Трудна работа е да приемеш, че може да загубиш нещо. Не се ли изнервяте, дори когато загубите поредните ръкавици през зимата или отново се окаже, че я няма химикалката? Е, как да се чувстваш, когато се червенее минус на #инвестицията ти?

Парадоксите при инвестирането
Човешката реакция при загуба не може да бъде рационална. Лесно е да се влезе в паника, затова психолозите, особено в поведенческите финанси, когато се отнася до #пари, съветват да изчакаме няколко дни, за да се уталожат емоциите и тогава да можем да взимаме рационални решения.  

Да се наградиш веднага, да търсиш усещането от бърза печалба също е естествена реакция при човека. Затова и спестяването за години напред е труден, неестествен процес. Тук можете да прочетете повече за психологията на отложената награда – или как да спестяваме за бъдещето.

Освен това ние като хора сме по-склонни да насочим вниманието си към негативните новини и информация за разлика от позитивните, т.е. помним лошото усещане от загубата повече от положителните емоции на печалбата. Затова борсовите спадове ще ги забелязваме и помним повече от ръстовете. Как се взима решение за инвестиране при този дискомфорт? И какво излиза? Не ни е естествено да губим и да отлагаме получаване на печалба, а пък дългосрочното инвестиране от векове е най-достъпният и доказано работещ начин да се направи голяма сума от малки спестявания.  
 


Защо реално има толкова много инвеститори на финансовите пазари

При положение че никой не обича да вижда минуси, защо финансовите пазари се разрастват през последните два века? Защото историческите данни показват, че в дългосрочен план възходите на пазарите са повече от спадовете. И това дава възможност за увеличаване на спестяванията – база, на която е построена пенсионната система в света.  

Ще се спрем на няколко исторически извода, след като дефинираме термините мечи пазар и бичи пазар. Възходящият ход на борсовите индекси се символизира с животното бик, а низходящата посока – с мечката. Предполага се, че метафорите идват от начина, по който тези животни атакуват противника – бикът изправя глава с рогата нагоре, а мечката се навежда.  

Мечи пазар – това е период на финансовите пазари, когато ценните книжа имат спад от 20% или повече от най-скорошните възходи на фона на властващия песимизъм при инвеститорите. Може да продължи седмици и месеци;

Бичи пазар – това е период на финансовите пазари, когато цените на голяма част от ценните книжа растат продължително, може да продължи от седмици до години.
 
Какво ни казва историята:
• Среден спад на цените на ценните книжа при мечи пазар –33.18%
• Среден ръст на цените на ценните книжа при бичи пазар +158.52%

• Средна продължителност на мечи пазар – 363 дни
• Средна продължителност на бичи пазар – 1 742 дни

За последните 91 години мечите периоди съставляват общо 20 години от тях и всъщност акциите са във възход 77% от периода.

50% от най-силните дневни сесии на американския индекс S&P 500 през последните 20 години са се случили по време на… мечи пазар
30% от най-силните дневни сесии на американския индекс S&P 500 през последните 20 години са се случили в първите два месеца от началото на бичи пазар

*Данните са за периода от 1927 г. до 2019 г. на National Bureau of Economic Research, USA, Ned Research, USA, Bloomberg.

Числата говорят достатъчно ясно защо инвестирането в дълъг период работи за увеличаване на спестяванията. Но кога да започнете? За това говорете с финансов консултант и изберете най-удачния подход за това, което искате да постигнете.  

Сиана Даскалова
Консултант "Финансови услуги"
Тел.: 02/ 81 000 72
Мобилен тел.: 0887 855 031
email: daskalova@elana.net
Образователни материали за спестяване и инвестиране

#ElanaFundManagement