Каква кафемашина бихте ми препоръчали? - тема 2

  • 39 546
  • 741
# 90
Настроена е. Но по-бързо тече, както написах, кафето е смляно еспресо, в опаковките 250 гр. Кимбо и Сегафредо. Силно го притискам и при почистване утайката си е във форма, не се разпада. С предишната машина ставаше супер с тези кафета. Мислех си за едрината, но в клипчетата, които гледах, правеха кафе с наглед дори с идея по-едро смляно. Ама то ще дойде капризна работа ако трябва специално да меля. Не съм чак такава маниячка.
Виж целия пост
# 91
Аз съм една от тези които купиха Дедика, и съм доволна.
Пробвайте с различни кафета, на мен примерно  Кимбо и Сагафредо на каквато и да е машина са ми тънки, обичам силно  еспресо. В момента правя с Tchibo family esspreso или само Tchibo family, понеже имах такова останало. Иначе има каймак, но не е като от рекламите два пръста.
Пресоването е много важно, трябва да сложите достатъчно количество кафе, и да натъпчете добре, но не догоре, трябва да остава 1-2мм до ръба, иначе ще хвърчи отгоре и няма да изтича.
Винаги правя по едно кафе, но пускам малко по-рано да загрее.
При мен първото (съвсем първото) кафе се получи такова чорбаливо, но това беше заради малкото количество кафе и пресоването. Нататък всичко е шест.
По мои наблюдения не трябва да е много едро смляно, уж като за еспресо, малко по-ситно смляно пробвайте.

Редактирам се да допиша, видях че сте писали и вие:
Щом тече бързо - едро е. По-ситно трябва да е.
Виж целия пост
# 92
Каймак направи с Нова Бразилия в сервиз, където я занесе да демонстрира какво качество кафе прави. Някакви идеи що така?

Заради мелачката, която са използвали в сервиза може би.
Вакумираното е твърде едро, купувайте насипно кафе, казвайте да ви го мелят и помнете настройката на магазинската мелачка. Трябва да излиза 25-30 може и 40 секунди.
И източвайте по чашка гореща вода преди приготвяне на кафе.
Може също да правите по две кафета наведнъж или двойно от някоя по-мека арабика - от кофти смляно кафе за машината е по-лесно да изкара нещо приемливо така.
Но като цяло козата си сака пръч:
https://www.eureka.co.it/it/catalogo/prodotti/macinacaff%c3%a8+o … +demand/1/29.aspx
Две-три страници назад писах как и откъде за най-малко пари.
Виж целия пост
# 93
Ако се модне машината, и се намали леко налягането по помпата, това как ще се отрази, като се ползва с тези пакетираните смляни кафета.
Аз съм с Бразилия Клуб и ползвам Лаваца Оро, смляна на пакетчета.
Имам и мелачка Бараца Маестро Плюс, но е на 110в, Имам един голям трансформатор, 3 киловата, но не ми се занимава за сега.

Въпросът ми е по-скоро познавателен. Знам, че хубавите машини са с по-малко налягане. Знам и че кафето трябва да е прецизно смляно, но как може да се играе с това.
Виж целия пост
# 94
Разбира се, че трябва да се види и свали  налягането на 8-8,5 бара, на твоята май ще стате.
 Разни машини по 200-300лв нямат такава възможност.

3квата е много голям трансформатор, вероятно ще ти е достатъчен 500-700 ватов.
Виж целия пост
# 95
Сега като гледам сходни мелачки са 110w. и 200-300 да взема, ще е ок.
Имам един за аудиото и 2я телевизор, който ползвам ежедневно: TC300 https://vikiwat.com/konvertor-300w-220vac-110vac.html
Може да го ползвам. Още като правих ремонта, пуснах вътрешен кабел между кухнята и хола с електрониката. С идеята за 110волта. Май накрая ще му намеря приложение.

Проблемът е, че сега пия повече кафе в къщи покрай ИП. Иначе на работа пия кафетата. А там сме подковани и с мелачки и с машини, сериозна работа. Кафето ни там е димело.
Виж целия пост
# 96
Вакуумираните смлени кафета са си екстра за масовите кафемашини с модифицирани цедки или крема дискове. Даже има едно Давидоф, което е прекалено ситно смляно за тези машини и нещата стават тегави - водата не успява да изтече за зададеното време. Много ситно смляно кафе от супер мелачка ви трябва само ако ползвате цедка без никакво налягане, там налягането става само от кафето. Но тези цедки са редки, за ценители Wink  За масовите машинки относително едрото вакуумирано кафе си е съвсем точно. Като си купих мята мелничка и аз четох много добри отзиви и само с една забележка - не мелела достатъчно ситно. И имаше указания как да се модифицира ако искам по-ситно. Така подкована за първото кафе я тествах на най-ситно, ми то кафето изобщо не можа да излезе... После с хронометър в ръка установих, че някъде средна едрина ми дава желаните 25-30 секунди като в същото време водата изтича в чашата в обем около 60 милилитра (винаги си правя двойно кафе с две дози).  Та теорията е едно, но тя е за разни експерт баристи и маниаци, за масовите машинки нещата са много по-прости според моя опит.
Виж целия пост
# 97
Масовите машинки също биха имали полза от използването на мелачка, вакуумираните пакети са ок 2 часа след като го отвориш и после няма никой(в каквото искаш го съхранявай) в комбинация с крема цедка пиеш и аз не знам какво ама не и еспресо.
Виж целия пост
# 98
Вакуумираните смлени кафета са си екстра за масовите кафемашини с модифицирани цедки или крема дискове. Даже има едно Давидоф, което е прекалено ситно смляно за тези машини и нещата стават тегави - водата не успява да изтече за зададеното време. Много ситно смляно кафе от супер мелачка ви трябва само ако ползвате цедка без никакво налягане, там налягането става само от кафето. Но тези цедки са редки, за ценители Wink  За масовите машинки относително едрото вакуумирано кафе си е съвсем точно. Като си купих мята мелничка и аз четох много добри отзиви и само с една забележка - не мелела достатъчно ситно. И имаше указания как да се модифицира ако искам по-ситно. Така подкована за първото кафе я тествах на най-ситно, ми то кафето изобщо не можа да излезе... После с хронометър в ръка установих, че някъде средна едрина ми дава желаните 25-30 секунди като в същото време водата изтича в чашата в обем около 60 милилитра (винаги си правя двойно кафе с две дози).  Та теорията е едно, но тя е за разни експерт баристи и маниаци, за масовите машинки нещата са много по-прости според моя опит.
Ако визираш мен, нито Бразилия клуб е масова машинка, нито аз съм теоретик бариста.
Тая машинка я имаме от първия семеен бизнес - кафене, преди 22 години. От тогава се уча да правя еспресо.
Последните години купих още 2 такива, 2 ра ръка, защото семейството ни се раздели, за родителите и сестра ми.
Simple Smile
Видях, че момчетата разбират, и реших да питам за детайли. Общата картинка ми е ясна. Не съм чувал Бразилия да има крема шайби и тн. Това си е професионална машина.
Виж целия пост
# 99
Каква е тази модифицирана мелница, която взела да мели по-фино?


Виж целия пост
# 100
Масовите машинки също биха имали полза от използването на мелачка, вакуумираните пакети са ок 2 часа след като го отвориш и после няма никой(в каквото искаш го съхранявай) в комбинация с крема цедка пиеш и аз не знам какво ама не и еспресо.

O, разбира се. Не, че не могат да се запазят в добър буркан, но на зърна има много по-разнообразни вкусове. Имах предвид, че са си ОК като едрина.

Каква е тази модифицирана мелница, която взела да мели по-фино?

Не е взела да мели по-ситно, защото не ми е било нужно - на мен най-ситното ми е прекалено ситно. Но в нета намерих инструкции как  можело лесно да се промени нещо и да почне да мели още по-ситно, ако някой има нужда и му се разправя.  Ето първия клип, който ми попадна.

https://www.youtube.com/watch?v=LuXKQs3RJi8
Виж целия пост
# 101
KG 79 наистина се справя добре, аз имам лични впечатления от нея. Чак толкова ситно не може да мели, твърде рано започва да вкарва пясъчен вкус дори без такъв мод, неприятна е за ежедневно ползване поради ред причини - контейнер, шум, затлачване, обаче при добро желание и оптимални обстоятелства може да изпълни цедки без налягане.
Такива цедки подходящи за Дедика има по $ 3-5 в Алиекспрес. И тамперчета може да си купите оттам - $ 12-15.
За Бразилията не знам дали и какъв ефект ще има намаляване на налягането. Най-евтината "апаратура" за пробване е манометър за гуми с по-дълъг маркуч, за самото регулиране трябва да има клапан с винт след помпата, не се прави от самата помпа.
Виж целия пост
# 102
Е, на мен даже най-ситното не ми трябва и си ми е съвсем таман. Шумът е силен, така е, но е за половин минута, не е проблем. А и едва ли има наистина тихи, по-тихи сигурно, но наистина тихи едва ли.
Всъщност най-големият минус е, че след мелене при вадене на резервоарчето с мляно кафе праши доста и после трябва да се бърше плотът. Точно затова меля за цял ден, не за всяко кафе.

Ако видя цедка без налягане ще купя за проба, но не ми липсва и не ми се занимава да поръчвам.  Кафето не е моята религия, че да му придавам прекомерна важност (то си личи по писаното, де) Stuck Out Tongue
Виж целия пост
# 103
Ето едно кафе от Дедиката, на фабрични настройки е, не съм имала време да си поиграя с нея все още.
С уговорката, че не е шот, а пуснато с цедка за едно кафе на бутон за две.
Скрит текст:

Пускам ги понеже коментирахме каймака.
Виж целия пост
# 104
Каймакът май зависи от кафето повече, приличните машини от един клас са еднакви и по-голям или по-малък каймак е въпрос на кафе. Аз лично харесвам да го има, но не ми е определящ. Както и пяната на шампанското или на бирата не са определящи, само трябва да ги има като индикатор за това какво има в чашата (до някаква степен), но не се пие пяна Simple Smile
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия