Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кралски работи и клюки - май 2020

  • 76 760
  • 1 959
РУМЪНСКАТА МОНАРХИЯ

В продължение на векове румънците са управлявани от местни принцове, както и от Османската, Австро-Унгарската и Руската империя. Това е така до 1881 г., когато парламентът на неотдавна обединената тогава страна е поискал управляващият принц, германецът Карол Хохенцолерн-Зигмаринген, да стане първият ѝ съвременен крал - Карол I. Това слага начало на съвременната румънска кралска династия, която управлява до идването на комунизма в Румъния през 1947г.



Карол I
(20 април 1839 – 10 октомври 1914)



Той е избран за крал на Румъния през 1866 г., след свалянето на крал Куза. Жени се за Елизабета фон Вид (принцеса на Вид). Те имат едно дете, принцеса Мария, която е родена през 1870г, но умира на 3г.

През 1877 г., крал Карол влиза в съюз с Русия и взема участие в Руско-турската война (1877 – 1878 ). Номинален началник на Западния Руски отряд при обсадата на Плевен. Това участие на Румъния във войната осигурява нейната независимост чрез Берлинския договор и придобиването на Добруджа. Политически е ориентиран към Германия и Австро-Унгария.

Умира през 1914г и понеже няма други деца, тронът се наследява от неговия племенник Фердинанд I.

Фердинанд I
(24 август 1865 – 20 юли 1927)


Фердинанд I  е крал на Румъния от 10 октомври 1914 до своята смърт през 1927 година от рак. Женен е за Мария Александрина Виктория де Единбург. Двамата имат 6 деца. Най-големият му син, Kарол II се отказва от трона през 1925г и за това е наследен от неговия внук, Михай I, който по това време е на 4 г. и за това се възкачва на престола с регенти. Управлението му продължава до 1930 г. Тогава политици, недоволни от регентството, канят Карол II да се завърне в страната. Карол се възкачва на престола и остава на него 10 години.

Карол II
(15 октомври 1893 – 4 април 1953)



Той е първият от династията Хоенцолерн-Зигмаринген, който е роден в Румъния, първия му език е румънски и е православен християнин - неговите предци са родени в Германия.

Животът му е изпълнен със скандали. Напуска поста си в армията без разрешение, за да се ожени за Зизи Ламбрино през 1918г и предизвиква огромен спор по това време. Бракът е анулиран на 29 март 1919 г. , но Карол и Зизи продължават да живеят заедно след анулирането. Единственото им дете Мирча Грегор Карол Ламбрино е родено на 8 януари 1920 г.

На 10 март 1921 г. в Атина, Гърция се жени за принцеса Елена Гръцка, която е била известна в Румъния като престолонаследница Елена. Те са втори братовчеди, тъй като и двамата са правнуци на кралица Виктория, както и трети братовчеди на Николай I от Русия. Принцеса Елена е първа братовчедка на принц Филип, съпруг на кралица Елизабет II.  
Карол и Елена имат един син - Михай I.
По време на брака си с Елена, Карол има връзка с Магда Купеско и поради тази причина е принуден да се откаже от трона през 1925г и да напусне страната, а през 1928г., Елена се развежда с него.
Завръща се в страната през 1930г, след като е помолен да поеме управлението от сина си, който по това време е малолетен. Управлението му е свързано с нацистите и през 1938г е принуден да напусне страната. През 1940 г. маршал Йон Антонеску извършва преврат, с който сваля Карол от трона.
Наследен е от сина си Михай I.

Михай I
(25 октомври 1921 – 5 декември 2017)



Михай I е крал на Румъния от 20 юли 1927 до 8 юни 1930 година и от 6 септември 1940 до 30 декември 1947 година.

Михай е пра-пра-правнук на кралица Виктория и трети братовчед на кралица Елизабет II. Женен е за Анна Бурбон-Пармска, от която има 5 дъщери.

През 1940г, бащата на Михай е свален от престола чрез преврат и 19-годишният Михай отново се възкачва на престола, но няма никаква реална власт. Той е против режима на Антонеску и се обединява с опозиционните партии на комунисти, царанисти и либерали. Постепенно страната попада под влиянието на СССР, като е установено правителство на комунисти. Строят се преобразува в социалистически, макар конституционно Румъния да остава монархия. В този период държавата е характеризирана като „социалистическа монархия“, а Михай е наречен „кралят комсомолец“. На 6 юли 1945 г. кралят е награден с орден „Победа“ от съветското правителство, ставайки най-младият негов кавалер.
В края на 1947 г. правителството на Петру Гроза принуждава Михай да абдикира в полза на обявената Народна република. Кралят се установява в Швейцария, където става летец и работи в авиокомпания.
През 1992 г., три години след революцията от 1989 г., румънското правителство разрешава на Михай да се върне в страната за великденските празници. Завърналият се крал привлича огромни тълпи от хора, според някои надхвърлящи един милион души. Популярността му обезпокоява президента Йон Илиеску, който забранява достъпа на Михай до Румъния за следващите пет години. През 1997 г., след като Илиеску е победен на изборите предишната година, правителството възстановява румънското гражданство на Михай и отново му разрешава да пребивава в страната.

Наследниците на Михай

Първи наследник на крал Михай е неговата най-голяма дъщеря принцеса Маргарета, следва по-малката й сестра принцеса Елена, след това принцеса Елисабета Карина (дъщеря на принцеса Елена), принцеса София (четвъртата дъщеря на крал Михай и кралица Ана), принцеса Елисабета Мария (дъщеря на принцеса София) и принцеса Мария (петата дъщеря на крал Михай).
През август 2015 г. крал Михай отнема на своя единствен внук титлата му и го лишава от позицията му на трети в линията на наследяване на трона (след леля му принцеса Маргарета и майка му принцеса Елена) без да уточни причините за това.
Ирина Уокър, третата дъщеря на крал Михай, също е изключена от линията на наследяване на трона, след като през октомври 2014 г. е поставена под съдебен надзор в САЩ заради обвинения в организиране на боеве с петли.


Маргарете Румънска




Принцеса Елена




Принцеса София




Принцеса Мария




Ирина Уолкър




Николас




Елисабета Карина

 


Майкъл Крюгер




СТАРИ ТЕМИ
Скрит текст:
Всичко за Кралската сватба-29.04.11
Новосъздаденото кралско семейство
Кралски работи и клюки
Кралски работи и клюки - 2
Кралски работи и клюки - 3
Кралски работи и клюки - 4
Кралски работи и клюки - 5
Кралски работи и клюки - 6
Кралски работи и клюки - 7
Кралски работи и клюки - 8
Кралски работи и клюки - 9
Кралски работи и клюки - 10
Кралски работи и клюки - 11
Кралски работи и клюки - 12
Кралски работи и клюки - 13
Кралски работи и клюки - 14 - Тиари
Кралски работи и клюки - 15 - Ергени с кралска кръв
Кралски работи и клюки - 16 - Новото поколение кралски наследници
Кралски работи и клюки - 17 - Князете на съвременна България от династия Сакскобургготски
Кралски работи и клюки - 18 - Някои от кралските бижута с история
Кралски работи и клюки - 19 - Дворците на британската корона
Кралски работи и клюки - 20 - Шведското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 21 - Датското кралско семейство
Кралски работи и клюки - 22 - Нидерландското кралско семейство
Кралски работи и клюки - януари 2019 - Японското императорско семейство
Кралски работи и клюки - февруари '19 - Княжество Лихтенщайн
Кралски работи и клюки - март '19 - Замъци
Кралски работи и клюки - април 2019 - Кралици
Кралски работи и клюки - май 2019
Кралски работи и клюки - юни 2019 - Белгийското кралско семейство
Кралски работи и клюки - юли 2019 - Владетел(и)ките на кралските сърца или с други думи … Кралските метреси
Кралски работи и клюки - август 2019г - Княжество Монако
Кралски работи и клюки - септември 2019 - Великото херцогство Люксембург
Кралски работи и клюки - октомври 2019
Кралски Работи и Клюки - Ноември 2019 - Кралски Романси
Кралски работи и клюки - декември 2019 - Кралска Коледа
Кралски работи и клюки - януари 2020 - Кралски родословия
Кралски работи и клюки - февруари 2020 - Кралски сватбени рокли
Кралски работи и клюки - март 2020 - Половинките на европейските принцове и принцеси
Кралски работи и клюки - април 2020 - Кралските семейства на Великден
Виж целия пост
# 1
Интересен първи пост на новата тема. Не съм се интересувала от пи-ктсната историята на румънската монархия, съответно ми беше интересно да прочета повече детайли.
Благодаря!

ПП Принцесите им са с незапомняща се външност, включително и организаторката на боевете с петли.
Виж целия пост
# 2
Благодаря за темата. И те колоритни принцове и принцеси. Интересно е да  се прочете за тях.
Виж целия пост
# 3
Благодаря за темата, хубава е Simple Smile

Прочетох отгоре-отгоре старата.

За сватбата на Кейт, ето едни от най-популярните дами присъствали:

https://www.instagram.com/p/B_lc_nngEDa/?igshid=18jsd6ldd3sed

Беатрис в тяло изглежда много добре, изключвайки потресаващият аутфит, шапка и грим. Не случайно тогава двете сестри се сдобиха с прозвището “сестрите на Пепеляшки”. Принцеса Ан и екс-снаха й са с подобни тоалети, като този на Ан е покъртителен. От другите европейки - Максима е най-добре. Сестрите Спенсър - без коментар, с тези леко отворени усти.

За корекциите на Меган - не разбирам нищо от филъри и прочие, но за мен тя си е пипала устата. Имаше нещо различно на последният видео чат с бялата тениска. Изглеждаха все едно онзи ден бодени.
Виж целия пост
# 4
Благодаря за темата!
Румънците са много грозни. Иначе нищо не знаех за тях.
Виж целия пост
# 5
Благодаря за темата!:sunflower:

При румънците това изявление на Михай е много интересно - от една страна, формално така освобождава принца, който тогава живееше в Румъния, да не следва някакви протоколи и т.н. От друга - при Хохенцолерн май още важи салическият закон на наследяване (само мъже, ако ще и найсти племенник), а принцът беше доста популярен в Румъния (помня, че обиколи страната с велисипед, за да събере пари за детски център ли, болница ли). И тъй като промяната за наследяване и от жени, която Михай направи, не е ратифицирана (доколкото Румъния е република), подозираха, че принцеса Маргарита, която няма деца, е повлияла за този развой.
Виж целия пост
# 6
От тоалетите на сватбата тези на Сара Чато и Тара някоя си, без шапката много ми харесват.
Виж целия пост
# 7
Благодаря за страхотната тема!
Виж целия пост
# 8
Благодаря за темата! Беше ми интересно да прочета!
Боят с петли, обаче ме хвърли в размисъл Joy Голяма глупост Joy
Виж целия пост
# 9
Боят с петли е много разпространен в Азия и Латинска Америка, а оттам навлиза и в Щатите. Въпреки че в доста страни подобен тип игри са забранени, както и при боя с кучета, има сериозна мрежа за нелегални боеве, залагания и т.н., което води и до сериозни суми, които се въртят.
За разлика от кучетата, петлите са с по- ниска издръжка и транспорт, по-лесно се крият, по-бързо съзряват, по-рядко нападат хората..., а сумите при залагане са сходни.
Виж целия пост
# 10
Благодаря за темата! Flowers Sunflower

15 снимки, в които Уилям и Кейт не прикриват чувствата си:

http://www.spletnik.ru/buzz/monarchy/96117-15-raz-kogda-keyt-mid … v-na-publike.html
Виж целия пост
# 11
Благодаря за новата тема .
Много интересен първи пост. Нищо не знаех за румънците и ми беше много интересно.
От всичките само лишения от титла Николас ми харесва както и съпругата му, много е хубава.
И е България прочетох  че имало такива нелегални боеве с петли докато четох за нелегалните с кучета в една кучешка група.
Виждала съм как се бият петли в къщи като дете и не е много приятна гледка. С интересен бизнес е намерила да се занимава тази дама.
Маргарете и тя изглежда симпатична, другите не.
Виж целия пост
# 12
My name is, благодаря за хубавата тема! 🌹🌷

Тук пише, че през 2019 г. принц Николас е признал, че е баща на 3 годишно момиченце, след направен тест за бащинство.

https://www.people.com/royals/romanian-prince-reveals-he-has-a-d … -test/%3famp=true
Виж целия пост
# 13
Едва ли е това причината, отрязаха го 2015.
Виж целия пост
# 14
То май с този си ход, Михай доректно слага край на линията на унаследяване от тяхна страна, защото лишавайки и дъщерята с петлите, сигурно директно лишава и сина й, а това води до липса на мъжки наследници от тяхна страна. Румънците ако много си искат монархията все могат да намерят някой далечен братовчед както са направили след смъртта на Карол I. Между другото , пишеше, че дори и дъщерята на Карол да не е починала, тя пак нямало да го наследи именно заради това, че е момиче.

Но иначе съм съгладна с вас. Един няма хубав от тях. Няма и царственост. Опитах се да намеря поне малко роялски снимки и всички са кич и грозотия. Само жената на принца е хубава
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия