За любителите на питки - БОЛЯРСКА ПИТКА

  • 285 150
  • 942
# 855
Воала...
Днес реших да се пробвам с Болярската питка. Единственото, което не спазих е, че маслото не беше препържено. Не знам дали имаше 100г., може би беше около 70-80гр, които смесих с олио, за да ми стигне. Взех цял пакет брашно, като в купа изсипах почти целия пакет, оставих около 2 шепи в пакета. Пресято го смесих със сухата мая (защото иначе маята оставаше върху ситото). Изсипах всички съставки с купата и бърках с миксера с бъркалките за тесто. Когато стана достатъчно гъсто, за да трябва да се меси с ръка го довърших.Отиде ми с около 200 гр. отгоре килограма брашно. Разделих го на 4 топки. Времето, за което те престояваха, беше времето за което изчистих и измих всичко наклепано. Разточих, навих, усуках. Завих с мокра тензухена кърпа и го мушнах във фурната, която бях оставила да работи за 5 мин. на 50 градуса. През цялото време фурната беше изключена, но не я отварях. След около 40-тина минути, а може и по- малко. Извадих питката, оставих я до фурната да си довтаса, а фурната включих да загрява на 200. Когато достигна температурата, я намазах с жълтък+олио+малко топла вода (иначе не се размазваше с четката). Пекох 20 мин. на 200 градуса и после свалих на 150, като общо времето за печене беше 1ч.15мин. Напръсках с вода и завих с влажната тензухена кърпа. Бях решила, че няма да се получи, защото изглеждаше на грозни трохи и шупли, обаче след като я разчупих беше пухкава и на конци. Отделно във фурната втаса още и стана огромна и висока. На вкус още топла не ми хареса, предполагам, че ще е от олиото между корите, при следващият опит ще я направя с масло както си му е реда
Цяла
Профил
Парче
Виж целия пост
# 856
и аз да благодаря за рецептата , получи се от 1вия път, ще снимам след малко , правя я за 3ти, но забравих содата ooooh! , голямо бързане при мен всичко е на обороти Blush , да видим какво ще стане Thinking
Виж целия пост
# 857
Като чета сега рецептата мисля че тази питка прави миналата седмица в Черешката на торта едно от момичетата.
Ще я пробвам много скоро! Peace
Виж целия пост
# 858
Рецептата е страхотна! Благодаря на Биляна за нея  bouquet
Ето я и моята Болярска питка, с незначителни промени - сложих цяло кубче (42гр.) прясна мая, и 200мл. вода+200мл. прясно мляко. Омесих я с миксер за месене, с въртяща купа и бъркалки за тесто, оформих я по начина, описан в първия постинг на темата, наръсих шарена сол на едната кора, усуках хууууубаво и пекох в откопчаваща се форма, с диаметър 24см.



Виж целия пост
# 859
Как  се е разпукала само, мечта! Аз много харесвам кексове и хлябове в този вид.
Виж целия пост
# 860
И аз я правих вчера тази питка за Деня на християнското семейство! Този път я оформих на възелчета. Много я обичам тази рецепта.  Grinning
Виж целия пост
# 861
Ели много е хубава.Моята не  бухна чак толкова. като я слагате в тавата цялата тава ли се пълни  спитката или има място за още?Може би аз ползвам по-голяма тава .И моята бухва, но не е като кекс . newsm78
Виж целия пост
# 862
Благодаря ви момичета! Радвам се, че ви хареса   bouquet

Еlla, разбирам напълно какво имаш предвид, защото и при мен все така ставаше. Затова вчера, изпекох питката във форма за торта, с диаметър 24 см.  Peace- т.е. много по-малка от обичайната ми, кръгла тава, която е цели 32 см. ooooh!
Отначало, когато сложих вътре навитото на охлюв тесто, имаше по малко място около него, както и на височина, после втаса, изпълни цялата форма настрани и започна да "се катери" по стените - тогава я сложих да се пече. Печенето (в загрята фурна, която после намалих, за да пека по-дълго, защото рискувах толкова дебела питка да остане сурова в средата иначе), свърши останалото, в смисъл тогава бухна тестото над стените на формата. Накрая, последните 10-тина минутки, понеже не бях сигурна дали е изпечена добре, махнах стените на формата и пекох още малко без тях, но питката си беше опечена отвсякъде и това може би беше излишно. Така или иначе, обема си го достигна още в началото на печенето.
Но....може и да е от количеството мая, което увеличих спрямо рецептата! Аз така си знам - на килограм брашно, цяло кубче мая (или 14гр. суха).
Дано съм била полезна! Успех! Peace
Виж целия пост
# 863
Явно аз я слагам в голяма тава. Не, че не е вкусна, правя я вече 3 пъти. Ще пробвма в по-малка .мерси Peace
Виж целия пост
# 864
Тъкмо съм запретнала ръкави да замеся първата истинска (а не соден полуфабрикат  Crazy) питка в живота си, в стремежа си да тренирам за Бъдни вечер. Обаче установих, че сухата мая е в пакетче от 7 гр. По рецепта е 50 гр. (май), т.е. да сложа 7 пакетчета?!  newsm78 Струва ми се адски много и реших да ви попитам, преди да прецакам (най-вероятно) всичко.  Blush
Виж целия пост
# 865
........Обаче установих, че сухата мая е в пакетче от 7 гр. По рецепта е 50 гр. (май), т.е. да сложа 7 пакетчета?!  newsm78 Струва ми се адски много и реших да ви попитам, преди да прецакам (най-вероятно) всичко.  Blush

Прието е пропорция 1:3 суха - прясна. Погледни и на пакетчето за какво количество брашно е и прецени, но повече от две х 7, според мен, не ти трябват. Peace
Виж целия пост
# 866
Tyra, сухата мая от 7г е за 500г брашно.
На тази питка отива към 1кг брашно, значи
се пада да сложиш две пакетчета суха мая.
Виж целия пост
# 867
Лабрекс, мерси! Ще сложа две, поне според описанието на пакетчето. Защо не взех и прясна мая обаче.  #Cussing out Само със суха дали ще стане или да не се пробвам?

Мерси, СофиHug
Виж целия пост
# 868
Лабрекс, мерси! Ще сложа две, поне според описанието на пакетчето. Защо не взех и прясна мая обаче.  #Cussing out Само със суха дали ще стане или да не се пробвам?

Мерси, СофиHug

Ще стане, на Биляна рецептата на 1 стр е със суха мая, написала е 1 пакет, но няма грамаж, а има различни опаковки. Може би по-нататък в темата да е уточнено, но нямам време да търся. Пробвай сега със суха мая, пък следващ път с жива, аз я предпочитам. Питката обаче е много вкусна, ще ти хареса! Peace
Виж целия пост
# 869
Лабрекс, мерси! Ще сложа две, поне според описанието на пакетчето. Защо не взех и прясна мая обаче.  #Cussing out Само със суха дали ще стане или да не се пробвам?

Мерси, СофиHug

Само със суха я направи, смело напред....Не знам дали първо не трябваше да се активира малко сухата newsm78.......Имам 2 опита само със суха....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия