За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

  • 285 171
  • 942
# 825
Колко време втасва питата след оформянето? Аз я държах около 50-55 минути. Може и от това да е  newsm78
Виж целия пост
# 826
Колко време втасва питата след оформянето? Аз я държах около 50-55 минути. Може и от това да е  newsm78

peony, втасването зависи от температурата, при която става, от мекост/твърдост на тестото, от количеството му. Аз обикновено втасвам в загрята на 50 град фурна (това за моята конкретно), трае от 20 до 30 мин. Не ми се е ронила болярската, мекичка стои, но може да се рони и, ако е печена повече от нужното и да е по-суха. Все си мисля, че точно за тая питка, авторката (дано не бъркам, нямам време да търся) беше отбелязала, че е добре да се прави на охлюв, не на други форми и плетеници, възможно е и това да играе някаква роля. Всъщност аз не съм я пробвала в друг вид, освен навита на  охлюв. Peace
Виж целия пост
# 827
На охлюв я навих и аз, защото предпочитам като за първи път да направя рецептата както е оригинална. И аз пуснах фурната на 50 градуса и след 35-40 минути увеличих градусите, за да продължи да се пече. В деня, в който беше опечена беше супер мекичка и се късаше на конци. На другият ден обаче започна да се рони.
Виж целия пост
# 828
Моите /правих 2 пъти/ се ронеха още като изстинат.Правих я и с жива мая и със суха и все така ми става.Адски е вкусна,но конци така и не видях. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 829
Билянка искам да ти благодаря за споделената рецепта     bouquet
Правих я два пъти и стана чудна ммммм  Peace

ето я и нея
Виж целия пост
# 830
и аз я направих днес и тъй като реших че няма кой да изяде цяла питка
направих половин доза ,пекох 35 мин и въпреки това не се изпече добре а това трябваше да е времето
за печене на цялата доза  newsm78
фурната ми е много хубава имам я от 5 години познавам си я много добре
остава да си мисля че се е повредила и не пече както преди
ще се опитам да кача снимка
Виж целия пост
# 831
ето я още не съм я разчупила и незнам как е на вкус
но толкова е бяла отстрани Sad
Виж целия пост
# 832
Днес, т.е. вчера и аз се пробвах с Болярската пита. Направих половин доза. Втаса добре, според мен, но като я сложих да се пече въобще не се надигна. Не знам защо стана така, но пък на вкус беше невероятна. Ометохме я на вечеря. Със сигурност ще я направя отново!   chef
Виж целия пост
# 833
Хайде и аз тук!
Чудесни са ви питките.
Аз за пръв път през живота си меся питка, докарах го добре до когато трябваше да усукам рулото. Не ми се получи, вижда се с просто око. Оставих я да втаса, това добре, НО нещо се печенето не ми се получава. На 200 градуса я пуснах, 25 след старта- сурова от вътре  Confused, намалих я на 150 - все още е сурова, не знам как да процедирам, отгоре бая се запече и ако видя, че ще прегори, ще я вадя, пък каквото такова.
Някакви съвети за другия път?  Confused
Виж целия пост
# 834
Хайде и аз тук!
Чудесни са ви питките.
Аз за пръв път през живота си меся питка, докарах го добре до когато трябваше да усукам рулото. Не ми се получи, вижда се с просто око. Оставих я да втаса, това добре, НО нещо се печенето не ми се получава. На 200 градуса я пуснах, 25 след старта- сурова от вътре  Confused, намалих я на 150 - все още е сурова, не знам как да процедирам, отгоре бая се запече и ако видя, че ще прегори, ще я вадя, пък каквото такова.
Някакви съвети за другия път?  Confused

 Завий я с фолио за да се изпече отвътре.За 25 мин. никоя питка не може да се изпече.Не я вади, фолиото ще запази кората и вътрешността ще се изпече.
Виж целия пост
# 835
Мерси, Биляна! Захващам се.

п.п. И за строхотната рецепта благодаря.  Simple Smile
Виж целия пост
# 836
Мерси, Биляна! Захващам се.

п.п. И за строхотната рецепта благодаря.  Simple Smile

 Моля, надявам се по-късно да се похвалиш с добър резултат.
Виж целия пост
# 837
                           БОЛЯРСКА ПИТКА

                              
 1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая; 400мл. хладка вода, 1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр, препържено масло.
 Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
 Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
 Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с  мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.
    Питката е много лесна и страшно вкусна.Като козуначена е.Колкото повече стои, толкова по-хубава става.На мен опита от снимката ми е първи, хем не мога да точа кори.Тъй, че по неопитните да не се притесняват.Искренно се надявам да ви хареса Hug

 източник:Бон Апети

Биляна ми в рецептата пише така че се пече 25-30минути newsm78 newsm78

Аз я правих преди и на мен  не ми стана питата.Хвърлих я защото беше сорова.
Днес си я направих по мой начин втасването и печенето и стана супер.
Поправи в поста си тези неща защото така хората се бъркат.  bouquet
Иначе питата е много вкусна .
Поради многото олио в нея ,втасва за около 1ч.- час и 10 мин и се пече за около 45-50 минути ... аз пекох на 200 градуса и после намалих на 190.
Но имайте го в предвид това със втасването и печенето не го ли улучите не се получава. Peace
Виж целия пост
# 838
Биляна ми в рецептата пише така че се пече 25-30минути newsm78 newsm78

Аз я правих преди и на мен  не ми стана питата.Хвърлих я защото беше сорова.
Днес си я направих по мой начин втасването и печенето и стана супер.
Поправи в поста си тези неща защото така хората се бъркат.  bouquet
Иначе питата е много вкусна .
Поради многото олио в нея ,втасва за около 1ч.- час и 10 мин и се пече за около 45-50 минути ... аз пекох на 200 градуса и после намалих на 190.
Но имайте го в предвид това със втасването и печенето не го ли улучите не се получава. Peace

  Какво да поправям?! Всяка фурна е различна, минутите са ориентировъчни.При мен се изпичаше за тези минути на ел.фурна.Сега съм с газова и се изпича за около тези мин.Това не е бомба с таймер за да чакам да ми каже гръмвайки, че питката е готова..И е много ясно, че всяко тесто се пробва дали е готово преди да се извади.С дървена клечка, която се забива в тестото и ако по нея има залепнало тесто се оставя да се допече.Мерси, че си ми копнала рецептата, знам я идеално. Simple SmileИ все пак там пише, че се пече около еди колко си минути.И след като се намали на 150гр. се проверява периодично дали е готова.Това не го пише. FlutterКак да я поправя, по минутите за твоята фурна ли?Като гледам колко страници се изписаха с тази питка, никой друг нямаше желание за поправки на времето за печене.Доста други неща промених.
 И аз съм хвърляла някои неща защото са били сУрови, но търсих причината в мен, не в рецептата.
Виж целия пост
# 839
Еййййй какъв е този език  ooooh! Като човек споделих какво се дърлиш???
И точно на мен не ми обяснявай като на малко дете ,а го обясни на младите за да го разберат!Щом аз при правене на толкова пити и тестени неща не се справих ,значи има нещо което не е в ред .
Исках да се уточни, а ти скачаш като заклано пиле  ooooh! ooooh!
Не ти прави чест да се държиш по този начин ,всеки има мнение и МОЕТО  не се покрива с твоето!!!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия