131
Ето едно кафе от Дедиката, на фабрични настройки е, не съм имала време да си поиграя с нея все още.
С уговорката, че не е шот, а пуснато с цедка за едно кафе на бутон за две.
Скрит текст:

Пускам ги понеже коментирахме каймака.

Въобще не е зле това.
Е, очевидно водата и крема-диск фактора са му в повече, но пъстър каймак с тъмни нюанси говори добре за кафето под него.
Алексслав, не е само пяна това, има и истински каймак. Даже повечето е такова.
точно нужното се получава с регулиране на изхода :


Регулирането на налягането е на входа - Over Pressure Valve. Това на изхода е друго - изхвърля остатъчната вода, за да може утайката да излезе на топка. В Дедика няма нито едното, но предполагам може да се сложат - вентил за налягане нещо стандартно 5-10 лева от железария, другото е малко по-скъпо, понеже включва и соленоид.

Разглеле, ама сега ще те оборят с физичните закони  и загубите по пътя на флуида
Виж целия пост
# 132
"Heat Exchanger Machines How They Work" - "A place for people who love real coffee..."
http://coffeetime.wikidot.com/heat-exchanger-machines-how-they-work

Мдаа, ето това не съм знаела - че котелът не загрява водата за кафето, а отговаря само за парата за капучиното и за горещата вода, докато самата вода за кафето се затопля чрез топлообмен. Е, научих се, за което благодаря на Петя.
Обаче цялата червена секция, описваща работата на котела, странно съвпада с моите глупотевини. Явно не са толкова глупави по принцип, просто аналогията с котлите, които познавам не е била правилна по отношение на линията за самото кафе. Можеше да спестим целия офтопик, ако някои хора бяха казали, че това и това работи различно, а не да почват с обвинения в тотална некомпетентност, отричане на основни физически догми и т.н.

Има машини с топлообменик има и без, те са само с гол нагревател, това не промяна начина на действие.
След помпата, която има всяка машина налягането е Х обикновено 15-20 бара, веднага след нея има клапан, той сваля налягането на колкото искаме, 8-9 бара, няма загуби и чудеса(той не се монтира на всяка машина, само на по-скъпите).
След това отива в бойлера и в групата, като там няма нови загуби, нито спадове. Тези, които нямат клапан имат същото налягане в бойлера и в групата,  колкото на изхода на помпата.

Пак ти казвам, че само с гугълстване не става. Гледане е едно, разбиране друго..сега може да продължим в друга тема за тенджерите под налягане и трафовете.
Виж целия пост
# 133
Черна станция, няма за какво.

Предлагам да  приключва тази игра на  котка и мишка....   
Виж целия пост
# 134
Крайно време е наистина, явно така и няма да науча за всичките си глупотевини по други теми и дискусии, нито защо не са валидни фундаментални принципи от физиката. Та не остана за какво да говорим.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия