Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Безлихвен кредит до 4500лв - мит или реалност?

  • 2 006
  • 21
Започна приемът на документи, но и в условията качени в сайта на една от банките - също виждам условието за мин, 5 работни дни в март... ами ако си бил болничен или пък са преустановили активна дейност от 25 март (или
1 април/?!
Не трябва ли да е разширен в обхвата на ИП (което не се знае дали и през следващите два месеца няма да е на лице), а не само до март (което прави всъщност две седмици)?!
https://bbr.bg/bg/n/iziskvanija-za-kandidatite-za-bezlihven-kred … ijata-ot-covid-19

Това също ме озадачава:

От тези безлихвени заеми могат да се възползват граждани, които отговарят на следните условия:
"Лицата, които са на трудов договор трябва да са в неплатен отпуск и e необходимо да декларират, че след прекратяване на неплатения отпуск ще се върнат на същата работа.
Скрит текст:
Правоимащите трябва да са били на трудов договор поне 6 месеца преди излизането си в неплатен отпуск, да са отработили минимум 5 работни дни през март 2020-та и да не получават възнаграждения по други трудови договори.
Самоосигуряващите се лица могат да получат безлихвен заем, ако поради извънредното положение са прекъснали дейността си или имат поне 20% спад в приходите за първото тримесечие на 2020-та в сравнение със същия период на 2019-та.
Всички граждани, които кандидатстват за безлихвени заеми до 4 500 лева, трябва да имат платени осигурителни вноски за минимум 6 месеца при последен работодател.
Максималният срок за погасяване на тези кредити е 5 години, а гратисният период за плащане по тях е от 6 месеца до 2 години. Ползвателите имат право на предсрочно погасяване, без да дължат такси и комисиони за това.
Кредитите се погасяват в зависимост от финансовите възможности на клиента – с равни вноски, с индивидуално изготвен план или еднократно на крайна падежна дата;
За кредити по програмата може да се кандидатства до 31.12.2020 г.
Всеки гражданин, който отговаря на условията, има право да получи до 4 500 лева безлихвен заем само от една банка – партньор на ББР, наведнъж или на три транша от по 1 500 лева. Такси и комисиони по тези кредити не се дължат."
Виж целия пост
# 1
Ако не си СОЛ, трябва да с минимум 6 месеца платени осигуровки при последен работодател - само при него, т.е. да бе си в изпитателен срок. Трябва да си в неплатен отпуск, не в  болничен, не в майчинство, не на намалена заплата, не на обезщетение за безработни,  а въобще да нямаш доход от работата за незнайно колко време, да са те пуснали в неплатен отпуск, и в същото време да декларираш, че ще си стоиш при работодателя и няма да напускаш, да си търсиш друга работа или да се записваш на борсата. До 4500 лева, което значи, че може и да са много по-малко, е грубо до 2-5 месеца масовите заплати, да ги сложим средно 3 месеца да изкараш без заплата, и аз всъщност си мисля, че ще има значение върху колко си се осигурявал при въпросния работодател тези поне 6 месеца, за размера на кредита. Ако е по-ниска сумата, ще отпускат по-малко.
Виж целия пост
# 2
Аз друго се чудя. За да ти го дадат този кредит, има ли условие работодателят да не се е възползвал от други мерки, както е при еднократните помощи? Щото сега може да кандидатствам и да ме одобрят, но другия месец работодателят ми може да реши да кандидатства за мярката 60/40 например. То и за еднократните помощи важи въпросът. Аз не отговарям на условията за там, но все пак.
Някъде има ли инфо дали и другите банки от първоначалния списък ще се включат? Нямам идея от сегашните кои стават и има ли значение въобще, щом условията не ги поставят те?

В искането се декларира, че фирмата, в която работиш, е или тотално неработеща, или частично. Какво ще рече частично и как го проверяват? Защото при нас има в неплатен отпуск, но прото работата е доста по-малко, иначе фирмата си действа.

Има го и за спирането на работа на фирмата. Изчетох го внимателно искането.
Ето как е формулирано
"Дейността на работодателя ми ...................................... /наименование/, вписано в Търговския
регистър и регистъра на ЮЛНЦ с ЕИК ..............................., със седалище и адрес на
управление ..................................., е временно спряна (изцяло или частично), което е последица
от Пандемията, респективно Извънредното положение;"
Виж целия пост
# 3
Не. Аз питах социалните, имах там друга работа и междувременно ги помолих да ми обяснят. Трябва да си в неплатен отпуск от 20 дни поне. И като ги знам, вероятно става дума за работни дни, т.е. от един месец. Или да си съкратен и към сегашния момент да не работиш. Така ми обясни служителката.

Самоцитирам се за да се извиня, че неволно ви подведох. Това, което съм написала е за еднократната помощ от 375 лв.
Виж целия пост
# 4
Вчера към 6 и нещо в блока по Бнт имаше кратък "материал" по темата и цитират казус от кандидат, писал до министерството, те го пращали към ББР, а пък те били само посредник... и да се обърне към банките...
Направи ми впечатление, че около 10% са били отказите.
Виж целия пост
# 5
Има ли някой, който вече е получил въпросния кредит и от коя банка?
Виж целия пост
# 6
Аз чакам Булбанк ама още се ослушват.
Виж целия пост
# 7
Аз чакам Булбанк ама още се ослушват.
Аз точно това исках да питам, колко време чакаш. Съпругът ми подаде документи на втория ден в Общинска банка и още няма отговор.
Виж целия пост
# 8
Има ли някой, който вече е получил въпросния кредит и от коя банка?

Здравейте, аз още на 27 подадох документите в общинска банка, след два дни ми се обадиха да подпишем договор, мина точно една седмица от подаването на документите и ми казаха да отида за усвояване на парите. Отидох, подписах документ, изчаках 20м. ими дадоха парите. Ще се радвам ако съм била полезна. С две думи при мен стана за точно една седмица.
Виж целия пост
# 9
Грешно съм се изразила. Булбанк все още не предлагат такива заеми. Чакам да започнат, защото държа да работя с тях.
Виж целия пост
# 10
Има ли някой, който вече е получил въпросния кредит и от коя банка?

Здравейте, аз още на 27 подадох документите в общинска банка, след два дни ми се обадиха да подпишем договор, мина точно една седмица от подаването на документите и ми казаха да отида за усвояване на парите. Отидох, подписах документ, изчаках 20м. ими дадоха парите. Ще се радвам ако съм била полезна. С две думи при мен стана за точно една седмица.
Фирмата, в която работите, спряла ли е частично или изцяло дейност? Заради пустото деклариране питам.
Виж целия пост
# 11
От 13.03. Всички сме в неплатен до този момент, като самата декларация е от мое име, но явно няма значение дали ще я подам аз или директно шефа ще ни пусне. Не работим, понеже сме в моловете.. А те последни ще отворят...
Виж целия пост
# 12
Още ли приемат?
Има ли смисъл да се минава в неплатена за 1 седмица с идеята да се кандидатства? (През март е бил болничен).
Предстои съкращение.
Така и не разбрах кой дава одобрение или отказ на такива казуси...за да се запита... То и няма и време много.

В ibank това пише накрая, а по Бнт1 друго твърдяха...

Усвояването на кредитите се извършва след потвърждение от Българската банка за развитие.

Все пак ако го одобрят за кредита - няма право на обезщетения (6мес) от борсата,  така ли?
650лв е осиг.доход. Второто е сигурно.
Виж целия пост
# 13
Здравейте!
След като бяхме два месеца на половин заплати, след това две седмици на пълна, към днешна дата ще се редуваме с неплатена отпуска. За момента при мен ще бъде една седмица - това дава ли ми право да кандидатствам за безлихвен кредит, респективно, имам ли шанс да се възползвам от въпросните мерки?
От банката ми казаха, че трябва в момента на кандидатстването да бъда в неплатен отпуск и че няма изискване за броя на дните неплатен отпуск, от друга страна при второ обаждане, оператора ми каза, че дните неплатен отпуск са твърде малко.
Също така, че в заповедта за пускане в неплатен отпуск, трябва да фигурира като причина за ползването, Ковит ситуацията, а реално в момента няма извънредни положение и мога да ползвам неплатен отпуск само по чл 160, който е по моя молба. Въобще ... доста ми е объркано Sad
Ще се радвам, ако някой може да ми разясни и предварително благодаря за което!
Виж целия пост
# 14
На мен ми казаха, че трябвало от момента на ИП към дата на подаване на документите да съм съкратена или в неплатен отпуск. Но май и самите служители не бяха твърде наясно. След като ми обясниха и другите изисквания (аз съм самоосигуряваща се, а не на трудов договор) ми стана ясно, че целта е да не можеш да ги изпълниш, а не да ти помогне държавата. Макар че каква е тая помощ, която ще връщаш, е съвсем друга тема на размисъл.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия