Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Задайте своите въпроси към д-р Кацаров - председател на Център за защита правата в здравеопазването

  • 3 900
  • 2
Заради епидемията с коронавирус хронично болните в България не получават адекватна помощ.
Нови ракови и сърдечни заболявания остават недиагностицирани.
Хората се страхуват да посещават болниците.

Задайте своите въпроси, свързани с българската здравна система, диагностиката и лечението на хронични заболявания на фона на пандемията, както и въпроси, касаещи  вашите права като пациенти, към председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.


Д-р Стойчо Кацаров

Д-р Стойчо Кацаров завършва медицина през 1990 г. в Медицински университет - София със специалност "Вътрешни болести".
През 2004 г. придобива магистърска степен и в специалност "Право" в ЮЗУ, Благоевград.
Има завършени специализации по здравен мениджмънт и местно управление.
Избиран е за народен представител в 38-то и 39-тото Народно събрание.
Заемал е длъжностите председател на Общинския съвет, гр. Дупница (1995-1996 год.), областен управител на Софийска област (1997-1999 год.), заместник-министър на здравеопазването (1999-2001 год.).
Ръководил е множество национални и международни проекти.
Д-р Стойчо Кацаров е един от основателите на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и негов председател.

Сдружение "Център за защита на правата в здравеопазването" е юридическо лице с нестопанска цел, вписано в Регистъра на министерството на правосъдието като организация в обществена полза.  
Създателите на сдружението вярват, че по-добро здравеопазване може да се постигне само на основата на защитените права.
Основна цел на ЦЗПЗ е създаването на условия за реализацията на правата на гражданите в сферата на българското здравеопазване и свързаните с него социални дейности, произтичащи от нормативните актове и международните споразумения, подписани от Република България.
Защитата на правата в здравеопазването се отнася до правата на гражданите, пациентите, здравноосигурените лица, лекарите и медицинския персонал, лечебни и здравни заведения и може да се реализира чрез по-добра информираност, по-добри регламенти и действия при вече нарушени индивидуални или колективни права.

Центърът за защита на правата в здравеопазването предоставя информация и консултации, изготвя анализи, прави предложения и препоръки, осигурява представителство пред административни и съдебни органи.
В допълнение на това ЦЗПЗ координира дейността на Националната система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории /НСВОК/.Анна Цолова ще събере и обобщи вашите въпроси, а впоследствие ще ги зададе на д-р Стойчо Кацаров в специално интервю.Анна Цолова
През изминалите 21 години Анна Цолова се занимава с публично говорене, 19 от тях  като телевизионен журналист. Зад гърба си има близо 15 000 телевизионни интервюта, репортажи и филми в качеството ѝ на водещ, репортер и продуцент на новини и новинарски предавания. В продължение на 13 години събужда зрителите на БТВ и на Нова телевизия като автор и водещ на сутрешните блокове на двете най-големи телевизии. Преди 2 години създава проекта „Говори, за да те видят“, в който чрез поредица от обучения преподава знания и умения по публично говорене, презентиране и поведение пред камера.


Задайте вашите въпроси към д-р Стойчо Кацаров в настоящата тема до 10.05.2020 г. (неделя) включително. Интервюто с него ще можете да видите във форума следващата седмица.

Ако нямате профил в BG-Mamma, регистрирайте се или задайте въпроса си през формуляра.


#СпециалиститеГоворят #ЗаедноВкъщи
Виж целия пост
# 1
Здравейте, преди няколко седмици, разглеждайки с ПИК на НАП здравното си досие в НЗОК установих, че имам регистриран преглед преди няколко години, по повод на кардиологичен проблем, който никога не съм имала. В здравно заведение, което никога не съм посещавала, при лекар, чието име чувам за първи път. Има ли смисъл да уведомявам здравната каса за тази явна злоупотреба.
Съжалявам, че въпросът ми не е свързан със ситуацията в момента, но от известно време се чудя как е редно да постъпя. Благодаря Ви.
Виж целия пост
# 2
Публикуваме въпросите, които бяха зададени към д-р Кацаров. Очаквайте пълното интервю на Анна Цолова на 13 май 2020 г.  

Цитат
За да стигна до работното ми място използвам три различни превозни средства (тролей, метро и автобус). Нямам алтернатива за работа от вкъщи. Как да се предпазя от вируса? Имам и хронични заболявания.

Цитат
Имате ли представа какво се случва с програмите за рехабилитация по НЗОК? За доста хора рехабилитацията е изключително важна част от лечението (след инсулти, инциденти, счупвания) или неизменна част от профилактиката, така че човек да може да е в кондиция (при дискови хернии и други заболявания). Санаториумите функционират като хотели. Те в момента работят ли и ще работят ли?

Цитат
Къде да търсим помощ при астматичен пристъп? Преди няколко дни по телефона личната ми лекарка ми каза да отида в спешна помощ на ВМА. Синът ми ме транспортира, но не ме допуснаха да вляза. Сложили са лента и ми казаха да отида в Инфекциозна болница, за да си направя тест за коронавирус. Исках само урбазон да ми инжектират. Не ставало така, имало правила. Отидохме до инфекциозна. Вратите заключени, един пациент отвън каза, че от два дни го разхождат. Отидохме в белодробна. Портиерът каза, че не извършват прегледи, нямат спешен кабинет. Купих си урбазон и синът ми го инжектира мускулно, защото не е медик и венозно не може. Прибрахме се, правих инхалации, след няколко часа пристъпът поотмина. Как и къде като осигурено лице да търся помощ? В момента други болести няма освен коронавирус. Да умираме ли, ние астматиците?

Цитат
Кога ние, здравноосигурените, ще получаваме адекватна помощ и диагностика на заболяване? За един ЯМР на глава чаках 2 месеца, за да се постави някаква диагноза. През това време ме лекуваха, за да спре непоносимото главоболие, по системата проба-грешка. Прави ми впечатление, че малко лекари поставят диагноза след изследвания. Сама плащам и правя изследвания, за да се насоча към точния специалист.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия