Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Черешова задушница

  • 1 758
  • 13
Здравейте! Не знам темата ми дали е за тук. В Неделя ни очаква пътуване по работа и ни казват, че не било хубаво да ходим на задушница в Събота. Вие вярвате ли в тези неща и има ли значение?
Виж целия пост
# 1
В какъв смисъл не било хубаво? Задушниците са в събота.
https://www.boyanapark.com/%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD% … 0%B8%D1%86%D0%B8/
Виж целия пост
# 2
Не.
Аман от задушници и прехласване към подобни неща. Предпочитам празниците и щастливите събития, а тъжните да са си замо за мен.
Аз също ще пътувам и не ми дреме изобщо задушница ли е или каквото ще да е.
Утре все пак ще отдам почитта си към Ботев.
Виж целия пост
# 3
Здравейте! Не знам темата ми дали е за тук. В Неделя ни очаква пътуване по работа и ни казват, че не било хубаво да ходим на задушница в Събота. Вие вярвате ли в тези неща и има ли значение?
За мен са бабини деветини, извинявай за грубия израз. Хубаво е да си почетеш починалите близки, но чак някой да ти казва кой ден да го направиш и кога да пътуваш, а кога не, ми се вижда абсурдно.

НО: в случая Черешова задушница се пада тази година в събота, 06.юни. Тези професори по задушници, които са ти коментирали негативно, не са били сведущи. Срам за тях. Simple Smile
Виж целия пост
# 4
Всички задушници винаги са в събота.
Доста хора в София ходят на гробищата и в петъка следобяд  преди задушница на гробищата.
Ако имате друга работа може да не отидете. Почерпете нещо за Бог да прости - бонбони,  бисквити. Ако има църква наблизо - може да запалите по 1 свещ за починалите.
Виж целия пост
# 5
Майка ми много държеше на Задушниците. Рядко сме ходили на гробища, но винаги раздавахме. За съжаление все някакви грижи ми пречат да спазвам обичая и винаги се чувствам зле от това. Все имам чувството, че родителите ми чакат, а аз не ги почитам. Сега, заради пандемията, също няма да смея нито да раздавам, нито да приемам. Ще се опитам поне нещо да направя вкъщи и ще запаля свещ, пак в къщи.
Виж целия пост
# 6
Какво пречи т.н. пандемия?
Просто купи някакви пакетирани сладки и соленки, по шепа череши  и дай на 2 -3 баби във входа. Ще  се зарадват,  едва ли биха си купили череши по 7 - 8 лв. 
Виж целия пост
# 7
Нямам баби във входа.
Виж целия пост
# 8
Първите задушници след смъртта на майка не пропусках да отида на гробищата. Някак си сърце не ми даваше да не ида на този ден. С времето спрях да се съобразявам на всяка цена , все пак живота продължава. Ако имам възможност ходя, ако имам нещо друго за правене не отивам. Но знам какъв ден е и го отбелязвам вътрешно за себе си.
Виж целия пост
# 9
То вътрешното отбелязване е много по-важно от колкото пикника на гробищата. Като отида там и все се чудя - наредили тави, подноси, манджи, питиета и лапат та ушите им плющят. Страшен апетит им се отваря, странно ми е.
Виж целия пост
# 10
Наистина, има доста странни изпълнения. Преди няколко години бях на гроба на баба ми и дядо ми. По едно време на някакъв съседен гроб се изсипа една весела компания от роднини, които на висок глас започнаха да коментират някои смешни случки с починалите и да се черпят, разбира се. Доста добре се забавляваха.
Виж целия пост
# 11
Казали са ти, че не било хубаво да ходиш на гробища на Задушница, защото на другия ден ще пътуваш, добре ли разбирам? Не съм чувала за такава забрана. Или поверие, или каквото е там.

Според мен, спокойно можеш да отидеш на Задушница в събота, пък в неделя да си пътуваш.
Виж целия пост
# 12
Нищо не пречи да пътуваш.Аз ако ти кажа всички останали суеверия,които знам,то ще кажеш че никой не трябва да ходи на гробища.Не вярвай толкова в суеверия.Ако пък толкова се притесняваш,раздай на двама-трима човека череши,нещо сладко и жито.
Виж целия пост
# 13
Ходим на гробища,раздаваме череши.
Но не съм суеверна.
Върша си задълженията,пътуваме,ако сме решили..
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия