Как се прави арабска баклава?

  • 11 570
  • 5
Преди години имах приятелка,чийто баща беше арабин.Човека правеше невероятна баклава която остави много вкусен отпечатък в съзнанието ми  Mr. Green
Незнам каква е рецептата,какви подправки се слагат,но определено не са същите с които се прави българската баклава.Незнам и какво е зеленото нещо с което се поръсва отгоре...изобщо нищо незнам  Crazy Ако имате рецепта,моля ви да ми я дадете  Praynig
Виж целия пост
# 1
Арабска не знам как се прави, но турска мога да ти кажа. Корите се точат много тънки, но аз използвам готови фини кори. Редят се няколко една върху друга, около 5-6 бр. Плънката се прави от белен, на ситнен фам фъстък, това е зеленото нещо за което говориш ти Wink. Отгоре се слагат останалите кори. Нарязва се на ромбове и се залива обилно с масло. Пече се в умерена фурна. Накрая се сиропира със захарен сироп, обикновено 4 ч.ч. захар на 3 ч.ч. вода.
Виж целия пост
# 2
Мерси за хубавата рецепта  Hug А няма ли някакви подправки,сигурно може в сиропа да се сложи ванилия  и още нещо екзотично ...Rolling Eyes
Виж целия пост
# 3
В сиропа се слага карамфил и канела/пръчка/ и трябва да ври поне 10 мин./сиропа/.

Аз я правя, като слагам различни ядки - кашу, бадеми, орехи и т.н +захар и канела /това е плънката/
Виж целия пост
# 4
Мерси за хубавата рецепта  Hug А няма ли някакви подправки,сигурно може в сиропа да се сложи ванилия  и още нещо екзотично ...Rolling Eyes

В оригиналната рецепта не слагат нищо, но аз слагам половин чаена лъжичка канела в сиропа, така баклавата придобива кафеникав цвят, пък и ми харесва като аромат Wink. Колкото до сиропа наистина е добре да поври 10-15 мин.
Виж целия пост
# 5
Турска баклава правя с точени кори от мени ги разточвам с нишесте ,а не с брашно.Между корите/многолистни ги правя/слагам орехи и шам-фъсък.Става много вкусна.Преди да я изпеча я заливам с нагорещено масло/немското/ и я мушкам в фурната.И още топла я заливам с топъл захарен сироп/ 0.700мл.вода,1кг.захар,за по голяма баклава/и добавям 2 ванилии в сиропа преди да го сваля от котлона и заливам.Ако искате ще ви кажа и точно пропорциите на баклавата и точно ще ви обясня как се прави.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия